Ελλάδα

Μία σοπράνο με 20 προσφυγόπουλα

Δεν ξέρουν να διαβάζουν νότες, δεν παίζουν κάποιο μουσικό όργανο, δεν πήγαν ποτέ τους σε ωδείο, καθώς γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε εμπόλεμες χώρες και όμως τραγουδούν εκπληκτικά.

Είκοσι προσφυγόπουλα από το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στα Διαβατά έφτιαξαν το γκρουπ «Φωνές της Ελευθερίας» και συμμετέχουν με αυτό στο 7ο Φεστιβάλ Παιδικών-Νεανικών Χορωδιών, που θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το φωνητικό σύνολο «Φωνές της Ελευθερίας» θα βρεθεί στη σκηνή του Μεγάρου στις 9 Απριλίου και τα παιδιά θα τραγουδήσουν μαζί με την πασίγνωστη Αφροαμερικανή σοπράνο Μπάρμπαρα Χέντρικς, που είναι και ισόβια πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Η ντίβα της όπερας επισκέφθηκε το περασμένο καλοκαίρι το Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων στα Διαβατά, όπου συνάντησε πρόσφυγες από εμπόλεμες περιοχές και τραγούδησε για τα παιδιά.

Πάνω από 35 νεαροί… χορωδοί, ηλικίας 7-16 χρόνων, από τη Συρία και το Ιράκ, πέρασαν από ακρόαση στο Μέγαρο Μουσικής και η καλλιτεχνική επιμελήτρια του Φεστιβάλ, Μαρία Μελιγκοπούλου, επέλεξε τους 20, η μουσική προετοιμασία των οποίων ξεκίνησε.

«Ηταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία. Ακούσαμε παιδιά που δεν ξέρουν να διαβάζουν νότες, που δεν έκαναν ποτέ τους μαθήματα μουσικής κι όμως είχαν εκπληκτικές φωνές, αλλά και όρεξη να δουλέψουν και να βελτιωθούν. Ειδικά ένας μικρός Σύρος μας ενθουσίασε και μας συγκίνησε», λέει στο «Εθνος» η κ. Μελιγκοπούλου. Για περίπου δύο ώρες η καθηγήτρια Μουσικής ανίχνευε τις φωνητικές ικανότητες συνολικά 35 παιδιών, που έφτασαν στις εγκαταστάσεις του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενα από τους γονείς τους και εθελοντές.

«Συνάντησα παιδιά με ζεστή ψυχή και έντονη εξωστρέφεια, παιδιά που νιώθουν την ανάγκη να αποτελούν το κέντρο της προσοχής, καθώς έχουν στερηθεί την αγάπη και τη φροντίδα, λόγω του πολέμου και της προσφυγιάς», λέει η κ. Μελιγκοπούλου, και συμπληρώνει ότι τα παιδιά -κυρίως τα μικρότερα- είναι πολύ συνεργάσιμα και σε αρκετές περιπτώσεις τα καταφέρνουν πολύ καλά.

«Η συμμετοχή των μικρών προσφυγόπουλων στο Φεστιβάλ Χορωδιών, τον σημαντικό αυτό θεσμό του Μεγάρου, αποτελεί γι’ αυτά μια σπουδαία ευκαιρία έκφρασης και δημιουργίας, μια μοναδική εμπειρία ζωής, που επιτρέπει μιαν ανάσα κανονικότητας στη μεγάλη ανατροπή της καθημερινότητάς του», αναφέρει η Ιωάννα Ναούμ, γενική γραμματέας του ΔΣ του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Τα 20 προσφυγόπουλα ακολουθούν πρόγραμμα διδασκαλίας από κοινού με τα μέλη του παιδικού τμήματος της Χορωδίας Ιερού Ναού Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, ενώ τις μετακινήσεις τους από και προς το Μέγαρο έχει αναλάβει ο πολιτιστικός οργανισμός. Ηδη έχουν πάρει στα χέρια τους τραγούδια της Μπάρμπαρα Χέντρικς και εξασκούνται φωνητικά σε αυτά, ενώ οι συνοδοί τους λένε πως τα παιδιά είναι τόσο ενθουσιασμένα που όλη τη μέρα στο Κέντρο Υποδοχής, όπου μένουν, τραγουδούν και κάνουν τις ασκήσεις τους.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το