Τοπικά

Μικρές «ανάσες» στην εμπορική αγορά του Βόλου – Οι έμποροι ήλπιζαν σε μεγαλύτερη κατανάλωση

Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι ήταν η κατανάλωση στην αγορά της πόλης για τις γιορτές των Χριστουγέννων με τους εμπόρους να είναι προβληματισμένοι. Η αγοραστική κίνηση μέχρι και προχθές το βράδυ δεν ήταν αυτή που ήλπιζαν και ήθελαν για να «ζεστάνουν» τα ταμεία τους παρά το γεγονός πως τα είδη είναι σε επάρκεια και σε πολύ καλές τιμές.
Οι έμποροι ανέμεναν και τη χθεσινή μέρα που θεωρείται από τις καλύτερες του χρόνου για να έχουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα.

Χθες παραμονή Χριστουγέννων τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοικτά μέχρι τις 7 το απόγευμα και ο καλός καιρός βοήθησε, ώστε η αγορά να πλημμυρίσει από κόσμο που ήθελε να κάνει τις αγορές της τελευταίας στιγμής.
Επίσης αρκετοί ήρθαν στον τόπο καταγωγής τους από άλλα μέρη χθες ή προχθές, οπότε δεν είχαν τον χρόνο για να αγοράσουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα.
Πάντως η ατμόσφαιρα στην αγορά ήταν ιδιαίτερα γιορτινή και όμορφη με την καλή διάθεση των συμπολιτών που περπατούσαν στους κεντρικούς δρόμους να περισσεύει.
Φαίνεται, όμως πως αυτή η καλή διάθεση και ψυχολογία, μάλλον δεν είχε τον αντίκτυπο στην αγοραστική κίνηση που θα επιθυμούσαν και οι έμποροι.

Μέχρι και την Κυριακή η απογοήτευση των εμπόρων ήταν ακόμη πιο έντονη από τη μείωση της κατανάλωσης και οι σκέψεις των εμπόρων ήταν πως δεν είχαν ακόμη καταβληθεί οι συντάξεις του Δημοσίου αλλά και τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα. Και όντως από προχθές Δευτέρα παρατηρήθηκε μια σταδιακή ανάκαμψη, μια μεγαλύτερη κινητικότητα, αλλά μάλλον αυτή δεν ήταν αρκετή για να φέρει την κατάσταση εκεί που ήλπιζαν οι έμποροι.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος, «η κατανάλωση δεν είναι αυτή που θα ήθελαν τα καταστήματα. Υπάρχει μείωση σε σχέση με πέρυσι και θέλουμε να περάσουν λίγες μέρες ακόμη για να κατασταλάξουμε. Στην αγορά κινείται πολύς κόσμος, αλλά δεν υπάρχουν τόσες πολλές σακούλες στα χέρια. Ασφαλώς σε σχέση με πριν 20 μέρες η κατανάλωση είναι εντονότερη, αλλά είμαστε στα Χριστούγεννα και τα πράγματα θα έπρεπε να ήταν ακόμη πιο δυναμικά».

Ποικίλα είναι τα αίτια της μείωσης της κατανάλωσης και οι έμποροι προσπαθούν να τα διερευνήσουν. Όπως αναφέρουν, το γεγονός ότι πολύς κόσμος έχει μπει από τον περασμένο Σεπτέμβριο στις ρυθμίσεις έχει παίξει τον ρόλο του, αφού ένα ποσό αφαιρέθηκε από αυτό που θα κατανάλωνε. Επίσης το κοινωνικό μέρισμα είναι όχι μόνο μικρότερο από πέρυσι, καθώς ένα σημαντικό ποσό δόθηκε και προεκλογικά τον περασμένο Μάιο ενόψει εκλογών, αλλά το κυριότερο είναι πως ακόμη δεν έχει καταβληθεί, αφού οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι και αύριο Πέμπτη και τα σχετικά ποσά θα δοθούν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.
Άλλη αιτία είναι ακόμη και η μεγάλη κατανάλωση που υπήρξε την Black Friday που αν και τηρήθηκε το μέτρο με τρεις μέρες προσφορές και όχι μια εβδομάδα, όπως πέρυσι, εντούτοις ο κόσμος κατανάλωσε μεγάλα ποσά και μάλλον… ξέμεινε από οικονομικές δυνάμεις για τη συνέχεια.

Επίσης πέρα από τα δώρα που κάνουν οι καταναλωτές στα αγαπημένα τους πρόσωπα, οι περισσότεροι συγκρατούν τις προσωπικές τους αγορές αναμένοντας τις χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν φέτος στις 13 Ιανουαρίου, δηλαδή μόλις μια εβδομάδα μετά τη λήξη της εορταστικής περιόδου.
Μάλιστα οι έμποροι εκτιμούν πως ακόμη και η ελληνοτουρκική ένταση δημιουργεί αρνητικό κλίμα, ο κόσμος μαζεύεται και δεν θέλει να καταναλώσει.

Το ωράριο καταστημάτων
Η εμπορική αγορά θα είναι ξανά ανοικτή μεθαύριο Παρασκευή με το εορταστικό ωράριο να συνεχίζεται. Επίσης την Κυριακή θα παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα ενόψει του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς.
Πιο αναλυτικά την Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου τα εμπορικά θα λειτουργήσουν 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, το Σάββατο 28/12 10.00 – 18.00, την Κυριακή 29/12 11.00 – 18.00, τη Δευτέρα 30/12 9.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00, Τρίτη 31/12: 9.00 – 18.00, Τετάρτη 1/1, Πρωτοχρονιά, Πέμπτη 2/1 κλειστά.
Τα κρεοπωλεία θα λειτουργήσουν Παρασκευή 27/12 8 π.μ. – 9 μ.μ., Σάββατο 28/12 8 π.μ. – 4 μ.μ., Κυριακή 29/12 11 π.μ. – 4 μ.μ., Δευτέρα 30/12 8 π.μ. – 9 μ.μ., Τρίτη 31/12 8 π.μ. – 6 μ.μ., Τετάρτη 1/1, Πέμπτη 2/1 κλειστά.

Share

Πρόσφατα άρθρα

Bild: Η… μάντισσα της Γερμανίας προβλέπει πως η Μέγκαν θέλει και τρίτο παιδί για να μιμηθεί την Κέιτ Μίντλετον

Η 69χρονη Λίλο από το Κίζενβετερ είναι η διασημότερη μάντισσα στην Γερμανίας με την επιχείρησή…

4 Ιανουαρίου 2024

Άγρια δολοφονία μεσήλικα μετανάστη σε είσοδο γηπέδου

Το πτώμα ενός μεσήλικα άνδρα, περίπου 50 ετών, εντοπίστηκε το πρωί της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου…

4 Ιανουαρίου 2024

Επιβεβαιώθηκε η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Ελλάδα – Επίσημη ανακοίνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Κλείδωσε» η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Ελλάδα, ενώ θα προηγηθεί επίσκεψη στη Μέση Ανατολή.…

4 Ιανουαρίου 2024

Παρατείνεται η αποχή των δικηγόρων έως τις 19 Ιανουαρίου

Την παράταση της πανελλαδικής αποχής αποφάσισε να προτείνει στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας η…

4 Ιανουαρίου 2024

Άγριος καβγάς 8 ατόμων για μία θέση πάρκινγκ – Τρεις τραυματίες

Ένα απίστευτο περιστατικό συνέβη στις Συκιές Θεσσαλονίκης, όπου οκτώ άτομα τσακώθηκαν άγρια για μια θέση…

4 Ιανουαρίου 2024

ΗΠΑ: Νεκρός ο δράστης της ένοπλης επίθεσης σε σχολείο – Πολλοί οι τραυματίες

Πολλοί οι τραυματίες από την ένοπλη επίθεση σε Λύκειο σε κωμόπολη της Αϊόβας, κατά την…

4 Ιανουαρίου 2024