Τοπικά

Μικρό το ενδιαφέρον στη Μαγνησία για την ανέγερση εξοχικής κατοικίας – Ακριβότερη 10-20% η κατασκευή της

Σε υποτονικούς ρυθμούς κινείται η εξοχική κατοικία στη Μαγνησία, παρά το γεγονός πως στην πόλη παρατηρείται μια αναθέρμανση της κτηματαγοράς με ανέγερση νέων πολυκατοικιών και πώληση νεόδμητων διαμερισμάτων.
Οι λόγοι είναι ποικίλοι, όπως ότι το ενδιαφέρον σε αυτή τη φάση εστιάζεται στην πρώτη κατοικία, οι προσδοκίες από την επένδυση στις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων παραμένουν χαμηλές, ενώ υπάρχει και η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα όρια των οικισμών που έχει «παγώσει» τις διαδικασίες.
Για το θέμα μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» ο πρόεδρος του Συλλόγου Κατασκευαστών, κ. Τριαντάφυλλος Παπαγεωργίου, που ανέφερε πως «στην εξοχική κατοικία στο Πήλιο παρατηρείται μικρή ανοικοδόμηση και συνήθως είναι ιδιωτική. Δηλαδή δεν θα δούμε να ανεγείρεται κάποιο συγκρότημα κατοικιών, αλλά η όποια δραστηριότητα επικεντρώνεται περισσότερο σε μεμονωμένες κατοικίες. Δυστυχώς υπάρχει και η απόφαση του ΣτΕ, η οποία έχει «παγώσει» την κτηματαγορά στο Πήλιο και ό,τι χτίζεται, έχει άδεια πριν τη συγκεκριμένη απόφαση. Μια απόφαση που έχει πολλά ερωτηματικά και προκύπτουν πολλά ζητήματα».

Επίδραση από την κρίση
Ο ίδιος, ερωτηθείς αν η εξοχική κατοικία επηρεάστηκε από την οικονομική κρίση, απάντησε πως «επηρεάστηκε πολύ περισσότερο σε σχέση με την αστική κατοικία. Το πελατολόγιο των Ελλήνων περιορίστηκε σημαντικά και δεν υπήρχε ενδιαφέρον. Χάθηκε ο Έλληνας επενδυτής στην εξοχική κατοικία, που παλιότερα αποτελούσε το 60-70% των αγοραστών. Ο Έλληνας επενδυτής ούτε θέλει να κατασκευάσει καινούριο σπίτι, ούτε όμως να αναπαλαιώσει ένα σπίτι στο Πήλιο για να το αξιοποιήσει με τις ψηφιακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς η τουριστική περίοδος είναι μικρή, κοντά στους 3-4 μήνες, και εκτιμά ότι δεν τον συμφέρει μια τέτοια επένδυση».
Μάλιστα πρόσθεσε πως «ούτε έχουν εμφανιστεί δυναμικά κάποιοι ξένοι επενδυτές, όπως ακούγεται. Υπάρχουν κυρίως κάποιοι Ισραηλινοί που ενδιαφέρονται να αγοράσουν και να κατασκευάσουν, αλλά όχι κάτι περισσότερο. Βέβαια, σε σχέση με τους Έλληνες, ξένοι είναι οι περισσότεροι που θέλουν να στραφούν στην εξοχική κατοικία».
Αναφορικά με το κόστος ανέγερσης κατοικιών στο Πήλιο, ο κ. Παπαγεωργίου απάντησε πως «λόγω της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος, κάποιων προδιαγραφών, αλλά και των μεταφορικών εξόδων, το κόστος κατασκευής στην εξοχική κατοικία ήταν πιο ακριβό σε σχέση με την κατοικία στην πόλη γύρω στο 10-20%».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το