Τοπικά

Μία ζωγραφιά για την ειρήνη από τα παιδιά του Αλμυρού “Θ”

Σ02 Φ1 ΠΡΟΣΩΠΟ

Οι στίχοι του Γιάννη Ρίτσου από το ποίημα «Ειρήνη», ενέπνευσαν προχθές είκοσι και πλέον παιδιά από τον Αλμυρό, τα οποία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομάδας Γυναικών Αλμυρού και συμμετείχαν στη δράση «Μία ζωγραφιά για την ειρήνη». Το Πολιτιστικό Κέντρο Αλμυρού το πρωί της Κυριακής 20 Μάρτη «πλημμύρισε» από παιδικά χαμόγελα και φωνές, σε μία εκδήλωση με ξεχωριστή σημασία.

Δύο από τα μέλη της Ομάδας Γυναικών Αλμυρού, η Μαρία Σταματίου και η Μυρτώ Ακριβού μίλησαν για την προχθεσινή δράση, κατά τη διάρκεια της οποίας παιδιά από την περιοχή του Αλμυρού πήραν τα χρώματά τους και έστειλαν το δικό τους μήνυμα ελπίδας και αλληλεγγύης. Το ραντεβού ορίστηκε για τις 11 το πρωί, όταν η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου άρχισε να γεμίζει από παιδιά ηλικίας 6-13 ετών.
«Η προσέλευση του κοινού μας άφησε ικανοποιημένες», τόνισε η Μαρία Σταματίου, η οποία συμπλήρωσε: «Στην αρχή συζητήσαμε με τα παιδιά και ζητήσαμε να μας περιγράψουν με δύο λέξεις το πώς αντιλαμβάνονται την έννοια της ειρήνης. Έτσι, ακούσαμε την άποψή τους για εκείνα που απαιτούνται, ώστε να εξασφαλίζουμε την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων. Όλα περιέγραψαν με τρόπο συγκινητικό για το πώς θα κυλούσε μία ήσυχη καθημερινότητα για την ανθρωπότητα, μακριά από πολεμικές συρράξεις».
Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, απαγγέλθηκε το ποίημα «Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου. «Τ’ όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη, τ’ όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη. Τα λόγια της αγάπης κάτω απ’ τα δέντρα, είναι η ειρήνη» έγραψε πριν από χρόνια ο σπουδαίος μας ποιητής, ο οποίος με τρόπο απαράμιλλο έγραψε για το πολύτιμο αυτό αγαθό. Οι στίχοι του Ρίτσου χάρισαν έμπνευση στα παιδιά, τα οποία στη συνέχεια πήραν τα πινέλα τους και άρχισαν να ζωγραφίζουν. Τον καμβά αποτέλεσε ένα πανό έξι μέτρων, το οποίο μάλιστα σε σύντομα χρονικό διάστημα θα τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης του Αλμυρού, με την Μαρία Σταματίου να επισημαίνει: «Δεν δόθηκε καμία κατευθυντήρια γραμμή στα παιδιά, τα οποία άφησαν ελεύθερη τη φαντασία τους και δημιούργησαν έναν κόσμο, όπως θα έπρεπε να είναι. Με έναν γαλάζιο ουρανό και ανθρώπους χαμογελαστούς».
Για το επίκαιρο μήνυμα της προχθεσινής εκδήλωσης μίλησε η Μυρτώ Ακριβού: «Τους τελευταίους μήνες έχουμε ζήσει το δράμα των προσφύγων, οι οποίοι προσπαθούν να σώσουν τις ζωές τους μακριά από τη δίνη του πολέμου. Η έξαρση του προσφυγικού προβλήματος πρέπει να μας κρατάει σε εγρήγορση. Τα παιδιά που συμμετείχαν στην εκδήλωση «Μια ζωγραφιά για την ειρήνη» είναι αποδέκτες σκληρών εικόνων από τα όσα περνούν όλοι αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι ξεριζώνονται από τις πατρίδες τους. Η Ομάδα Γυναικών Αλμυρού, η οποία είναι μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και κομμάτι του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας, το τελευταίο διάστημα έχει αναπτύξει μία σειρά δράσεων, ώστε να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας στον Αλμυρό. Συγκεντρώνουμε στις τάξεις γυναίκες που μοχθούν καθημερινά και μέσα από τη συλλογική δράση αποκτούν πίστη και όραμα στον αγώνα του κινήματος».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το