Τοπικά

Μια τουρκοκύπρια αρχιτεκτόνισσα στο Βόλο “Θ”

SANYO DIGITAL CAMERA

Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία μιας τουρκοκύπριας καθηγήτριας από την κατεχόμενη Κερύνεια στο διεθνές συνέδριο για τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα που διεξάγεται στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας Πολεοδομίας περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο.

Η καθηγήτρια αρχιτεκτονικής κ. Μπαγίζ Γιαπιτσίογλου που διδάσκει στο αμερικάνικο πανεπιστήμιο της Κερύνειας στην κατεχόμενη Κύπρο ήρθε στο Βόλο για να συμμετάσχει στο διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται στο Τμήμα Χωροταξίας.
Το θέμα που ανέπτυξε αφορούσε τις διαφιλονικούμενες περιουσίες Ελλήνων που κατείχαν στο βόρειο τμήμα της Κύπρο, πριν την τουρκική εισβολή το καλοκαίρι του 1974.
Το θέμα είναι ιδιαίτερα λεπτό, καθώς πρόκειται για περιουσίες που πλέον έχουν καταληφθεί από τουρκοκύπριους κατοίκους.
Η ίδια διατηρεί συνεργασία με καθηγητές του Τμήματος Χωροταξίας και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που ήρθε στην πόλη μας για να μιλήσει. Μάλιστα θεωρείται από τους τουρκοκύπριους επιστήμονες που εκφράζουν φιλικά συναισθήματα για τους Έλληνες. Η ομιλία της πραγματοποιήθηκε χθες στις εργασίες της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου και το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων ήταν έντονο.
Εξάλλου δεν συνηθίζεται να παρευρίσκονται σε συνέδρια που διοργανώνονται στο Βόλο αλλά προφανώς και στην Ελλάδα τουρκοκύπριοι επιστήμονες και καθηγητές.
Η κ. Γιαπιτσίογλου με ευχαρίστηση δέχτηκε να απαντήσει ορισμένες ερωτήσεις της «Θ» για τι περιεχόμενο της ομιλίας της αλλά και πώς αισθάνεται που μίλησε σε επιστημονικό συνέδριο στην Ελλάδα.
Η ίδια τόνισε πως το θέμα της ήταν τα ζητήματα διεκδίκησης από τους ελληνοκύπριους ιδιοκτησιών στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Η καθηγήτρια εξετάζει το θέμα από την πολεοδομική άποψη, δηλαδή πώς θα αποκατασταθούν οι περιουσίες των ελληνοκυπρίων και τι θα γίνει με τους τουρκοκύπριους που κατέλαβαν τις περιουσίες αυτές. Και οι δύο πλευρές έχουν προβλήματα αλλά και δικαιώματα. Προσωπικά εξετάζω το θέμα από πλευράς οικοπέδων και ακινήτων. Και επειδή δεν υπάρχουν σαφή ιδιοκτησιακά δικαιώματα, επωφελούνται οι πλούσιοι τουρκοκύπριοι που αγοράζουν τις περιουσίες των ελληνοκυπρίων, με συνέπεια το ζήτημα να γίνεται πιο έντονο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το