Τοπικά

Μιχ. Κουσκουρίδας: Έλλειμμα δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία Δήμου Ρ. Φεραίου “Θ”

dimos-riga-feraiou

Έχοντας ως βασική αρχή την επικοινωνία και πιστεύοντας ότι η ενημέρωση των δημοτών για τα οικονομικά του Δήμου αποτελεί έργο ουσίας και βασική υποχρέωση, το μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ρήγα Φεραίου εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης Μιχ. Κουσκουρίδας, με αφορμή τα αποτελέσματα της έκθεσης του προϋπολογισμού Α’ Τριμήνου 2016, δηλώνει τα εξής:
«Κατ’ αρχάς θέλω να επισημάνω ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου αφορά όλους τους δημότες, διότι από αυτή εξαρτάται, αφενός η προοπτική και το μέλλον του Δήμου και αφετέρου των δημοτών και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο στείρας παραταξιακής αντιπαράθεσης. Δική μας υποχρέωση ως αντιπολίτευση είναι, να επισημαίνουμε τα λάθη που γίνονται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή στην οικονομική διαχείριση, με στόχο να γίνονται οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης του Δήμου μας.
Διευκρινίζω ότι όλα τα στοιχεία στα οποία αναφέρομαι , είναι οικονομικά, τα οποία έχουν προκύψει από τα επίσημα έγραφα, τα οποία μας έδωσε η οικονομική υπηρεσία του Δήμου.
Όπως τεκμηριώνεται λοιπόν από τα επίσημα στοιχεία του Δήμου, η σημερινή Δημοτική Αρχή, ενώ ξεκίνησε τη θητεία της τον Σεπτέμβριο του 2014 με χρηματικό πλεόνασμα πάνω από 650.000 ευρώ στον Δήμο και το Νομικό Πρόσωπο, σε διάστημα δεκαοκτώ μηνών, χωρίς οικονομικό πλάνο, με ανεξέλεγκτες δαπάνες, δημιούργησε έλλειμμα πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία Ισολογισμού της Τριμηνιαίας Έκθεσης του Μαρτίου 2016, δηλαδή μετά από τη δεκαοκτάμηνη διαχείριση της σημερινής δημοτικής αρχής, το οικονομικό αποτέλεσμα του Δήμου δυστυχώς είναι αρνητικό με χρηματικό έλλειμμα ύψους 469.760 ευρώ. Δηλαδή οι βεβαιωμένες υποχρεώσεις σε προμηθευτές , φόρους , ασφαλιστικούς οργανισμούς, έως και την 31-3-2016 είναι 963.234 ευρώ, ενώ τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου είναι μόλις 493.474 ευρώ.
Το έλλειμμα των 469.760 ευρώ θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, εάν προστεθούν οι δαπάνες και προμήθειες, οι οποίες έχουν γίνει από τον Δήμο και δεν έχουν ακόμη βεβαιωθεί έως την 31-3-2016, καθώς και το έλλειμμα που υπάρχει στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου , στο οποίο χρηματοδότης είναι ο Δήμος και το τελευταίο χρόνο πολλές δαπάνες, κυρίως με απευθείας αναθέσεις, γίνονται από εκεί.
Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι ο Δήμος έχει αρνητική οικονομική θέση, αν και τα πραγματικά έσοδά του για το 2015 ήταν αυξημένα κατά 25% , δηλαδή κατά 1.090.000 ευρώ σε σχέση με το 2014.
Θεωρώ σημαντικό να αναφέρω, ότι η αύξηση των εσόδων οφείλεται κατά κύριο λόγο στην έκτακτη επιχορήγηση των 261.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015, αλλά και στις υπέρογκες αυξήσεις των δημοτικών τελών από 35% έως και 498 %, που έγιναν από τη σημερινή δημοτική αρχή το Δεκέμβριο του 2014 και επιβάρυναν τους δημότες μας. Τα στοιχεία του ισολογισμού δείχνουν ότι το 2015 τα έσοδα από ανταποδοτικότητα, τέλη και δικαιώματα αυξήθηκαν στα 621.415 ευρώ από 55.692 ευρώ, που ήταν το 2014.
Ακόμα, οι δαπάνες, οι οποίες έγιναν, δεν αφορούν σημαντικά αναπτυξιακά έργα, τα οποία ίσως θα δικαιολογούσαν και το αρνητικό οικονομικό αποτέλεσμα.
Αντίθετα, πρέπει να αναφέρουμε, ότι σημαντικά έργα ενταγμένα στο ΕΣΠΑ με διασφαλισμένη χρηματοδότηση και σχεδόν ολοκληρωμένα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έργα ουσίας, τα οποία θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου, δυστυχώς η σημερινή Δημοτική Αρχή αδυνατεί να τα παραδώσει σε λειτουργία στην τοπική κοινωνία.
Θα αναφέρω χαρακτηριστικά το έργο «Εκθεσιακός χώρος – Κέντρο Πολιτισμού «Ρήγας Βελεστινλής», το οποίο παραδόθηκε έτοιμο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και ακόμα δεν έχει λειτουργήσει. Σημειωτέων, ότι στη σπουδαιότητα και τη χρησιμότητα αυτού του έργου αναφέρθηκε και η σημερινή Δημοτική Αρχή, με άρθρο της τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο μετά από σχεδόν δυο χρόνια ο εκθεσιακός χώρος- Μουσείο του Ρήγα δεν έχει δοθεί σε λειτουργία.
Θα αναφερθώ επίσης σε ένα ακόμη σπουδαίο έργο, που είχε σχεδιαστεί και παραδοθεί έτοιμο από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ένα έργο πνοής, που αφορά στην προσφορά του πολυτιμότερου αγαθού για μια ολόκληρη κοινότητα, το έργο ύδρευσης της κοινότητας Στεφανοβικείου. Παρά τις τρανταχτές δηλώσεις της σημερινής Δημοτικής Αρχής τον περασμένο Αύγουστο, οι συνδημότες μας πρέπει να γνωρίζουν, ότι το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ακόμη και σήμερα, μετά από δυο χρόνια, η κοινότητα δεν έχει αποκτήσει τη δική της υδρευτική γεώτρηση, όπως προβλέπει ο σχεδιασμός του έργου, και η τροφοδότηση γίνεται από ενοικιασμένη ιδιωτική γεώτρηση.
Τέλος δηλώνοντας τη διάθεση δημιουργικής αντιπαράθεσης, όπως έχουμε υποχρέωση, επισημαίνω για άλλη μία φορά, ότι οι δαπάνες που γίνονται από τη σημερινή Δημοτική Αρχή ανεξέλεγκτα και χρεώνουν τους δημότες, είναι αυξημένες και δυσανάλογες με τα χρηματικά διαθέσιμα του Δήμου, με αποτέλεσμα τα οικονομικά του να είναι σε κακή και δύσκολη κατάσταση.
Εάν η Δημοτική Αρχή θέλει να αμφισβητήσει τα στοιχεία, στα οποία έχω αναφερθεί, τα οποία η οικονομική υπηρεσία μας έδωσε, υποχρεούται να αναρτήσει στον πίνακα ανακοινώσεων τις τριμηνιαίες εκθέσεις των ετών 2014, 2015 και 2016, για να έχουν τη δυνατότητα οι δημότες, να συγκρίνουν τα στοιχεία και να γνωρίζουν την αλήθεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το