Πολιτισμός

Μιχάλης Μήτρας: Ο Ποιητής, Πεζογράφος και Πρόσκοπος

της Γεωργίας Καναβού

Έφυγε την Τετάρτη 6 Μαρτίου από τη ζωή ο πεζογράφος και ποιητής Μιχάλης Μήτρας που γεννήθηκε και έζησε στον Βόλο έως το τέλος των γυμνασιακών του σπουδών το 1960. Το Μάρτιο του 1956 με άλλους συμμαθητές του έγινε ναυτοπρόσκοπος στην 58η ομάδα ναυτοπροσκόπων και το ίδιο καλοκαίρι συμμετείχε με άλλους 17 προσκόπους στην κατασκήνωση της ομάδας του στα Καλά Νερά.
Συμμετείχε συνεχώς σε όλες τις δραστηριότητες της ομάδας του και στις κατασκηνώσεις του 58ου Συστήματος του στα Χάνια το 1958 και 1959. Θυμάμαι ότι στις κατασκηνώσεις στα Χάνια και κατά τη διάρκεια της πυράς έγραφε και παρουσίαζε την εφημερίδα της ενωμοτίας του των Πελαργών με περιγραφικό λογοτεχνικό ύφος που συνάρπαζε όλους. Ήταν τα πρώτα του γραπτά κείμενα που εκτιμώ, ότι αποτέλεσαν το σκαλοπάτι στον χώρο της λογοτεχνίας που αγαπούσε και αργότερα την υπηρετούσε ως παραγωγός εκπομπών λόγου στο τρίτο πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΤΖΑΜΠΟΡΙ. 1960
Άκρα: Αναπληρωτής Έφορος και Έφορος Δ. Σχέσεων ΣΕΠ. ΖΑΡΚΑΔΙ και ΣΜΟΛΚΑΣ
Κέντρο: Κ. Αρβανίτης και Μ. Μήτρας

Διάβαζε το μηνιαίο προσκοπικό περιοδικό Ο ΠΡΟΣΚΟΠΟΣ και επεδίωκε να γνωρίσει τον συντάκτη του που έγραφε με το όνομα ΣΜΟΛΚΑΣ για να του ζητήσει να δεχθεί να διαβάσει κείμενά του τα οποία αν αξιολογηθούν καλά να δημοσιευθούν. Ο συντάκτης που υπέγραφε με το όνομα ΣΜΟΛΚΑΣ ήταν ο Έφορος Δημοσίων Σχέσεων της Γενικής Εφορείας Αλέξανδρος Σάββας τον οποίο γνώρισα στα γραφεία της Γ. Εφορείας που επισκέφθηκα για προσκοπική εργασία. Μετέφερα στο ΣΜΟΛΚΑ την επιθυμία του και μου είπε να του μεταφέρω ότι επιθυμεί να του στείλει κείμενά του, να τα διαβάσει και να τα αξιολογήσει.
Είπα στον Μιχάλη την απάντηση που είχα και αμέσως του έστειλε ταχυδρομικά κείμενα. Η κατάληξη ήταν η ακόλουθη. Άρχισε μία συνεχής αλληλογραφία μεταξύ τους με κατάληξη την πρόσκληση του ΣΜΟΛΚΑ στον Μιχάλη να συναντηθούν στο 2ο Πανελλήνιο Τζάμπορι στον Παρνασσό στο καλοκαίρι του 1960.

Ο Γ. Έφορος Δ. Αλεξάτος με προσκόπους από την Αφρική και Σκωτία με τους Κ. Αρβανίτη και Μ. Μήτρα

Μαζί με τον Μιχάλη Μήτρα συμμετείχαμε στο Τζάμπορι και πραγματοποιήθηκε η γνωριμία του με τον ΣΜΟΛΚΑ. Όταν είχε ελεύθερο χρόνο ο Μιχάλης, ήταν συνεχώς μαζί του με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία λογοτεχνική σχέση που συνεχίστηκε δύο μήνες αργότερα στον Βόλο όταν ο ΣΜΟΛΚΑΣ ως έφορος Δ. Σχέσεων ήλθε στον Βόλο εκπροσωπώντας με άλλους βαθμοφόρους το ΣΕΠ στους πανελλήνιους σκοπευτικούς αγώνες ΠΗΛΕΙΑ.
Ο Μιχάλης ήταν από το 1959 ο ενωμοτάρχης της ενωμοτίας Πελαργών. Τον Σεπτέμβριο 1960 αποχώρησε από την ομάδα μετά τη μετάθεση του πατέρα του από τον Βόλο σε άλλη περιοχή και χωρίσαμε. Με τους γνωστούς του στον Βόλο δεν είχε επαφές και επικοινωνία. Βρέθηκε -όπως πληροφορήθηκα- στον Βόλο στην καθέλκυση της «Αργούς».
Ξαναβρέθηκε στην πόλη που γεννήθηκε στον Βόλο για την ταφή του, ώστε να παραμείνει για πάντα μαζί της…….
Μιχάλη…….., Καλό ταξίδι………….
και εκεί που θα βρεθείς συνέχισε…….. ΑΙΕΝ ΑΡΙΣΤΕΥΕΙΝ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το