Άρθρα

Mια νέα οικονομική και τουριστική πολιτική για τη Σκιάθο

Του Λευτέρη Βιολέττα

Αν η Σκιάθος θέλει όντως να είναι πραγματικός ευρωπαϊκός και παγκόσμιος τουριστικός προορισμός, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, προς κάθε κατεύθυνση, ποια είναι και η τουριστική της πολιτική και η οικονομική της πολιτική.
Έχουν πέρα για πέρα δίκιο όσοι λένε ότι η Σκιάθος είναι μοναδική, ότι αποτελεί ξεχωριστό νησί της Ελλάδας, αλλά, οφείλει να κάνει ό,τι πρέπει ώστε το γεγονός αυτό πέρα από τυπικό και εσωτερικό ζήτημα να γίνει και ουσιαστικό, εξωτερικό δεδομένο και παγκόσμιο μήνυμα. Με άλλα λόγια, οι Σκιαθίτες πρέπει να είναι αποφασισμένοι να διαμορφώσουν με έργα και δράσεις τη δημιουργία ενός ονόματος, μιας φήμης, αντάξιων αυτών των προσδοκιών και άρα των κόπων και των δυνατοτήτων του νησιού. Και δεν χωράει καμία αμφιβολία ότι μια τέτοια προσπάθεια και εξέλιξη θα έχει τεράστιο οικονομικό βάρος αλλά και ειδική σημασία για την ίδια τη μελλοντική υπόσταση της Σκιάθου και των κατοίκων.

Η από κοινού προσπάθεια ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, προϋποθέτει ή συνεπάγεται και μια κοινή τουριστική και οικονομική πολιτική από τον Δήμο Σκιάθου και τον επιχειρηματικό κόσμο του νησιού, που για τη Σκιάθο είναι μέγα ζητούμενο τα τελευταία χρόνια. Η ισορροπία ανάμεσα στην υποβοήθηση ή τελικά τη – λάθος – συγκράτηση, από τον Δήμο Σκιάθου, των επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης-ανάκαμψης των μικρών-μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων του νησιού, παραμένει πάντοτε πολιτικά λεπτή. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, απαιτούνται σοβαρές πολιτικές γνώσεις και διοικητικές ικανότητες από την πλευρά του Δήμου Σκιάθου, ώστε να μην καλλιεργήσει τον εξοστρακισμό των ντόπιων κυρίως μικρών επενδύσεων από την τοπική οικονομία. Η παρέμβαση του Δήμου Σκιάθου των υψηλών εσόδων, πρέπει να γίνεται με κριτήρια ενίσχυσης των κατοίκων-επιχειρηματιών και όχι της μετατροπής τους σε μια νέα νωχελική τάξη εξαρτημένων εργαζόμενων από τον Δήμο και τους τοπικούς ηγέτες.
Πέρα όμως από την ικανοποίηση αυτού του ζητούμενου, μια κοινή τουριστική πολιτική απαιτεί και από πλευράς Περιφέρειας Θεσσαλίας σοβαρές αναθεωρήσεις. Σε μια χρονική στιγμή και συγκυρία, όπου η Περιφέρεια κάνει σοβαρά βήματα ενοποιητικής προόδου σε θέματα διοικητικά και οικονομικά, καιρός είναι κάτι παρόμοιο να συμβεί και με την τουριστική μας πολιτική. Αρκεί, να υπάρχει από κάθε πλευρά η κατανόηση του «ποιος είναι ποιος και ποιος κάνει τι».

Στο νησί όπου πριν από έναν χρόνο κάποιοι χαίρονταν για την επικράτηση του «πολιτισμού» στον Δήμο Σκιάθου, θαμπωμένοι από το περίφημο σύνθημα των «καθαρών χεριών», θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι από κάθε άποψη η θέση του νησιού μας είναι στον χώρο του παγκόσμιου τουρισμού και όχι σε πολιτιστικές διοργανώσεις και υπηρεσίες για κατοίκους των βορείων προαστίων των Αθηνών.

Σε επίπεδο τουριστικών σχέσεων, ακόμη, η πιο σημαντική σχέση της Σκιάθου είναι με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καμία άλλη σχέση δεν έχει την ίδια σημασία για το νησί, ούτε η σχέση με το Κατάρ, την Κίνα ή την Ινδία, ούτε και φυσικά η σχέση με την -επικίνδυνη- Τουρκία. Το μέλλον μας εξαρτάται από την ευρωπαϊκή αγορά και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτό δυστυχώς δεν έχει γίνει ακόμα κοινό κτήμα της τοπικής τουριστικής μας πολιτικής. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των στελεχών μας στον Δήμο Σκιάθου, καθοδηγούμενοι από προσωπικά ένστικτα και δικές τους εμπειρίες (απειρίες), έχουν την προσοχή τους διαρκώς προς την Ανατολή ή προς άλλες ονειρικές αγορές.
Συχνά βλέπουμε, έτσι, στελέχη του Δήμου Σκιάθου να ασχολούνται με το πώς θα προσεγγίσουν την αγορά της Τουρκίας -ακόμη και τώρα που η επιθετικότητά της είναι στο ζενίθ- ή του επίσης εχθρικού Κατάρ. Η διαρκής ενασχόληση με την Τουρκία δεν είναι όμως τουριστική πολιτική. Πρέπει να γνωρίζουμε τις αγορές και τη δυναμική τους, μεταξύ αυτών και των γειτόνων μας. Δεν εξαρτάται όμως το μέλλον μας από το αν θα προσεγγίσουμε και θα καλύψουμε τις ανάγκες τους. Αυτή η τουριστική υπερδιέγερση, από την πλευρά του Δήμου Σκιάθου, για την Τουρκία ή το Κατάρ είναι τελικά αντιπαραγωγική.

Ποια είναι μια εναλλακτική τουριστική πολιτική; Ως νησί της Αιγαίου και ως ένας από τους παλαιότερους πια προορισμούς της Ελλάδας, όπου ο τουρισμός λειτουργεί σχετικά οργανωμένα από τη δεκαετία του 1960, ο ρόλος μας είναι να συνεισφέρουμε στη γενική τουριστική πολιτική με δημιουργικές και σοβαρές προτάσεις για τα πιο κεντρικά της ζητήματα, που απασχολούν τα ελληνικά νησιά στο σύνολό τους.
Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε λύσεις και προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Θεσσαλία, στους θεσμούς της, στη νησιωτικότητα, αλλά και στην προβολή, είτε εντός ή εκτός των συνόρων, στην προστασία του τουριστικού προϊόντος, των επιχειρήσεων και των επιχειρηματιών, για την οικονομική και κοινωνική πρόοδο στις Σποράδες.
Είναι ζωτική ανάγκη επίσης να καταλάβουμε, ποιοι είναι οι νέοι κίνδυνοι για τις τουριστικές κοινωνίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και πώς οι ανταγωνιστές μας ήδη τους αντιμετωπίζουν και με ποια μέσα.
Όσον αφορά δε στις νέες αγορές και νέα ανοίγματα, καλό θα είναι να ρίξουμε βάρος στη διαδικτυακή επιχειρησιακή λειτουργία και στις σωστές εκεί υπηρεσίες.

Ειδικό βάρος θα πρέπει να δοθεί επίσης και στις υπηρεσίες και παροχές που διαθέτει το νησί. Οι νέες αγορές ανοίγονται πλέον και με άυλες υπηρεσίες, όχι μόνο σε πεδία διαμονής, όσο στη διασκέδαση, στην άθληση, στο φαγητό και στην εκπαίδευση.
Υπό αυτές τις συνθήκες, μια «άλλη» τουριστική και οικονομική πολιτική είναι πλέον και κορυφαίο ζητούμενο για τη Σκιάθο. Και στην παρούσα συγκυρία υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις και ευκαιρίες, ώστε οι αναγκαίες αλλαγές να προχωρήσουν. Λαμβανομένης υπ’ όψιν και της πανδημίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το