Τοπικά

Μια υπέροχη εμπειρία – O εορτασμός της Αναλήψεως του Κυρίου στα Καλά Νερά Πηλίου

Ένα πανάρχαιο και εντυπωσιακό έθιμο παρακολουθήσαμε, σήμερα Πέμπτη, 17 Μαΐου 2018, εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου, κατά την εκπαιδευτική μας εκδρομή στα Καλά Νερά, αυτό τον πανέμορφο παραθαλάσσιο οικισμό του Νομού μας.
Η ημέρα ήταν καταγάλανη, καλοκαιρινή σχεδόν. Φθάσαμε στα Καλά Νερά και περπατήσαμε κατά μήκος του παραλιακού δρόμου. Όλα τα καταστήματα πεντακάθαρα και στολισμένα με λουλούδια. Οι αναβάτες των αλόγων με διαφορετικές, εντυπωσιακών χρωμάτων στολές. Και στην άκρη τα άλογα, Α! Τι όμορφα ζώα! Με τα μεγάλα μάτια τους, τις υπερήφανες χαίτες του, τις καλοβουρτσισμένες ουρές τους.
Ακολούθησε απονομή αναμνηστικών δώρων, παρέλαση αλόγων, παραδοσιακοί χοροί και λαϊκό πανηγύρι. Τα άλογα «αγιάστηκαν» και πέρασαν υπερήφανα στα ευλογημένα νερά της καταγάλανης θάλασσας. Αρκετοί άνθρωποι ετοιμάστηκαν για το πρώτο τους μπάνιο, σύμφωνα με το έθιμο , αναζήτησαν την «μαλλιαρή». Δηλαδή μια πέτρα με βρύα, φυτά της θάλασσας. Μεταφερόμενη στο σπίτι, τοποθετείται σε μπροστινό παράθυρο, για να φέρνει τύχη, πολυγονία και αφθονία. Το έθιμο είναι μικρασιάτικο, το έφεραν μαζί τους οι έλληνες της Ιωνίας. Η πέτρα αυτή με το ρίζωνα και τη βλάστησή της μέσα στη θάλασσα «κλύζει πάντα τ’ ανθρώπινα κακά».
Το πρώτο θαλασσινό μπάνιο και ο εμβαπτισμός των αλόγων στα Καλά Νερά έχει το νόημα της καθάρσεως και ανανέωσης της προστασίας από κάθε κακό, αφού η παρουσία του Αναληφθέντος εις τους αιθέρες Κυρίου ημων Ιησού Χριστού έχει αγιάσει ουρανό και θάλασσα. Αυτό νιώσαμε, όταν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιγνάτιος εξεκίνησε τη λειτουργία, εμπρός στη στολισμένη εικόνα της Αναλήψεως.

Α! Και μια χαριτωμένη νότα που έκανε όλους τους παρευρισκόμενους να χαμογελάσουν. Ο ξανθόχρυσος τραγάκος που συνοδευόμενος από τον κύριο του, στολισμένος και κουδουνάτος, πήγε και αυτός ν’ αγιαστεί από τον Δεσπότη μας. Να ήξερε τάχα μέσα στην αγνή του φύση, ότι είναι ο συνεχιστής ενός πανάρχαιου εθίμου, που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές της πατρίδας μας;
Και κάτι ακόμη από την αξέχαστη βόλτα μας, ανήμερα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά: Γυναίκες κρατώντας ένα άδειο μπουκάλι, περπατούσαν στην άκρη της θάλασσας, έκαναν λίγα βήματα, σα να μετρούσαν και ύστερα γέμιζαν με θαλασσινό νερό το δοχείο. Ρωτήσαμε την καθηγήτριά μας και μας εξήγησε ότι είναι και αυτό ένα πανάρχαιο έθιμο. «Μετρούν» τα σαράντα κύματα και ύστερα βάζουν το θαλασσινό νερό στο δοχείο. Το μεταφέρουν στο σπίτι και ραντίζουν μ’ αυτό λέγοντας: Όπως ανέβηκε Χριστούλη μου στους ουρανούς, έτσι διώξε, κι απ’ το σπίτι μας όλα τα κακά!». Πραγματικά, αυτή την Ανάληψη του Κυρίου στα Καλά Νερά θα μας μείνει αξέχαστη. Επιστρέφοντας το μεσημέρι στο σχολείο μας, τον «Προμηθέα» σκεφτήκαμε ότι αξίζει τον κόπο να σημειώσουμε τις εντυπώσεις μας, στο βιβλίο του σχολείου και όπως είπε και ο Φιλόλογός μας: «Να μια εξαίρετη σχολική δραστηριότητα. Ένα λαογραφικό μαθητικό ημερολόγιο!»
Χρόνια πολλά!
«Προμηθέας»
Για την αντιγραφή
(από τις εμπειρίες των μαθητών/τριων μας)
Δρ Λαλιώτου Μορφωνιού Χριστίνα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το