Τοπικά

Μιχάλης Ζουμπουλάκης: Μείωση 4% του ΑΕΠ λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού 

«Αν η κανονικότητα στην οικονομία επιστρέψει γύρω στα μέσα Μαΐου, τότε θα έχει χαθεί από την πανδημία το 4% του ΑΕΠ, δηλαδή κοντά στα 8 δισεκατομμύρια ευρώ» τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης.
Ο ίδιος μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού» και σχολιάζοντας αποτελέσματα του Eurogroup και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επισήμανε πως «η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει από τις τελευταίες αποφάσεις κοντά στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Από τις αποφάσεις του Eurogroup η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομήσει έξι δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ από την άρση της υποχρέωσης για πλεόνασμα 3,5%, μπορεί να αντλήσει μέχρι και οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, σύνολο δεκατέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα άλλα έξι δισεκατομμύρια ευρώ, μπορεί να προέλθουν από τις θετικές αποφάσεις της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.

«Τα μέτρα της κυβέρνησης βοηθούν επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αλλά δεν αντικαθιστούν την απώλεια εισοδήματος που θα έχουμε όλοι. Η πραγματική οικονομία δεν δουλεύει και το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει φόρους. Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουμε κάνει, αν η οικονομία επανέλθει εν μέρει τον Μάιο, τότε θα έχει χαθεί το 4% ΑΕΠ δηλαδή οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ» υπογράμμισε.
Παράλληλα αναφέρθηκε και στη μεταβλητή του τουρισμού για τα έσοδα του κράτους λέγοντας πως είναι αμφίβολο πώς θα συμπεριφερθούν φέτος οι ξένοι τουρίστες. Θα έρθουν ή θα φοβηθούν τον ιό; Βέβαια τα ξενοδοχεία μπορεί να ανοίξουν τον Ιούλιο κυρίως για τον εσωτερικό τουρισμό.
Για τον συμβιβασμό στο Eurogroup είπε πως «τα ποσά που δόθηκαν για την πανδημία από τη Ε.Ε. δεν είναι μεγάλα. Απλώς οι ηγέτες βγήκαν από την τηλεδιάσκεψη συμφιλιωμένοι στέλνοντας το μήνυμα πως, αν χρειαστεί, θα επανέλθουν με μεγαλύτερη βοήθεια».

Συμπλήρωσε δε πως η πανδημία θα επιφέρει ακόμη χειρότερη οικονομική κρίση από την κρίση χρέους του 2008. «Το 2008 οι ΗΠΑ κατάφεραν και βγήκαν από την κρίση μετά από ενάμιση χρόνο».
Πριν λίγες εβδομάδες το ΔΝΤ προχώρησε σε μια εκτίμηση για την Ελλάδα τονίζοντας πως η ύφεση θα κυμανθεί φέτος στο 10% και η ανεργία θα αγγίξει το 22%.

Χρήστος Κόλλιας: «Πολλά κρίνονται από την πορεία του τουρισμού»


Ο καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστος Κόλλιας επισήμανε πως «η φετινή θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά λόγω της πανδημίας και μάλλον η εκτίμηση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία να αποδειχθεί όχι μόνο ρεαλιστική, αλλά και αισιόδοξη, καθώς υπάρχει μια άλλη διεθνής μελέτη που ανεβάζει την ύφεση στο 18%».
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πολλά κρίνονται από την πορεία του τουρισμού που συμβάλει στο 20% του ΑΕΠ της χώρας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων φέτος η έλευση των τουριστών θα είναι μειωμένη τουλάχιστον 50% και αυτό θα επιφέρει σημαντικές συνέπειες. Παρά την αναμενόμενη ύφεση για το 2020, οι προοπτικές για το 2021 είναι πολύ καλύτερες και όλοι μιλούν για ανάπτυξη. Βέβαια, όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας και πώς θα επηρεάσει τη ζωή μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το