Οικονομία

«Μικρό Εξοικονομώ» για τους παλαιούς δικαιούχους στο πρόγραμμα

exoikonomo
Λύση στο πρόβλημα των δικαιούχων του παλαιού προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» δίνει απόφαση του υπουργείου Οικονομίας.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα διατεθούν 105 εκατ. ευρώ για να εξυπηρετηθούν οι 8.000-10.000 αιτήσεις που εκκρεμούν ενώ ήδη το ΕΤΕΑΝ έχει στείλει τους σχετικούς κατάλογους με τους δυνητικά εντασσόμενους προς τις τράπεζες προκειμένου να προσωρήσουν στη διαδικασία.

«Μικρό Εξοικονομώ»

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο παλαιό πρόγραμμα υπήρχε ένα σκέλος επιχορήγησης και ένα σκέλος δανείου και το ύψος της ενίσχυσης της επιχορήγησης ήταν ανάλογη του προφίλ του δικαιούχου και κυμαίνονταν από 15% μέχρι 70% και για το υπόλοιπο κομμάτι ο δικαιούχος έπαιρνε ένα δάνειο στο οποίο ήταν επιδοτούμενος ο τόκος κατά 100%.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομίας με τα ίδια χαρακτηριστικά θα τρέξει και το πρόγραμμα το οποίο ονομάζεται «Μικρό Εξοικονομώ» και αφορά στις εκκρεμείς αιτήσεις. Το Πρόγραμμα θα έχει διαθέσιμα 81 εκατομμύρια ευρώ για το κομμάτι των επιχορηγήσεων και 39 εκατομμύρια για το κομμάτι των δανείων.

Από αυτά τα 39 εκατομμύρια ευρώ, 13 εκατομμύρια ευρώ προέρχονται από το κομμάτι των επιστροφών των τόκων και 26 εκατομμύρια τα βάζουν οι ίδιες οι Τράπεζες. Αναφορικά με το κομμάτι των 81 εκατομμυρίων ευρώ που πηγαίνουν στο κομμάτι των επιχορηγήσεων, προέρχονται είτε από επιστροφές των παλαιών δανείων είτε από άλλους πόρους που θα βρει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του μέσω Πράσινου Ταμείου.

Νέο «Εξοικονομώ» από τον Σεπτέμβρη
Αναφορικά με το νέο «Εξοικονομώ», το οποίο- όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης- θα «τρέξει» από το φθινόπωρο, θα έχει διαθέσιμα κεφαλαία 248 εκατομμύρια ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του «Ανταγωνιστικότητα» και 44,5 εκατομμύρια ευρώ από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα. Οι δικαιούχοι στο πρόγραμμα αυτό υπολογίζεται ότι θα είναι 30.000, και όπως επεσήμανε ο Υφυπουργός θα τρέξει με όρους όπως το παλιό, δηλαδή διαφορετικές εντάσεις ενίσχυσης ανάλογα με το προφίλ του δικαιούχου και ένα κομμάτι δανείου ή ιδίας συμμετοχής.

Πηγή www.iefimerida.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το