Πολιτισμός

Μικρασιατική Μνήμη από το Λύκειο των Ελληνίδων στο Διεθνές Φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας

Στην Αρχαία Ολυμπία βρέθηκε στο διάστημα 26-28 Ιουλίου η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου, συμμετέχοντας σε μια μεγάλη παράσταση, αφιερωμένη στη Μικρασιατική Μνήμη, που διοργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Πύργου με τη συνεργασία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και του Δήμου Ολυμπίας. Οι τιμητικές αυτές εκδηλώσεις με αποκλειστικό προσκεκλημένο το Λύκειο του Βόλου ήταν αφιερωμένες στην επέτειο 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, που συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός αιώνα δράσης και προσφοράς του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου (1922-2022).

Η παράσταση με τίτλο «Στην Ανατολή… πέρα ως πέρα στη γη της Ιωνίας δοξαστικό αχολογάει τροπάρι» ήταν μια μοναδική σε εύρος μουσικοχορευτική παράσταση, ενταγμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών Αρχαίας Ολυμπίας. Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιουλίου, στο ανοικτό θέατρο «Ολυμπία», ένα σύγχρονο θέατρο 3.500 θέσεων, όπου κάθε χρόνο γίνονται οι παραστάσεις του Φεστιβάλ, στο χωριό Φλόκα λίγο έξω από την Ολυμπία. Ήταν μια εξαιρετική από κάθε άποψη παράσταση, που προσέλκυσε συναισθήματα συγκίνησης, μέσα από τη μουσική περιπλάνηση με τραγούδια, χορούς, ήχους και εικόνες από την Οδύσσεια όχι μόνο των Μικρασιατών, αλλά όλων των προσφύγων, από τη Θράκη, την Καππαδοκία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη, τα παράλια της Μ. Ασίας έως τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, τις περιοχές που δέχτηκαν τους πρόσφυγες, αλλά και στην Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία όπου διεσπάρησαν.

Ήταν επίσης μια παράσταση μνήμης που αναφερόταν όχι μόνο στην καταστροφή, αλλά και στη ζωή των Μικρασιατών και στις επιρροές τους στις νέες τους πατρίδες και στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Με τους εξαίρετους μουσικούς και ερμηνευτές οι θεατές απόλαυσαν ένα ανεπανάληπτο ψηφιδωτό και ένα αρμονικό διάλογο διαφορετικών ακουσμάτων από την παραδοσιακή έως την «έντεχνη» μουσική, με αναφορές σε μεγάλους συνθέτες, όπως Σαββόπουλο, Θεοδωράκη, Χατζηδάκι, Τσιτσάνη, Καλδάρα, Λοΐζο, Θαλασσινό και Ξαρχάκο, με ερμηνευτές τους: Ζαχαρία Kαρούνη-τραγούδι, Χαρούλα Τσαλπαρά-τραγούδι, ακορντεόν-πιάνο. Μουσικοί: Θωμάς Κωνσταντίνου-μουσική επιμέλεια, ούτι, λαούτο. Γιώργος Κωτσίνης-κλαρίνο, Χρήστος Δαλιάνης-βιολί-τραγούδι, Μανούσος Κλαπάκης-κρουστά, Γιάννης Πλαγιαννάκος-κοντραμπάσο, Στέφανος Δορμπαράκης-κανονάκι, Ανέστης Ιωακειμίδης-ποντιακή λύρα και Χρήστος Σκόνδρας-μπουζούκι. Αφήγηση: Zαχαρίας Καρούνης και Ιωάννης Μανώλης.
Η χορευτική ομάδα του Λ.Ε.Β. με φορεσιές από την Καππαδοκία (περιοχή Νίγδης), Ερυθραία και Μ. Ασία παρουσίασε μια σειρά αντίστοιχους παραδοσιακούς και αστικούς χορούς των περιοχών αυτών. Η δεξιοτεχνία της ομάδας, ο απόλυτος συντονισμός, η λεβεντιά και η ζωντάνια των χορευτών κατενθουσίασε τους τρεις χιλιάδες θεατές από ολόκληρη την περιοχή της Ηλείας, που επευφήμησαν την ομάδα του ΛΕΒ και τις ομάδες του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου.

Τη χορευτική ομάδα της αποστολής του ΛΕΒ αποτέλεσαν οι: Γουδίνη Έλενα, Δεσποτοπούλου Χρύσα, Κανάτα Κατερίνα, Καραδήμου Ελένη, Κατσαγεωργίου Αρετή, Κουβελά Αναστασία, Μπλέτσα Νικολία, Μπλέτσα Φιλίτσα, Τζανή Όλγα, Γιαννιός Πανταζής, Γουδίνης Θωμάς, Μαυρομμάτης Μάκης, Μίλτος Βασίλης, Μπλέτσας Λάμπρος, Στάμος Αντώνης, Τζαφέτας Αντώνης, Τσουτσουδάκης Στάμος. Την ομάδα συνόδευσαν οι δάσκαλοι χορού Γιάννης Πραντσίδης και Θανάσης Μπέας, η πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Μαρία Σπανού, η αντιπρόεδρος και έφορος Ιματιοθήκης Άσπα Καπουρνιώτη, η έφορος εθνικών χορών Άννα Κουτσελίνη και η Ελένη Τόπα, έφορος οικοτεχνίας.
Ήταν μια τριήμερη απόδραση με ενδιαφέρουσες εμπειρίες για τους συμμετέχοντες, που γεύτηκαν τη φιλοξενία και την εγκαρδιότητα των διοργανωτών-μελών του διοικητικού συμβουλίου του Λ.Ε. Πύργου, που είχε τη γενική επιμέλεια της παράστασης, με επικεφαλής την πρόεδρο Κατερίνα Παρασκευοπούλου όσο και από τους συνδιοργανωτές. Ήταν επίσης μια έξοχη ευκαιρία για να τιμήσει συμβολικά το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου την εκατονταετηρίδα του Λυκείου των Ελληνίδων Πύργου, από τα αρχαιότερα λύκεια του ελλαδικού χώρου, με τα οποία υπάρχει αγαστή συμπόρευση πάνω από έναν αιώνα ζωής στην κοινή λυκειακή διαδρομή.
Ήταν ακόμα μια ευχάριστη περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Πελοποννήσου με πολλά σημεία ενδιαφέροντος γύρω από τη φύση κα τον πολιτισμό της, με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία, τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων και την γνωριμία με το μουσείο της όπου φιλοξενούνται αριστουργήματα της γλυπτικής και τον αρχαιολογικό της χώρο, από τους αξιολογότερους στην Ελλάδα. Η περιήγηση της ομάδας συνεχίστηκε στην Ορεινή Αρκαδία με σταθμούς στη Βυτίνα και τη Δημητσάνα, όπου η ομάδα επισκέφτηκε το υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης του ΠΙΟΠ, μοναδικό στην Ελλάδα, ενδεικτικό της προβιομηχανικής τεχνολογίας της περιοχής.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το