Πολιτισμός

Μικρό χρονικό ενός μεγάλου ταξιδιού – Επόμενη στάση Βιβλιοθήκη Ιωλκού, προσοχή στο (αναγνωστικό) κενό

Του Ξενοφώντα Σελπεσάκη,
αντιπροέδρου του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκός

Απρίλιος 2018. «Να το τολμήσουμε; Με ποιο τρόπο; Ποιοι θα έρχονται; Θα καταφέρουμε να το στηρίξουμε; Με τι στόχο; Πού θα βρούμε τα βιβλία;». Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα ταλάνισαν το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκού στη συνεδρίαση που συζήτησε την πρόταση να δημιουργήσει μία δανειστική βιβλιοθήκη στην περιοχή.
Μία εβδομάδα μετά ένα τηλεφώνημα. «Γεια σας, είμαι ο κύριος Παναγιωτίδης… και θέλω να δωρίσω μερικά βιβλία στον σύλλογό σας, αρκεί να αξιοποιηθούν κατάλληλα…». Πανικός, οργάνωση ομάδας, κούτες, ραντεβού στο σπίτι και… να ‘μαστε με 941 υπέροχα, κυρίως λογοτεχνικά βιβλία… Όταν το σύμπαν συνωμοτεί…
Τα επόμενα δύο χρόνια. «Πού θα γίνει ο χώρος. Να βρούμε έπιπλα. Να φύγουν τα πράγματα και να αποθηκευτούν. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο τραπέζι. Ποιος θα αναλάβει να στήσει την ηλεκτρονική βάση για τα βιβλία. Πού θα βρεθεί υπολογιστής. Κάποιος να μιλήσει με τη Διεύθυνση Βιβλιοθηκών για βοήθεια…
Παράλληλα.

Τα επόμενα δύο χρόνια.
889.3, ΝΕΟΕΛ. ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ/ΜΥΘΙΣΤΟΡ, ΚΑΛ, ΗΜΕΡ. ΕΙΣΑΓ 10.06.2020, ΑΡΙΘΜ. ΕΙΣΑΓ. 1295, ΘΕΣΗ-ΝΕΟΕΛ. ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ, ΔΙΑΘΕΣΙΜΟ.
«Αυτό θα μπει στα μυθιστορήματα ή στις βιογραφίες; Κοινωνιολογία ή μαρξισμός η κατηγορία; Ένας να βρίσκει τον ταξινομικό, ένας στη σφραγίδα, άλλος στα ταμπελάκια, ποιος θα περνά τα στοιχεία στο excel;»…
Και μετά από πολλές μετακομίσεις και πολλά ταμπελάκια…
Μάιος 2020. «Θα ανοίξουμε εν μέσω της πανδημίας; Μήπως να το αφήναμε για αργότερα; Θα κάνουμε εγκαίνια; Θα το προβάλλουμε; Ποιος θα γράψει το δελτίο; Τυπώθηκε η αφίσα πρέπει να πάει κάποιος να την πάρει…».
27-28 Ιουνίου 2020. «Ποιος έχει τη σκούπα; Να κρεμάσει κάποιος τα κάδρα. Τις ταμπέλες σήμανσης. Τώρα βρήκε να τελειώσει το μπλου τακ… Νικόλα, το κούρεμα του γκαζόν θα προλάβεις να το τελειώσεις…».
29 Ιουνίου 2020, ώρα 19.00. Εγκαίνια με 25 παρόντες: Ανήμερα της γέννησης του συγγραφέα του Μικρού Πρίγκηπα. «Φίλες και φίλοι καλώς ήρθατε… Σήμερα ξεκινάμε ένα καινούριο ταξίδι στη χώρα του ποτέ… και σας χρειαζόμαστε κοντά μας». «Για τους ταξιδιώτες, τα αστέρια είναι οδηγοί. Για οποιονδήποτε άλλο, δεν είναι τίποτα, παρά μικροσκοπικά φώτα».
Ιούλιος 2020. «Καλώς τον κύριο Γιώργο. Καφεδάκι;… Ένα βιβλίο για να ξεχαστώ θα ήθελα. Τι μου προτείνετε;… Έχετε το τελευταίο του Ζουργού; …Πού να δω για παιδικά;… Μπορώ να διαβάσω εδώ;… Μόνο να τα πούμε θέλω, δεν θα πάρω κάτι…».
Ιούλιος 2020. «Επόμενη βιβλιοστάση Άγιος Ονούφριος…». Εδώ μπορείτε να πάρετε ένα βιβλίο ή να φέρετε ένα άλλο ελεύθερα… Για περισσότερα όμως, στη βιβλιοθήκη δίπλα στο αρχοντικό Ζαφειρίου… Μαμά, εδώ θέλω φωτογραφία, στη βιβλιοστάση…
Ιούλιος-Οκτώβριος 2020. «Παρακαλώ πρώτα απολυμαντικό… Κι άλλη δωρεά από τον κύριο Θρασυβούλου από Αθήνα. Θα χρειαστούμε κι άλλο έπιπλο… Λογοτεχνικά περιοδικά από Άσπρα Σπίτια… Σας έφερα δυο βιβλιαράκια, δεν ξέρω αν υπάρχουν ήδη στα ράφια, τα κάνω δώρο… Ευχαριστώ για το βιβλίο σας κυρία συγγραφέα… Κάθε Δευτέρα και Τετάρτη θα έρχομαι για να τα λέμε!

Και παράλληλα το Δ.Σ.… 1.750 τίτλοι… 110 επισκέπτες… Σήμερα δανείσαμε 13 βιβλία… Η λέσχη ανάγνωσης Μεταμορφώσεις θα κάνει εδώ την επόμενη συνάντησή της. Να φτιάξουμε το υπόγειο για τα παιδικά… Τη δική μας λέσχη ανάγνωσης πότε θα την ξεκινήσουμε; Ένα σχέδιο με τα παιδιά του Δημοτικού να στήσουμε… Μήπως να παίρναμε ένα πινγκ πονγκ για τα παιδιά του χωριού; Θα τη στήσουμε τη βιβλιοστάση στον Άνω Βόλο;
2ο Lockdown-Στοπ, τηλεφωνήστε μας, μόνο με ραντεβού. Εν τω μεταξύ δουλειά στο σπίτι να περάσουμε τις νέες δωρεές…
«Το διάβασμα μας προσφέρει ένα μέρος να πάμε όταν πρέπει να μείνουμε εδώ που είμαστε» (Mason Cooley).
Με την ελπίδα ότι η βιβλιοθήκη της Ιωλκού θα κερδίσει μια θέση στη ζωή του Αγίου Ονουφρίου, της Ανακασιάς, του Άνω Βόλου… φτιάχνοντας μια κοινότητα στις κοινότητες.
Με τη βεβαιότητα ότι δεν θα είναι ένα απλό πυροτέχνημα, αλλά μία μόνιμη δομή.
Με την προσδοκία να συμβάλλουμε σε μια πιο δημοκρατική κοινωνία, με πρόσβαση στη γνώση, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και τον πολιτισμό.
Με χιλιάδες ιδέες για δράσεις εντός και εκτός της βιβλιοθήκης.
Το Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού Ιωλκού προσκαλεί όσους θέλουν να μοιραστούν και να συνδράμουν στην πρωτοβουλία, ώστε να φτιάξουμε ένα πιο όμορφο, πιο απολαυστικό, πιο κοντά στις ανάγκες μας για προσωπική εξέλιξη, παρόν και μέλλον.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το