Τοπικά

Μια Υστερορρωμαϊκή Πόλη στην Επαρχία Δαρδανίας: το Golemo Gradište στο Konjuh “παρουσιάζεται” στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:30, στο αμφιθέατρο Σαράτση, η Carolyn Snively (Καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών, Gettysburg College, Pennsylvania) θα μιλήσει με θέμα: « Μια υστερορρωμαϊκή πόλη στην επαρχία Δαρδανίας: το Golemo Gradište στο Konjuh».
Η διάλεξη θα γίνει στα αγγλικά.

Ο ανώνυμος οχυρωμένος οικισμός του Golemo Gradište στο Konjuh της ΠΓΔΜ ανασκάπτεται συστηματικά από το 1998. Ήταν από παλιά γνωστός για τον μοναδικό κυκλικό ναό που με έρευνες των κατοίκων αποκαλύφθηκε το 1919. Εκτός από τη Ροτόντα, έχουν έλθει στο φως άλλες τρεις εκκλησίες του 5ου και του 6ου αιώνα, μια μεγάλη αστική έπαυλη και άλλα κατάλοιπα οικιών και κτιρίων στρατιωτικής χρήσης. Η ακρόπολη που καταλαμβάνει την κορυφή του λόφου, η πόλη που εκτείνεται στο βόρειο άνδηρο και τα τείχη που περιβάλλουν τον οικισμό χρονολογούνται στο β’ τέταρτο του 6ου αιώνα και, επομένως, ανήκουν στην αναδιοργάνωση των οχυρώσεων της αυτοκρατορίας επί Ιουστινιανού. Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την κάτω πόλη και μετακινήθηκαν στην ακρόπολη εξαιτίας μιας μεγάλης καταστροφής στις αρχές του 7ου αιώνα.

Η πόλη του Golemo Gradište ανήκε σε δίκτυο κάστρων που φύλασσαν τον ρωμαϊκό δρόμο, κατεύθυνσης από Α προς Δ κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Kriva, ο οποίος διέσχιζε μια περιοχή γεμάτη ορυχεία, όπου εξορύσσονταν μεταλλεύματα σιδήρου και μολύβδου-αργύρου. Ουσιαστικά, η εκμετάλλευση και ο έλεγχος των ορυχείων, των μεταλλευμάτων και των ίδιων των μεταλλωρύχων αποτελούσαν ίσως τους κύριους λόγους για την ίδρυση της πόλης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το