Τοπικά

Μικρές «ανάσες» στην αγορά του Βόλου από τις θερινές εκπτώσεις

Μικρές «ανάσες» δίνουν στην αγορά οι εκπτώσεις που είναι ήδη σε εξέλιξη, αν και οι έμποροι ανέμεναν μεγαλύτερους τζίρους, προκειμένου να καλύψουν και τα ανοικτά «μέτωπα» που έχουν. Μάλιστα την περασμένη Παρασκευή κλήθηκαν να πληρώσουν και την πρώτη δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής ή να καταβάλουν όλο το ποσό, όσοι βέβαια είχαν αυτή τη δυνατότητα. Με αυτά τα δεδομένα ο προβληματισμός των εμπόρων παραμένει έντονος.

Οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και περίπου 20 μέρες στην εμπορική αγορά της πόλης και ήδη οι έμποροι έχουν διαμορφώσει μια πρώτη εικόνα της κατανάλωσης.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου κ. Απόστολος Οντόπουλος ανέφερε πως «έχει ολοκληρωθεί κοντά στον έναν μήνα εκπτώσεων και φαίνεται πως το κύμα της ακρίβειας επιδρά στην αγοραστική κίνηση και στη συμπεριφορά του καταναλωτή, ο οποίος είναι προβληματισμένος, διστακτικός και προβαίνει μόνο στις απαραίτητες αγορές. Υπάρχει η πρόθεση για κατανάλωση, όχι, όμως, και το χρήμα. Στο πρώτο μέρος των θερινών εκπτώσεων, για περίπου δεκαπέντε μέρες, υπήρξε μια τόνωση της αγοραστικής κίνησης, αλλά τις τελευταίες μέρες βλέπουμε να έχει «καθίσει» κάπως. Βέβαια ίσως να επέδρασαν και οι υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και το γεγονός πως προτεραιότητα του κόσμου είναι να διασκεδάσει και να ψυχαγωγηθεί. Η εμπορική αγορά έχει πολύ καλά ποσοστά εκπτώσεων που από τις πρώτες μέρες έφταναν και το 60%-70%, κάτι το οποίο δεν είχαμε δει άλλα χρόνια. Επίσης τα είδη είναι σε επάρκεια και ποιοτικά. Αν δεν είχαμε το θέμα των ανατιμήσεων και της ακρίβειας, θα είχαμε ένα πολύ καλό καλοκαίρι».
Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΟΕΒΕΜ κ. Γιάννης Φόβος ανέφερε πως «ένας πρώτος απολογισμός είναι πως οι εκπτώσεις ήταν σχετικά καλές και υπήρξε μια άνοδος της αγοραστικής κίνησης, ενώ ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των επιχειρήσεων. Είχαμε πολύ καλές εκπτώσεις της τάξης των 30%-50%. Όμως, προερχόμαστε από έναν πολύ δύσκολο χειμώνα με συσσωρευμένες οφειλές, άρα η εξέλιξη με τις εκπτώσεις ήταν μια απλή «ανάσα», χωρίς, όμως, να είναι αρκετά καλή για να μπορέσουν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις μας».

Η «λυπητερή» της επιστρεπτέας
Η περασμένη Παρασκευή ήταν για τους επαγγελματίες μια πολύ δύσκολη μέρα, καθώς τέλος του μήνα και έπρεπε να πληρώσουν όλες τις δόσεις από τις οφειλές, όπως ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές από κορωνοχρέη.
Εκτός, όμως, από αυτές τις οφειλές προστέθηκε πλέον και η επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου πλήρωσαν ή όλο το ποσό με έκπτωση 15% ή τη μία από τις 96 δόσεις.
Ο κ. Γιάννης Φόβος ανέφερε πως «οι περισσότεροι επαγγελματίες εντάχθηκαν στις δόσεις για την αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής. Βέβαια, όσοι έχουν λάβει μικρά ποσά, μάλλον θα τα πληρώσουν με ένα εφάπαξ ποσό για να κερδίσουν την έκπτωση».
Ο κ. Οντόπουλος ανέφερε πως «είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση πως δεν θα επιστρέφονταν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτό δεν έγινε και η απογοήτευση στους εμπόρους είναι πολύ μεγάλη. Οι περισσότεροι έμποροι προσπαθούν να πληρώσουν με δόσεις, γιατί θέλουν να έχουν μια ρευστότητα στην επιχείρησή τους, καθώς τα μηνύματα για το τι θα γίνει το φθινόπωρο και τον χειμώνα δεν είναι καλά».

Λευκή Νύχτα
Ο Εμπορικός Σύλλογος προετοιμάζεται και για τη «Λευκή Νύχτα» που θα γίνει στον Βόλο την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. «Προετοιμαζόμαστε πυρετωδώς και βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς. Είναι αρκετά τα σημεία που θα υπάρχουν εκδηλώσεις, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση του καταναλωτικού κοινού προγραμματίζεται να πεζοδρομηθεί ακόμη μια οδική αρτηρία στην εμπορική αγορά. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα είναι η καλύτερη «Λευκή Νύχτα» που έχουμε διοργανώσει μέχρι στιγμής» ανέφερε ο κ. Απ. Οντόπουλος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το