Τοπικά

Μικρές αυξήσεις στα σχολικά είδη

Μικρές αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 5-10% καταγράφονται φέτος στα σχολικά είδη, ιδίως αυτά που προέρχονται από το εξωτερικό. Ήδη στα βιβλιοπωλεία του Βόλου παρατηρείται κινητικότητα με τους γονείς να προμηθεύονται για τα παιδιά τους τα απαραίτητα, με την πρώτη επιλογή να είναι συνήθως αυτή την περίοδο οι τσάντες.
Άλλωστε ακόμη περισσότερες αγορές αναμένονται από την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε και οι δάσκαλοι θα δώσουν στους μαθητές τις λίστες με τη γραφική ύλη που θα απαιτηθεί.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Βιβλιοπωλών Χαρτοπωλών Εκδοτών Μαγνησίας κ. Χρήστος Αγιώτης τόνισε πως ήδη από τις τελευταίες μέρες του Αυγούστου υπάρχει κινητικότητα με τους γονείς να αγοράζουν πρώτα τσάντες και κασετίνες. Ακόμη αγοράζουν τα πρώτα τετράδια, στιλό και μολύβια, ενώ στη συνέχεια όλοι αναμένουν να καθίσουν στα θρανία και να παραλάβουν τις λίστες από τους δασκάλους. Αυτό βέβαια ισχύει περισσότερο για τους μικρούς μαθητές των δημοτικών, καθώς οι μαθητές μεγαλύτερης ηλικίας γνωρίζουν από τώρα τι μπορούν να αγοράσουν.
Αναφερόμενος στις τιμές των σχολικών ειδών ο κ. Αγιώτης επισήμανε πως σε σχέση με πέρυσι υπάρχει μια αύξηση που κυμαίνεται μεταξύ 5-10% και εντοπίζεται στα εισαγόμενα προϊόντα της γραφικής ύλης. Οι αιτίες των αυξήσεων είναι η άνοδος των τιμών στο πετρέλαιο που επιφέρει και το μεγαλύτερο κόστος στο χαρτί, αλλά και στα μεταφορικά. Βέβαια αυτές οι αυξήσεις είναι σε διαχειρίσιμα επίπεδα. «Μάλιστα οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν και τα σχολικά είδη που παράγονται στην Ελλάδα και τα οποία δεν έχουν σημειώσει αύξηση στις τιμές. Από την άλλη οτιδήποτε σχολικό είδος έρχεται από την Ασία και τη Βόρεια Ευρώπη, επιβαρύνεται ως προς το κόστος από την αύξηση του πετρελαίου και των μεταφορικών. Να πούμε στο σημείο αυτό πως οι αυξημένες τιμές στα σχολικά είδη δεν προέκυψαν τώρα, αλλά έχουν προκύψει από τον περασμένο Ιανουάριο».
Οι μέση τιμή της σχολικής τσάντας αρχίζει από τα δεκαπέντε ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 100 ευρώ. Όλα εξαρτώνται από το βαλάντιο του κάθε καταναλωτή.

Στα βοηθήματα

Για τις τιμές των σχολικών βοηθημάτων ο κ. Αγιώτης ανέφερε πως δεν έχει αλλάξει η τιμή τους λόγω της αύξησης του κόστους του χαρτιού, αντιθέτως έχει συμπιεστεί.
Τα βοηθήματα μπορούν να τα χρησιμοποιούν ακόμη περισσότερο οι μαθητές λόγω των αδυναμιών που έχουν προκύψει τα τελευταία δύο χρόνια από τον κορωνοϊό και την εξ αποστάσεως μάθηση.

Στα ξενόγλωσσα

Για τα ξενόγλωσσα βιβλία ο κ. Αγιώτης ανέφερε πως είναι εισαγόμενα κατά κύριο λόγο και οι γονείς ακολουθούν την κατεύθυνση που θα τους δώσει το φροντιστήριο το οποίο έχουν επιλέξει. Οι τιμές στα ξενόγλωσσα είναι σε έναν βαθμό αυξημένες για όσα εισάγονται από το εξωτερικό και προέρχονται από ξένες εταιρείες. Τα ξενόγλωσσα βιβλία που προέρχονται από ελληνικές εταιρείες, έχουν σταθερές τιμές.
Πάντως ο κ. Αγιώτης επισήμανε πως οι μικρές αυξήσεις που παρατηρούνται στα σχολικά δεν αναμένεται να επιδράσουν ιδιαίτερα στην κατανάλωση.
Για όλο τον Σεπτέμβριο τα βιβλιοπωλεία-χαρτοπωλεία του Νομού θα είναι ανοικτά τα απογεύματα κάθε Δευτέρα και Τετάρτη για να εξυπηρετούν το καταναλωτικό κοινό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το