Πολιτισμός

Μικρασιατικές μνήμες από τον Αγώνα του ’21 στο ημερολόγιο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Εγγλεζονήσι»

Αφιερωμένο στη συμμετοχή των Μικρασιατών στον Αγώνα του Γένους πριν από διακόσια χρόνια είναι το φετινό ημερολόγιο που εξέδωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι». Με αφορμή τον ερχομό του 2021, που συνέπεσε με τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την Επανάσταση του 1821, η πρόεδρος του σωματείου κ. Ουρανία Σταματιάδου – Κουτσογιάννη μίλησε για την έκδοση που κινείται στον ρυθμό της επικαιρότητας.

Η κυκλοφορία θεματικών ημερολογίων είναι μία υπόθεση που κρατάει κοντά στις δυόμισι δεκαετίες για τα μέλη του «Εγγλεζονησίου». Κάθε χρόνο φροντίζουν να ανασύρουν στην επιφάνεια ελληνικές μνήμες από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, με φόντο το ένδοξο παρελθόν των Μικρασιατών που δεν θα σβήσουν εύκολα από το συλλογικό υποσυνείδητο. Την ίδια στιγμή η ανταπόκριση του κόσμου και αυτή τη φορά, επιβεβαιώνει την εξαιρετική δουλειά που έχει ξεκινήσει να γίνεται από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 με τα ετήσια καλεντάρια των Εγγλεζονησιωτών.
«Οι πρώτες εντυπώσεις είναι κάτι παραπάνω από θετικές και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Πόσο μάλιστα από τη στιγμή που το φετινό ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στην επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821», παραδέχθηκε η κ. Σταματιάδου – Κουτσογιάννη, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στο φετινό περιεχόμενο: «Περιέχει υλικό, που το περισσότερο είναι άγνωστο. Αυτός ήταν και ο στόχος που θέσαμε με την κ. Γιασιράνη, με την οποία και συνεργαστήκαμε για τη συγκέντρωση του υλικού που δημοσιεύθηκε στο ημερολόγιο του 2021. Να φέρουμε στο φως άγνωστα στοιχεία της Ιστορίας και παράλληλα να επισημάνουμε τη συμβολή των πόλεων της Μικράς Ασίας στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Υπήρξε μεγάλη η συνεισφορά των Μικρασιατών στην Επανάσταση του ’21. Για παράδειγμα, τον Φεβρουάριο του 1821 πριν την κήρυξη του εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος στην Πελοπόννησο, Σμυρνιοί και άλλοι κάτοικοι των παραλίων της Ιωνίας είχαν φροντίσει να στείλουν πυρομαχικά στη Μάνη. Το κίνημα του Κοραή και η Φιλική Εταιρεία είχαν προετοιμάσει το έδαφος».

Στη συνέχεια η συνταξιούχος εκπαιδευτικός, η οποία πλέον διανύει το 21ο έτος στην προεδρία του συλλόγου, μίλησε για το αντίτιμο που κλήθηκαν να πληρώσουν οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας για τη συμμετοχή τους στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας: «Βρίσκονταν κυριολεκτικά μέσα στο «στόμα του λύκου» και πλήρωναν πολύ ακριβά κάθε συμμετοχή σε επαναστατικά κινήματα. Δεν τους ευνοούσε και η γεωγραφική τους θέση, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των μικρασιατικών πόλεων να πέφτουν θύματα της τουρκικής αγριότητας και μανίας. Τα αντίποινα των Τούρκων ήταν λεηλασίες, σφαγές και δημεύσεις περιουσιών».

Το συγγραφικό δίδυμο αξιοποιώντας στο έπακρο τις ιστορικές πηγές, από τις οποίες αντλήθηκαν πολύτιμα στοιχεία και μαρτυρίες, τόσο από Έλληνες, όσο και ξένους συγγραφείς, κλήθηκε να καταλήξει στην τελική μορφή των κειμένων που συμπεριλήφθηκαν στις σελίδες του φετινού ημερολογίου. «Κάναμε ένα σταχυολόγημα των όσων συγκεντρώσαμε, ενώ επικεντρωθήκαμε σε γεγονότα που συνέβησαν από τον Μάιο μέχρι τον Ιούλιο του 1821 και τα δεινά που υπέστησαν όσοι ζούσαν στη Σμύρνη, στο Αϊβαλί και στο Κουσάντασι. Μάλιστα από το ξέσπασμα της Επανάστασης προέκυψαν και μετακινήσεις πληθυσμών. Πολλοί Αϊβαλιώτες και Σμυρνιοί κατέληξαν πρόσφυγες σε νησιά όπως η Ύδρα, τα Ψαρά, η Σύρος και η Αίγινα, αλλά και στο Ναύπλιο, προκειμένου να σωθούν από τις σφαγές των Τούρκων», κατέληξε η κ. Σταματιάδου – Κουτσογιάννη.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το