Άρθρα

«Μία θάλασσα, δύο πατρίδες»: Ένα βιβλίο που συνδυάζει αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη φαντασία

Της Ουρανίας Σταματιάδου-Κουτσογιάννη

Είναι άξιο επαίνου το γεγονός ότι ο Χριστόφορος Σεμέργελης, παρά το νεαρόν της ηλικίας του, διαλέγει να ασχοληθεί με ιστορικά τοπικά γεγονότα του 1878, να ανατρέξει σε πληθώρα πηγών προκειμένου να καταγράψει και να φέρει στο φως γνωστά-άγνωστα πρόσωπα και πράγματα.
Το βιβλίο «μία θάλασσα, δύο πατρίδες» είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα 350 σελίδων, μέσα στις οποίες εμπλέκεται η πραγματικότητα με τον μύθο, κατανεμημένο σε 21 κεφάλαια.
Στην αφήγησή του που γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, ο ήρωας-συγγραφέας κινείται ανάμεσα σε τρία επίπεδα δράσης: Δύο πατρίδες, τη Σμύρνη και τον Βόλο και μία θάλασσα που τις συνδέει, το Αιγαίο.
Αρχικά μας μεταφέρει εικόνες από τη ζωή του στην πολυκοσμική και πολυπολιτισμική Σμύρνη, στην οποία δρα και κινείται στα νεανικά του χρόνια και τους δεσμούς του με τη θάλασσα.

Ο ενθουσιασμός και το ριψοκίνδυνο της ηλικίας του τον ωθούν να δεχθεί μια δελεαστική πρόταση που του γίνεται από έναν Άγγλο έμπορο για ένα ταξίδι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, τον Βόλο, πατρίδα του πατέρα του, προκειμένου να μεταφέρει έναν αμύθητο θησαυρό από τον Βόλο στη Σμύρνη κι από εκεί να προωθηθεί στο Λονδίνο.
Το κυνήγι αυτού του αμύθητου θησαυρού τον φέρνει αντιμέτωπο με τους κινδύνους του πολέμου του 1878, εποχή κατά την οποία στην τουρκοκρατούμενη Θεσσαλία σημειώνονται απελευθερωτικά κινήματα και κυρίως στον Βόλο και το Πήλιο, με αποκορύφωμα τη Μάχη της Μακρινίτσας.

Η αγριότητα και ωμότητα, με την οποία οι κατακτητές καταπνίγουν τα κινήματα σφαγιάζοντας αθώους ανθρώπους, λεηλατώντας και καίγοντας ολόκληρα χωριά και περιουσίες, αναγκάζουν τον ήρωά μας να πάρει μέρος στον αγώνα.
Ο φροντισμένος αφηγηματικός του λόγος με τις λεπτομερείς περιγραφές καθιστά τον αναγνώστη συμμέτοχο και του προκαλεί συναισθήματα όμοια με εκείνου, άλλοτε αγανάκτησης, μανίας και οργής ενάντια στον αιμοβόρο κατακτητή και άλλοτε αγωνίας και φόβου για την έκβαση του αγώνα.
Τότε εκεί, μέσα στη φωτιά του πολέμου, στη μάχη της Μακρινίτσας, ο ήρωάς μας γνωρίζει και τον έρωτα της ζωής του. Τον έρωτα που του επιτρέπει να κάνει όμορφα, τρυφερά όνειρα, αλίμονο, για τόσο λίγο!
Οι οδυνηρές συγκυρίες, η εκδικητικότητα και το μίσος των αντιπάλων όμως ναυαγούν τα όνειρα των δύο νέων μαζί με τον αμύθητο θησαυρό.

Η ρέουσα γλώσσα, οι σύντομοι διάλογοι και οι καταπληκτικές εικόνες και περιγραφές της πηλιορείτικης φύσης και της θάλασσας από ψηλά, που παρεμβάλλει στην αφήγησή του ο συγγραφέας, σαν ιντερμέδια, δρουν ανακουφιστικά στην ψυχή του αναγνώστη, αποτελούν μία μικρή ανάπαυλα από την ένταση του αγώνα.
Η σύνδεσή του με σπουδαίες προσωπικότητες ντόπιων αγωνιστών και ξένων που ενεργούν ενάντια στον κατακτητή, καθώς και η συμμετοχή φανταστικών προσώπων βοηθούν στην πλοκή και την εξέλιξη του μύθου.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που συνδυάζει αριστοτεχνικά την πραγματικότητα με τη φαντασία. Ζωντανεύει μνήμες από το παρελθόν για τους παλαιότερους και αποτελεί πολύτιμη ιστορική παρακαταθήκη για τους νεότερους.
Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλες τις ηλικίες, ένα βιβλίο που συγκινεί και διδάσκει.
Σ’ ευχαριστώ, Χριστόφορε, για τα όσα γνωστά-άγνωστα έμαθα διαβάζοντας το βιβλίο σου «μία θάλασσα, δύο πατρίδες» για την πόλη μας, τον Βόλο, και το Πήλιο.
Σου εύχομαι νέες εμπνεύσεις και δημιουργίες!

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το