Τοπικά

Μικρή παραγωγή ελαιολάδου φέτος στο Πήλιο

Μικρή θα είναι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή του Πηλίου, καθώς εκτιμάται ότι δεν θα ξεπεράσει τους 500 τόνους, όταν σε μια καλή ελαιοπαραγωγική χρονιά φτάνει τους 4.000 τόνους. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται η ελαιοσυγκομιδή, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος της παραγωγής οδηγείται στα ελαιοτριβεία για εξαγωγή λαδιού, αφού οι ελιές έχουν ζαρώσει λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και του ψύχους, αλλά και του δάκου. «Περιμέναμε σίγουρα μια πολύ καλύτερη χρονιά στην παραγωγή λαδιού, αλλά τελικά οι προβλέψεις δεν επαληθεύτηκαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πηλίου- Β. Σποράδων Τ. Ψοφογιώργος.

 

Οι αιτίες της μικρής φετινής ελαιοπαραγωγής στο Πήλιο σχετίζονται με την προσβολή του καρπού από τον δάκο, αλλά και την παρατεταμένη ανομβρία και τις χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες του τελευταίου χρονικού διαστήματος.
Η συγκομιδή βρίσκεται στην τελική της φάση με τους παραγωγούς στον ορεινό όγκο να προχωρούν σε τίναγμα των δέντρων και προώθηση των ελαιών στα ελαιοτριβεία για εξαγωγή ελαιολάδου, καθώς η ποιότητα λόγω δάκου δεν επιτρέπει το μάζεμα βρώσιμων ελιών.
Μικρές ποσότητες μαύρων μικρών βρώσιμων ελαιών θα συγκομιστούν στα πεδινά και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ Γατζέας και Λεχωνίων.
Η ποιότητα του φετινού παραγόμενου λαδιού κρίνεται ιδιαίτερα καλή έως εξαιρετική, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής κυμαίνεται μεταξύ 0,3 και 1 βαθμού οξύτητας.
«Η φετινή παραγωγή ελαιόλαδου στην περιοχή του Πηλίου δεν αναμένεται να ξεπεράσει τους 500 τόνους, όταν σε άλλες χρονιές έφτανε και τους 4.000 τόνους. Οι παραγωγοί προχωρούν σε τίναγμα των δέντρων και εξαγωγή λαδιού στα ελαιοτριβεία, καθώς δεν συγκομίζονται βρώσιμες ελιές, λόγω υποβαθμισμένης ποιότητας από το ψύχος και τον δάκο» επισήμανε ο κ. Ψοφογιώργος.

 
Να αναφερθεί ότι για ένα κιλό λάδι η αναλογία φτάνει τα 5 έως 6 κιλά ελιές, ενώ η τιμή πώλησης στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου- Β. Σποράδων και τους εμπόρους ανέρχεται στα 3,30 έως 3,35 ευρώ το κιλό για λάδι οξύτητας έως 0,4 βαθμούς, στα 3,10 ευρώ το κιλό έως 1 βαθμό και 2,30 έως 2,35 ευρώ το κιλό για το βιομηχανικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το