Τοπικά

Η Μικρά Ασία ένωσε σχολεία από Νέα Ιωνία Βόλου και Μοσχάτο «Θ»

Σ15 Φ1 (13)

Σε σύμπραξη με το 2ο ΓΕΛ Μοσχάτου προχώρησε το 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας έχοντας ως κοινό στοιχείο τη μελέτη της παράδοσης της Μικράς Ασίας και της προσφυγικής ροής που ακολούθησε το 1922.
Τρεις καθηγητές (Χρήστος Ρίζος, Μοσχούλα Δουρή και Παρασκευή Καραχάλιου μαζί με τον δάσκαλο Δημήτρη Μόσχου) και 57 μαθητές του 2ου ΓΕΛ Μοσχάτου επισκέφθηκαν την περασμένη Κυριακή τον Βόλο στο πλαίσιο συνεννόησης που υπήρξε με το 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας. Αρχικά το σχολείο της Αθήνας αναζητούσε επικοινωνία με το σύλλογο Ιώνων, αλλά επικοινώνησε με το 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας, όπου η υποδιευθύντρια κ. Άννα Πετσιάβα είναι η πρόεδρος της Πολιτιστικής Εστίας των Ιώνων και η διευθύντρια κ. Παρασκευή είναι η αντιπρόεδρος. Μέσα από την επικοινωνία των δύο σχολείων διαπιστώθηκε ότι υλοποιούν προγράμματα για τη Μικρά Ασία και όλη την παράδοση των Ιώνων.
Το σχολείο της Αθήνας βρέθηκε την περασμένη Κυριακή νωρίς το απόγευμα στην Ευαγγελίστρια, όπου έγινε ξενάγηση από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Κωνσταντίνου Αυγέρη στο εκκλησιαστικό μουσείο που λειτουργεί, ενώ στη συνέχεια η κ. Παρασκευά και η πρόεδρος των Ιώνων περιήγησαν τους μαθητές και τους καθηγητές του αθηναϊκού σχολείου στα προσφυγικά και στα στενά δρομάκια γύρω από την Ευαγγελίστρια, αναφέροντας την ιστορία των σπιτιών ως τις πρώτες κατοικίες των προσφύγων.
Λίγο αργότερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη εκδήλωση, όπου μαθητές των δύο σχολείων χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας, ενώ στη συνέχεια χόρεψαν και τα μέλη των «Ιώνων» υπό την καθοδήγηση της δασκάλας χορού κ. Κατσιαρδάνη. Ακόμη έγινε προβολή power point με τις περιοχές της Μικράς Ασίας από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τα Άδανα. Παράλληλα οι γονείς του σχολείου είχαν ετοιμάσει πλούσια εδέσματα.
«Κάναμε μια σύμπραξη με το 2ο ΓΕΛ Μοσχάτου και οι μαθητές μας χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια στο πλαίσιο της κοινής μελέτης της Μικράς Ασίας», ανέφερε η κ. Παρασκευά.
Σημειώνεται πως στο 1ο ΓΕΛ Νέας Ιωνίας διεξάγεται πολιτιστικό πρόγραμμα «Μαθαίνω τη Μικρά Ασία χορεύοντας». Οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Ευτυχία Γάτου, Εύα Γκαγιάννη, Μαρσίλντα Γκιάτα, Θάνος Γράντζας, Μαρία Γρηγορούλη, Αθηνά Δασκαλά, Ειρήνη Χρυσοβαλάντη Διόγου, Σίντυ-Ειρήνη Θωμαή, Αλεξάνδρα κανελλοπούλου, Σεβαστή Κύρου, Γεωργία Λαζούδη, Αντονέτα Λίκα, Χριστίνα Μέξι, Βαρβάρα Μπέη, Ειρήνη Μπέη, Αθανασία Μπουροπούλου, Ελευθερία Νίκα, Χρήστος Ντοκούζης, Μαρία Πάντζιου, Σταύρος Παπαθεοδώρου, Δήμητρα Πλαστάρα, Έρικα Σεφερκόλλι, Έλενα Σιάρρα και Αλίκη Σκούφου.
Υπεύθυνες καθηγήτριες του προγράμματος είναι η διευθύντρια του Λυκείου κ. Βάσσα Παρασκευά, η οικονομολόγος κ. Βασιλική Βλάχου και η φιλόλογος κ. Ελένη Κόκκαλη.
Η μαθήτρια Γεωργία Λαζούδη τόνισε πως ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η συνάντησή μας με τους μαθητές του Μοσχάτου, αφού όλοι ασχολούμαστε με την παράδοση και τον πολιτισμό της Μικράς Ασίας, ενώ περάσαμε πολύ όμορφα στην εκδήλωση με την απόδοση παραδοσιακών χορών και την ερμηνεία τραγουδιών.
Παίρνοντας το λόγο η μαθήτρια Έρικα Σεφερκόλλι μας είπε ότι συμμετέχει στο πολιτισικό πρόγραμμα του σχολείου, γιατί της αρέσουν οι παραδοσιακοί χοροί, ενώ έκαναν πολλές επισκέψεις και έχει αναπτυχθεί μια πολύ καλή συνεργασία με τις καθηγήτριες.
Η μαθήτρια Αντονέτα Λίκα ανέφερε πως οι έφηβοι της Νέας Ιωνίας θα πρέπει να μάθουν για την ιστορία του τόπου τους και μέσα από το πρόγραμμα του σχολείου δίνεται αυτή η δυνατότητα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

Μοιραστείτε το