Πολιτισμός

Μικροί θησαυροί στην έκθεση «Η ματιά των άλλων»

Άνοιξε χθες το βράδυ για το κοινό, στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, η έκθεση «Η ματιά των άλλων», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του εορτασμού της επετειακής χρονιάς «200 χρόνια. 1821-2021»,
Η προϊσταμένη Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου κ. Χρύσα Δραντάκη τόνισε πως «η έκθεση ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για να αναδείξουμε μικρούς θησαυρούς της Δημοτικής Συλλογής και «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» και κυρίως του Μουσείου, καθώς τα πιο πολλά κομμάτια προέρχονται από αυτό».
Όπως εξήγησε, ο δωρητής και συλλέκτης Αλέξανδρος Δάμτσας ήταν απόγονος οπλαρχηγών και δημογερόντων του Πηλίου, από το Προμύρι, ο οποίος έδειχνε μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τα ντοκουμέντα και τα έργα που αφορούσαν στην εποχή εκείνη.

«Το αφήγημα της έκθεσης εξελίσσεται σε διαφορετικές θεματικές ενότητες, που όλες μαζί τις λέμε «Η ματιά των άλλων». Αυτό σημαίνει η ματιά των περιηγητών φιλελλήνων που την εποχή εκείνη στην Ελλάδα, κατέγραφαν τα ήθη και έθιμα, την επανάσταση, τους ήρωες, τα μεγάλα πρόσωπα, την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και τα τοπία κ.λπ.» επισήμανε για να προσθέσει: «Φιλοξενείται μια σειρά Ελλήνων καλλιτεχνών εκείνης της εποχής, που αναδεικνύουν την επίσημη τέχνη της εποχής και δημιουργούν ένα όραμα για τη νέα Ελλάδα. Επιπλέον μια σπάνια σειρά έργων του Peter von Hess, ο Βαυαρός ζωγράφος που συνόδευε τον Όθωνα, που εκτίθεται για πρώτη φορά, αλλά και πολλούς χάρτες και γκραβούρες που αφορούν στον Βόλο και την Επανάσταση στο Πήλιο».
Η διάρκεια της έκθεσης είναι ώς τις 15 Ιανουαρίου 2022 και λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00-13.00 και Τρίτη-Πέμπτη- Παρασκευή από τις 19.00-21.00, εκτός Σαββατοκύριακου. Στον εκθεσιακό χώρο τηρούνται όλα τα αναγκαία μέτρα σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανόνες του ΕΟΔΥ για τη λειτουργία των χώρων και της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας. Η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον εκθεσιακό χώρο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το