Τοπικά

Μιχ. Ζουμπουλάκης: «Μικρά περιθώρια άσκησης αυτόνομης κοινωνικής πολιτικής»

Μικρό θα είναι το περιθώριο των ελληνικών κυβερνήσεων για να ασκήσουν αυτόνομη κοινωνική πολιτική, καθώς έως το 2060 μέχρι να αποπληρωθούν τα χρέη της χώρας, θα υπάρχει η επιτήρηση των Ευρωπαίων, τόνισε ο πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών και καθηγητής κ. Μιχάλης Ζουμπουλάκης.
Ο ίδιος ανέφερε πως «ορθώς η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους να μην εφαρμοστεί το μέτρο της περικοπής συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019, καθώς δημοσιονομικά έχουμε πάει πολύ καλά και έχουμε παρουσιάσει πλεονάσματα. Αυτό όμως δεν έχει τελειώσει και είμαστε ακόμη σε διαπραγματεύσεις για το τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις. Ήδη το ΔΝΤ φαίνεται να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, αλλά θα υπάρξουν άλλοι δύο θεσμοί, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Κομισιόν. Και μπορεί τα έσοδα του ΕΦΚΑ να υπολείπονται των υποχρεώσεων που έχουν προς τους συνταξιούχους, ωστόσο πολιτικά, ηθικά και ανθρωπιστικά είναι πολύ δύσκολο να κοπούν οι συντάξεις. Επίσης μια νέα μείωση των συντάξεων θα έχει επίπτωση και στην ανάπτυξη, ιδίως στο κομμάτι της κατανάλωσης που αποτελεί το 65% του ΑΕΠ».

Αν κοπούν οι συντάξεις και εφαρμοστούν αντίμετρα θα ισορροπήσουν την ανάπτυξη; «Ως προς την ανάπτυξη ναι, αλλά το θέμα είναι πώς θα επιβιώσουν οι άνθρωποι» απάντησε ο καθηγητής.
Δύο μήνες μετά τη λήξη του μνημονίου ο κ. Ζουμπουλάκης αναφέρει πως το επιχειρηματικό κλίμα στη χώρα είναι καλύτερο, ενώ και οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί. Υπάρχει η αίσθηση πως οι προοπτικές θα είναι καλύτερες.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως «πρέπει να υπάρξουν άμεσες ξένες επενδύσεις, γιατί διαφορετικά με τους υπάρχοντες δημόσιους πόρους και το σημερινό επίπεδο εμπιστοσύνης στις Τράπεζες τα πράγματα δεν θα βελτιωθούν. Πρέπει να επιστρέψουν ένα μέρος των 45 δισεκατομμυρίων ευρώ από καταθέσεις που έφυγαν από τις Τράπεζες το 2015 για να μπορούν να δώσουν ξανά κεφάλαια και να κινηθεί η οικονομία. Η κύρια ένεση χρηματοδότησης θα έρθει από το εξωτερικό. Και η κυβέρνηση θα πρέπει να τρέξει μεγάλες επενδύσεις, όπως στο Ελληνικό, και να δώσει έτσι ένα σήμα στις αγορές ότι κάτι αλλάζει, ότι δεν καθυστερούμε και ότι όποιος θέλει να επενδύσει, θα βρει ένα πρόσφορο έδαφος».
Ο κ. Ζουμπουλάκης εκτίμησε πως «σε ένα μικρό βαθμό θα μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόζει μέτρα κοινωνικής πολιτικής που θέλει, καθώς η επιτήρηση των Ευρωπαίων θα είναι στην Ελλάδα μέχρι το 2060, μέχρι την αποπληρωμή των χρεών μας. Εκτός και αν κερδίσουμε ένα παγκόσμιο Λόττο και ξεπληρώσουμε το χρέος μας».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το