Ο δημιουργός και πρωταγωνιστής του «Baby Reindeer», Ρίτσαρντ Γκαντ, αν και απέφευγε αρχικά να κατονομάσει τη stalker του, έπειτα από τη μήνυση της Φιόνα Χάρβεϊ κατά του Netflix, περιέγραψε λεπτομερώς την «εξαντλητική και εξαιρετικά ενοχλητική» καταδίωξη που φέρεται να βίωσε από τη γυναίκα.
Σε έγγραφο 21 σελίδων που κατατέθηκε σε δικαστήριο της Καλιφόρνιας τη Δευτέρα, ο Γκαντ περιέγραψε χρόνια «παρακολούθησης, παρενόχλησης, κακοποίησης και απειλών» που φέρεται να υπέστη από την ενάγουσα, Φιόνα Χάρβεϊ, μεταξύ 2014 και 2017.
Η Χάρβεϊ κατέθεσε αγωγή ύψους 170 εκατομμυρίων δολαρίων κατά του Netflix τον Ιούνιο, στην οποία κατηγορούσε τη streaming υπηρεσία για δυσφήμιση, σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής οδύνης, αμέλεια και παραβίαση του δικαιώματος της δημοσιότητας. Το Netflix χαρακτήρισε το «Baby Reindeer» ως «μια αληθινή ιστορία».
Η Χάρβεϊ δεν κατονομάζεται ποτέ στη σειρά, αλλά έχει αναγνωρίσει δημοσίως ότι αποτελεί την έμπνευση πίσω από τη Μάρθα Σκοτ, η οποία παρακολουθεί τον χαρακτήρα του Γκαντ στη σειρά. Η Χάρβεϊ έχει αρνηθεί ότι είναι stalker ή ότι έστειλε στον Γκαντ 41.000 emails, εκατοντάδες φωνητικά μηνύματα και 106 επιστολές, υποστηρίζοντας ότι του έστειλε μόνο emails, μια επιστολή με το ταχυδρομείο και περίπου 18 μηνύματα στο Χ/Twitter.
Στη δικαστική του κατάθεση, ο Γκαντ περιέγραψε πώς το «Baby Reindeer» είναι μια «μυθιστορηματική αναπαράσταση του συναισθηματικού μου ταξιδιού μέσα από διάφορες εξαιρετικά τραυματικές πραγματικές εμπειρίες».
«Η σειρά είναι ένα δραματικό έργο», έγραψε. «Δεν είναι ντοκιμαντέρ ούτε προσπάθεια ρεαλισμού. Ενώ η σειρά βασίζεται στη ζωή μου και σε πραγματικά γεγονότα και είναι, στον πυρήνα της, συναισθηματικά αληθινή, δεν είναι μια ακριβής εξιστόρηση των γεγονότων και των συναισθημάτων που βίωσα καθώς συνέβαιναν. Είναι μυθιστορηματική και δεν έχει σκοπό να απεικονίσει πραγματικά γεγονότα».
Το «Baby Reindeer» βασίστηκε σε μια θεατρική παράσταση που παρουσίασε ο Σκωτσέζος συγγραφέας και ηθοποιός στο φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου το 2019.
«Αν και αυτές οι θεατρικές παραγωγές ήταν συναισθηματικά αληθινές και βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα της ζωής μου, δραματοποίησαν ανθρώπους, μέρη, πράγματα και γεγονότα για να αφηγηθούν μια ιστορία», έγραψε ο Γκαντ στην κατάθεση. «Δεν έγραψα τη σειρά ως αναπαράσταση πραγματικών γεγονότων για οποιοδήποτε πραγματικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένης της Φιόνα Χάρβεϊ… Η Μάρθα Σκοτ δεν είναι η Φιόνα Χάρβεϊ».
Ο Γκαντ αφηγήθηκε ότι συνάντησε τη Χάρβεϊ ενώ εργαζόταν στην παμπ Hawley Arms στο Λονδίνο το 2014 και αρχικά την θεώρησε «ακίνδυνη».
Όπως αναφέρει στην αρχή της κατάθεσής του: «Το 2014, συνάντησα τη Χάρβεϊ στην παμπ όπου εργαζόμουν τότε, το Hawley Arms. Παρατήρησα ότι φαινόταν ταλαιπωρημένη και της πρόσφερα ένα φλιτζάνι τσάι κερασμένο από το μαγαζί. Παρατηρώντας ο ένας την προφορά του άλλου, ξεκινήσαμε μια φιλική συζήτηση, όπως την εξέλαβα τότε, και συζητήσαμε για την κοινή μας καταγωγή. Μετά από εκείνη την πρώτη συνάντηση, με παρακολουθούσε και με παρενοχλούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου 2014-2017. Η Φιόνα Χάρβεϊ εμφανιζόταν συχνά στην παμπ και γρήγορα κατέστη σαφές ότι είχε απομνημονεύσει το ωράριο της βάρδιας μου, συχνάζοντας συνεχώς στην παμπ. Στη συνέχεια έφτανε λίγο πριν αρχίσει η βάρδια μου τις περισσότερες ημέρες που δούλευα και καθόταν στην άκρη του μπαρ. Τηλεφωνούσε επίσης συνεχώς στην παμπ τις ημέρες που δεν δούλευα για να ελέγξει αν ήμουν μέσα. Αυτό συνεχιζόταν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μερικές φορές έμενε για όλη τη βάρδια μου, άλλες φορές έμενε μερικές ώρες. Μερικές φορές απλά έλεγε κάτι και έφευγε απότομα».
Αλλά, όπως ισχυρίστηκε, «συχνά προσπαθούσε να με αγγίξει με ακατάλληλους (και μερικές φορές σεξουαλικούς) τρόπους» και αγνοούσε τις εντολές του να σταματήσει. Μετά από δύο χρόνια παρενόχλησης, κατά τη διάρκεια των οποίων ισχυρίζεται ότι έλαβε «χιλιάδες emails, εκατοντάδες φωνητικά μηνύματα και αρκετές χειρόγραφες επιστολές», οι οποίες ήταν συχνά «σεξουαλικές, βίαιες» με «υποτιμητικό περιεχόμενο, λόγο μίσους και απειλές», ο Γκαντ ισχυρίζεται ότι κατήγγειλε την Χάρβεϊ στην αστυνομία τον Φεβρουάριο του 2016.
«Το αθροιστικό αποτέλεσμα όλων των ενεργειών της Χάρβεϊ ήταν τεράστιο», έγραψε. «Ήταν εξαντλητικό και εξαιρετικά ενοχλητικό να αντιμετωπίζω τις συνεχείς προσωπικές της αλληλεπιδράσεις στο Hawley Arms, το ότι με ακολουθούσε σε όλο το Λονδίνο, μεταξύ άλλων κοντά στο μέρος όπου ζούσα, και τις αδιάκοπες και βαθιά δυσάρεστες επικοινωνίες της».
Ο Γκαντ δήλωσε ότι εκδόθηκε προειδοποίηση για παρενόχληση σε πρώτο βαθμό εναντίον της Χάρβεϊ τον Μάιο του 2016 και τα emails και τα φωνητικά μηνύματα σταμάτησαν. Ισχυρίστηκε όμως ότι στη συνέχεια έλαβε μια χειρόγραφη επιστολή της με ένα ζευγάρι εσώρουχα μέσα τον Αύγουστο του 2017.
«Συνολικά, ήταν μια απίστευτα αγχωτική και ανήσυχη περίοδος, με μια παρατεταμένη περίοδο αμείλικτης συμπεριφοράς που έλαβε χώρα για αρκετά χρόνια», έγραψε, προσθέτοντας ότι ήταν πρόθυμος να καταθέσει ως μάρτυρας αν του ζητηθεί.
Η Χάρβεϊ αρνείται ότι επιτέθηκε ή παρακολουθούσε τον Γκαντ, λέγοντας στον Πιρς Μόργκαν: «Δεν νομίζω ότι του έστειλα τίποτα. Μπορεί να υπήρξαν μερικά email, αστεία πειράγματα, αλλά αυτό είναι όλο».
Η Χάρβεϊ ζητά 50 εκατομμύρια δολάρια για πραγματική αποζημίωση, 50 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για «ψυχική οδύνη, απώλεια απόλαυσης και απώλεια επιχειρήσεων», 50 εκατομμύρια δολάρια για «όλα τα κέρδη από το “Baby Reindeer”» και 20 εκατομμύρια δολάρια για ποινική αποζημίωση.
Η αγωγή της, η οποία κατονομάζει το Netflix ως εναγόμενο, κατηγορεί τον γίγαντα του streaming ότι «δεν έκανε κυριολεκτικά τίποτα για να επιβεβαιώσει την “αληθινή ιστορία” που είπε ο Γκαντ και δεν ερεύνησε ποτέ αν η Χάρβεϊ καταδικάστηκε, μια πολύ σοβαρή παραποίηση των γεγονότων. Δεν έκανε τίποτα για να κατανοήσει τη σχέση μεταξύ του Γκαντ και της Χάρβεϊ, αν υπήρχε … Ως αποτέλεσμα των ψεμάτων, της κακοδιαχείρισης και της εντελώς απερίσκεπτης συμπεριφοράς των εναγομένων, η ζωή της Χάρβεϊ είχε καταστραφεί. Απλώς, το Netflix και ο Γκαντ κατέστρεψαν τη φήμη της, τον χαρακτήρα της και τη ζωή της».
Ένας εκπρόσωπος του Netflix δήλωσε στον Guardian τον Ιούνιο: «Σκοπεύουμε να υπερασπιστούμε αυτό το θέμα σθεναρά και να υποστηρίξουμε το δικαίωμα του Ρίτσαρντ Γκαντ να πει την ιστορία του».
Το «Baby Reindeer» συγκαταλέγεται πλέον στις 10 πιο επιτυχημένες σειρές του Netflix.
Πηγή: Πρώτο Θέμα