Τοπικά

Μιχ. Ζουμπουλάκης: «Να γίνει συζήτηση για το τι μετανάστες θέλουμε»

Η λύση στο έντονο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, δεν μπορεί να προκύψει ούτε από τα επιδόματα ούτε από την αποσπασματική οικογενειακή πολιτική ούτε με τις υπάρχουσες περιφερειακές πολιτικές ανάπτυξης, αλλά μετά από συζήτηση για το τι είδους μετανάστες χρειάζεται η Ελλάδα για να αυξήσει τον πληθυσμό της. Σε διαφορετική περίπτωση, σε περίπου 20 χρόνια, οι κάτοικοι της χώρας θα έχουν απομείνει περί τα 8 με 8,5 εκατομμύρια.
Τα παραπάνω υποστηρίζει ο καθηγητής του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μιχάλης Ζουμπουλάκης, μιλώντας για το δημογραφικό ζήτημα, που απασχολεί όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη και ευρύτερα τη δυτική κοινωνία.
Μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό 89,5 ο κ. Ζουμπουλάκης, σχολίασε τα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στα κρατίδια της Γερμανίας, που ανέδειξαν ως πρώτη δύναμη την ακροδεξιά. Ο καθηγητής τόνισε ότι οι αντιδράσεις του πληθυσμού είναι κατανοητές και εξηγήσιμες, διότι σε πολλές περιπτώσεις οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εφαρμόζουν πολιτικές που αντί να φέρνουν αποτελέσματα, προκαλούν φτώχεια και ανεργία, που σε συνδυασμό με την αύξηση των μεταναστών δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα, που φέρνει την αντίδραση των πολιτών, οι οποίοι βλέπουν ως πρώτους υπεύθυνους τους μετανάστες.
Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Μιχ. Ζουμπουλάκης σημείωσε ότι δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για τη μετανάστευση, η οποία μπορεί να φέρει αποτελέσματα, εάν εφαρμοστούν οι σωστές πολιτικές, και να αντιστρέψει την κατάσταση που υπάρχει.
Όπως είπε ο καθηγητής Οικονομικών, «η χώρα μας έχει ένα πρόβλημα που λέγεται έλλειψη νέων μέχρι 15 ετών. Η σύνθεση των τριών δημογραφικών ομάδων μέχρι 15, 15-65 και άνω των 65 είναι 14%, 63%, 23%, δηλαδή αυτοί που είναι νέοι είναι πολύ λιγότεροι από αυτούς που είναι γέροι. Αυτό μοιραία μάς οδηγεί σε μείωση του πληθυσμού. Είναι σίγουρο ότι σε καμιά 20ετία η Ελλάδα θα είναι γύρω στα 8-8,5 εκατομμύρια. Αυτό δεν μπορεί να ανατραπεί με οικογενειακή πολιτική, τα αποτελέσματα της οποίας θα τα δούμε μετά το 2050-2060. Η οικογενειακή πολιτική σύμφωνα με τους πιο ειδικούς από εμένα, είναι αποσπασματική».
Αναφερθείς στα κίνητρα που δίνονται τα τελευταία χρόνια για τη δημιουργία οικογένειας, είπε ότι τα κίνητρα αυτά είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων και πως οι προσπάθειες που γίνονται είναι επιφανειακές. «Η λύση δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομική. Πρέπει να είναι κυρίως ιδεολογική, είναι λύση κουλτούρας. Τα πρώτα που δεν ελέγχει καμία κυβέρνηση, είναι αυτά που βλέπει κανείς στο ίνσταγκραμ, στο τικ-τοκ κλπ. Δεν είναι τρέντι για έναν νέο να πει ότι θέλει να κάνει παιδιά. Είναι πρόβλημα γενικότερα της δυτικής κοινωνίας, που δεν μπορούμε να λύσουμε εύκολα, χωρίς συνέπειες» ανέφερε και πρόσθεσε πως ούτε οι περιφερειακές πολιτικές ανάπτυξης, παρόλο που έχουν επισημανθεί από το 1981, εφαρμόστηκαν ποτέ σωστά. «Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις. Δεν έχουμε συζητήσει καθόλου τι μετανάστες θέλουμε, για να ανατραπεί η κατάσταση που υπάρχει. Άλλη λύση δεν υπάρχει», κατέληξε ο κ. Ζουμπουλάκης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το