Τοπικά

Μία πολύτεκνη οικογένεια στον Βόλο που ζει από τη μαγεία…

H πολυμελής οικογένεια που δημιούργησαν ο Φίλιππος Φράγκος και η Μαριάνθη Σπυρέλη, οι οποίοι μετρούν αισίως 29 χρόνια έγγαμου βίου, συγκαταλέγεται στις πλέον ξεχωριστές που μπορεί να συναντήσει κάποιος στον Βόλο, αφού ζει και αναπνέει για τη… μαγεία. Για την ακρίβεια, η ταχυδακτυλουργία κέρδισε τον 55χρονο Λεχωνίτη από το 2000 και τα τελευταία χρόνια συστήνεται στο κοινό της πόλης ως μάγος Magello. Από το 2007 δημιούργησε μάλιστα την ομάδα Magello Show που δίνει παραστάσεις ανά την Ελλάδα. Το πλέον εντυπωσιακό είναι ότι στην πολύχρονη διαδρομή του εκτός από την αμέριστη συμπαράσταση της συζύγου του, στο πλευρό του βρίσκονται και τα πέντε παιδιά της οικογένειας Φράγκου.

Ο Φίλιππος Φράγκος μαζί με τη σύζυγό του Μαριάνθη Σπυρέλη

Ο 55χρονος άνδρας εργάζεται ως νοσοκόμος στο «Αχιλλοπούλειο» Νοσοκομείο Βόλου, ενώ η Μαριάνθη Σπυρέλη σπούδασε μαθηματικός και ανήκει στο ειδικό τεχνικό εργαστηριακό προσωπικό του τμήματος Χωροταξίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ο Φίλιππος Φράγκος, όταν δεν φοράει τη στολή του νοσηλευτή, ασχολείται με την ταχυδακτυλουργία και συνεπαίρνει μικρούς και μεγάλους, τόσο με τα θεαματικά κόλπα που παρουσιάζει, όσο και με την ευρηματικότητά του επί σκηνής.

Η πρώτη ερώτηση στον Φίλιππο Φράγκο ήταν το πώς γίνεται κάποιος μάγος, με τον Magello να χαμογελά διάπλατα και να κάνει το πρώτο κόλπο με δύο μπαλάκια από τον σάκο του, τα οποία εξαφάνισε από τα χέρια του με μία απλή κίνηση και είπε: «Αυτό είναι μαγεία, λοιπόν. Κάποτε ένας φίλος μου είπε: «Πότε θα έρθεις να μας κάνεις φακιρικά;». Μα δεν είμαι φακίρης, του απάντησα, ούτε ξαπλώνω πάνω σε καρφιά. Εμείς προσπαθούμε να μαγέψουμε τον κόσμο με τα κόλπα μας», ενώ στη συνέχεια συνέχισε το… prive show του με μία τράπουλα, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα τις ατάκες που ακούει πιο συχνά από τον κόσμο: «Μάγε, κάνε κάτι να εξαφανίσεις τη γυναίκα μου ή μετέτρεψε το 20ευρω, σε 100ευρω».

Έπειτα τον λόγο πήρε η Μαριάνθη Σπυρέλη, η οποία μίλησε για το πώς είναι να ζει κοντά σε έναν ταχυδακτυλουργό: «Αυτό σηκώνει πολλή κουβέντα. Ειδικά με μένα που θέλω να βρίσκονται όλα σε τάξη, είναι μεγάλο βάσανο. Διαρκώς το σπίτι είναι άνω-κάτω. Φτιάχνουμε πράγματα και από τη στιγμή που το εργαστήριο βρίσκεται μέσα στο σπίτι, βλέπεις παντού εξαρτήματα, εργαλεία, μπογιές, ό,τι μπορείς να φανταστείς».

Η προετοιμασία για όσα παρουσιάζει ο Φίλιππος Φράγκος δεν είναι εύκολη υπόθεση, λέγοντας: «Θέλει πολλές ώρες εξάσκηση. Συχνά παρακολουθώ παραστάσεις άλλων μάγων. Βοηθάει πολύ το διαδίκτυο, βλέπεις καινούριες ιδέες. Έπειτα υπάρχουν και εταιρείες που κατασκευάζουν τέτοια πράγματα. Οι περισσότερες δραστηριοποιούνται στην Κορέα, αλλά και στην Κίνα, όπου υπάρχει και σχολή ταχυδακτυλουργών. Κάποτε οι ταχυδακτυλουργοί δεν αποκάλυπταν το παραμικρό για τα κόλπα τους. Έπρεπε να τα κλέψεις. Τώρα οι εποχές είναι διαφορετικές».

Με τον μάγο Magello να «μαγεύει» τον κόσμο μέσα από πληθώρα εμφανίσεων (πολλές φορές έχει παίξει εθελοντικά για τη «Φλόγα» Μαγνησίας και την «Κιβωτό του κόσμου», ενώ η τελευταία ήταν στη Θεσσαλονίκη στα εγκαίνια των Market In, που συνεργάστηκε με τον γνωστό παρουσιαστή Χρήστο Φερεντίνο), το… μυστικό κρύβεται αλλού, όπως ο ίδιος εξομολογήθηκε: «Πάνω απ’ όλα μετράει η ανατροπή και η εμβροντησία. Η μεγάλη έκπληξη που νιώθει ο θεατής. Ένα επιτυχημένο κόλπο, από την αρχή μέχρι το τέλος κρύβει μία ιστορία που την πλάθει ο μάγος, ώστε ο κόσμος να την αφομοιώνει. Παίζει ρόλο φυσικά και η τεχνική. Θέλει πρόβα, για να μην «κάψεις» και το κόλπα. Πάντως, η λέξη «κόλπο» δεν μου αρέσει. Προτιμώ να χρησιμοποιώ τον όρο «ρουτίνα». Μία ρουτίνα με τα χαρτιά, μια ρουτίνα με μπαλάκια».

Ο μάγος Magello μαζί με τη συνεργάτιδά του Φωτεινή Ζαφείρη, σε παλαιότερη παράσταση

Ο Φίλιππος Φράγκος ειδικεύεται στο funny magic, για τον λόγο που εξήγησε στη συνέχεια: «Το θέμα του στυλ μας απασχόλησε πάρα πολύ. Αλλά εν τέλει υιοθέτησα το funny magic. Παντρεύω το αστείο με την παράσταση. Και τα παιδιά, να ξέρετε, είναι οι πιο απαιτητικοί θεατές. Μου αρέσει να βλέπω την έκπληξη ζωγραφισμένη στα μάτια τους. Όπως και των μεγάλων φυσικά. Γι’ αυτό επικεντρώθηκα στο δρώμενο που βγάζει και γέλιο».

Η ανάδειξη της μαγείας ως ψυχαγωγική τέχνη παραμένει το ζητούμενο για τον 55χρονο Λεχωνίτη, παρά το κόστος: «Σε γενικές γραμμές είναι δαπανηρή ενασχόληση. Υπάρχουν κόλπα πανάκριβα, π.χ. τραπέζια που πετάνε. Τα έχω πληρώσει πολλά χρήματα. Στη Βενετία γίνεται το FISM, ένα φεστιβάλ μαγείας που συγκεντρώνει ορισμένους από τους καλύτερους μάγους στον κόσμο. Όσοι πάνε εκεί, είναι σε άλλο επίπεδο. Και συνήθως τα μπάτζετ που έχουν μεγάλοι μάγοι, κοστίζουν χιλιάδες ευρώ για ένα κόλπο που στη σκηνή διαρκεί 3-4 λεπτά. Κάθε παράσταση για να αξίζει τον κόπο, πρέπει να πληρώσεις φώτα, ήχο, ρεκλάμα. Μέσα απ’ όλα αυτά περνάμε κι εμείς καλά, διασκεδάζουμε τον κόσμο. Προβάλλουμε την καλή πλευρά της τέχνης της ταχυδακτυλουργίας».

Από το 2015 η ομάδα Magello Show πήρε και νομική υπόσταση, αφού συστήθηκε η ομώνυμη ΑΜΚΕ, η οποία πλαισιώνεται από τις Μυριόκαλη Μπιντέλη, Θεοδώρα Ραβιόλου και Φωτεινή Ζαφείρη, τους Δημήτρη, Νίκο και Μαρία Φράγκου, αλλά και τον Θωμά Κουφό, έναν από τους μαθητές που έχει ο Φίλιππος Φράγκος. «Τα πρώτα χρόνια, εάν δεν ήταν τα παιδιά, ειδικά στο τεχνικό μέρος, δεν θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε. Τώρα έχουμε κι άλλες κοπέλες που συνεργαζόμαστε, ενώ το πρόγραμμα που παρουσιάζουμε, συμπληρώνεται και από άλλα δρώμενα. Κάνουμε face painting, κόλπα με ξυλοπόδαρα κ.α.. Δεν σταματούμε εδώ πάντως. Τον προσεχή Οκτώβριο σκεφτόμαστε να δημιουργήσουμε και θεατρική ομάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά, όντας ήδη μέλος της θεατρικής ομάδας «Αντίσκηνο» που πριν από λίγο καιρό παρουσίασε και το γνωστό έργο «Δείπνο Ηλιθίων».

Κλείνοντας, αποκάλυψε πώς προέκυψε η ενασχόλησή του με τη μαγεία, αλλά και για απρόοπτα που δεν λείπουν στην καριέρα του: «Στην αρχή έκανα τα κόλπα σε φίλους. Αργότερα διευρύναμε τον κύκλο μας. Πριν από δύο χρόνια κάναμε και μία ΑΜΚΕ. Όλοι δουλεύουμε εθελοντικά και με τα χρήματα που κερδίζουμε, τα επενδύουμε στην τέχνη μας π.χ. αγοράζουμε μαγικά, που είναι πανάκριβα, πληρώνουμε την αποθήκη που έχουμε νοικιασμένη, μέχρι και μηχανάκι POS προμηθευτήκαμε πρόσφατα. Μια φορά μαζί με τον γιο μου τον Δημήτρη, είχα ένα κόλπο με σπαθιά, στο θέατρο του Πολιτιστικού Νέας Ιωνίας. Τώρα κάνει τα ηχητικά. Του περνούσα 20 ομπρέλες και στο τέλος έπρεπε να βάλω ένα σπαθί. Και επειδή είχε μπει ανάποδα στο κουτί, τον έγδαρα κατά λάθος στην πλάτη».

* Όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά τον μάγο Magello, μπορούν να επικοινωνούν τηλεφωνικά στον αριθμό 6984-706430, ενώ η σελίδα του στο Facebook είναι «Magello Show».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το