Άρθρα

Μια ομιλία που δεν αναγνώστηκε ποτέ… στο 10ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ

anastasiou

Του Γιάννη Αναστασίου
Υπάρχει η αλαζονεία του μεγάλου, αλλά και αυτή του μικρού που ήταν μεγάλος έγινε μικρός και νομίζει ακόμη ότι είναι μεγάλος.
Το ΠΑΣΟΚ έγινε μικρό κόμμα , δεν έχασε όμως μόνο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ψέματα, λαΐκισε ή μίλησε δημαγωγικά. Μην ξεχνούμε ότι έδωσε και ελπίδα εκεί που δεν μπόρεσε το ΠΑΣΟΚ και η προηγούμενη κυβέρνηση ,να πείσει για την ορθότητα του λόγου και της πολιτικής της.
Βιώνουμε το τέλος της εποχής της αντιμνημονιακής ρητορικής, βιώνουμε όμως και το τέλος της φρούδας ελπίδας. Η πρόταση των 47 σελιδων του κ. Τσίπρα το πιστοποιεί. Δεν σοκαρίστηκε μόνο ο Ε. Τσακαλώτος από τις εξωφρενικές προτάσεις των εταίρων, αλλά και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ από αυτές της κυβέρνησης.
Σας καλώ να σκεφτούμε ωστόσο ότι πρώτα είμαστε Έλληνες, γι αυτό και ως ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να πέφτουμε στην παγίδα της διαίρεσης την ώρα του κρίσης. Είναι η ώρα της συγγνώμης ή η ώρα της μάχης ; Μαλώνουμε αργότερα…
Εθνική συνεννόηση και συνεργασία είναι η απάντηση στις κρίσιμες ώρες όπου χρειάζεται εθνική ευθύνη… Αυτή είναι η προοδευτική αντίδραση ενός γνησίου πολιτικού προοδευτικού κινήματος.
Η πολιτική και προσωπική δικαίωση αφορά κυρίως την ιστορία και λιγότερο την κοινωνία. Το παρόν του μέλλοντος της χώρας γράφεται τώρα και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης πρέπει να συμβάλει στη λύση.
Η Αξιοπιστία όμως είναι μια από τις σημαντικότερες αρετές της πολιτικής που πλαισιώνει το όραμα. Έχει σήμερα αξιοπιστία το ΠΑΣΟΚ και τα στελέχη του ; Η απάντηση είναι προφανής. Δεν χρειάζεται ν’ αλλάξουν όλοι γιατί η κοινωνία δεν τους καλεί όλους να συμβάλουν ως πρωταγωνιστές και πάλι στο κομματικό και πολιτικό προσκήνιο. Βεβαίως όλοι μπορούν ν’ αλλάξουν για μία ακόμη φορά, κάποιοι όμως μπορούν να κάνουν από μόνοι τους αν και δεν φαντάζει ως η πιθανότερη εξέλιξη, ένα βήμα πίσω. Δεν χρειάζεται κάποιοι να αλλάζουν κάθε πενταετία , αυτό δεν είναι αλλαγή, είναι καθεστώς και η βάση της κομματικής νομενκλατούρας. Αλήθεια μπορεί να έχουν αξιοπιστία για το μέλλον όσοι σιώπησαν; Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν χρειάζεται λευκές επιταγές, μεγάλα κούφια λόγια, δεν χρειάζεται όσους επαγγέλλονται ανανέωση, αλλά αυτούς που θα την κάνουν πράξη.
Γιατί δεν αρέσει το ΠΑΣΟΚ: Γιατί έγινε τοξικό και καθεστώς. Γιατί χάιδευε τις συντεχνίες, ανέπτυξε πελατειακό και κομματικό κράτος στελεχών, έχασε το ηθικό πλεονέκτημα, φλέρταρε με τα συμφέροντα παύοντας να προστατεύει και να εκπαιδεύει προοδευτικά τους σύγχρονους μη προνομιούχους… Ας απαντήσουμε με αλήθειες. Δεν υπάρχουν περιθώρια ποια για λευκές επιταγές, απαιτούνται, αυστηροί κανόνες, θεσμικές αλλαγές, διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, των βουλευτών που πρέπει να έχουν θητεία, όπως θητεία πρέπει να υπάρχει για όλους τους αιρετούς στην αυτοδιοίκηση και το κόμμα. Πρέπει να ειπωθεί τέρμα στους επαγγελματίες της πολιτικής, το ερώτημα ωστόσο είναι ποιοι είναι αυτοί που πρέπει να έρθουν.
Το ΠΑΣΟΚ μου θυμίζει το παράδειγμα με το λεωφορείο. Όλες οι μπροστά θέσεις είναι πιασμένες και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να την παραχωρήσει ακόμη και εάν δει να μπαίνει σε αυτό μία έγκυος γυναίκα.
Νέα γενιά στο προσκήνιο γιατί;
Ποια όμως είναι η κατεύθυνση; Η συνεργασία με τη ΝΔ ή με το ΣΥΡΙΖΑ;
Απάντηση: με την μεγάλη κοινωνική και πολιτική βάση του κέντρου και της δημοκρατικής σοσιαλδημοκρατίας, με την πρόταση για την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου και του επαναπροσδιορισμό του τι είναι σήμερα προοδευτικό, μακριά από δημαγωγίες και λαϊκισμούς, ενώνοντας τους ψηφοφόρους πέραν του σημερινού μικρού ΠΑΣΟΚ.
Αλήθειες, μεταρρυθμίσεις παντού στο κράτος, τους θεσμούς, την παραγωγική βάση της χώρας, στη νοοτροπία. Ας μιλήσουμε με ειλικρίνεια, θα χρειαστεί χρόνος ,θα χρειαστεί δουλειά, να επιστρέψουμε στον κόπο και τον αγώνα, να πούμε όχι στα εύκολα και στο βόλεμα.
Μόνο του το ΠΑΣΟΚ; Όχι, αλλά με το ΠΑΣΟΚ πρωτοπόρο στην δημιουργία της νέας μεγάλης προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης.
Η νέα ηγεσία ανεμπόδιστα και αξιόπιστα να προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό του τι είναι προοδευτικό, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη σήμερα η χώρα και να συμβάλλει αποφασιστικά στην ενότητα των δυνάμεων της Δημοκρατικής Παράταξης, χωρίς εμπόδια ή προφάσεις που έχουν αναφορά στο τί έχει προηγηθεί.
Στόχος η συμπόρευση μας με τις ανάγκες της νεολαίας, των ανέργων των επιστημόνων που μεταναστεύουν, όσων θέλουν να κουραστούν για να φτιάξουμε μια νέα Ελλάδα. Η δημοκρατία είναι υπέροχο πολίτευμα γιατί είναι δύσκολο… θέλει να πείσεις. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ;
Αν δεν μπορέσει θα πείσουν άλλοι… Εν αναμονή της επόμενης φάσης για την οποία ας μην βαυκαλίζονται πολλοί ότι τη κοινωνία χωρίς ριζικές αλλαγές σώνει και καλά την αφορά…

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το