Τοπικά

Μία μολότοφ, 4 πυροβολισμοί και ένα επτασφράγιστο μυστικό σε μια περίεργη υπόθεση με πρωταγωνιστές τρεις Λαρισαίους

Στα «μαλακά» έπεσαν τρεις Λαρισαίοι μετά και την πρόσφατη απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου (MOE) Λάρισας, όπου οι ποινές πολυετούς κάθειρξης, στις οποίες είχαν καταδικαστεί αρχικά, μετατράπηκαν σε ποινές φυλάκισης αφού νωρίτερα μεταβλήθηκαν κάποιες από τις κατηγορίες σε συνδυασμό με την αναγνώριση ελαφρυντικών με βάση και τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Οι τρεις Λαρισαίοι εμπλέκονται σε μία υπόθεση που έλαβε χώρα, τον Αύγουστο του 2013, αργά τη νύχτα, όταν ένας 53χρονος μαζί με έναν 44χρονο φίλο του, μετέβησαν σε χωριό του Δήμου Λαρισαίων όπου πέταξαν αυτοσχέδια βόμβα μολότοφ στο σπίτι ενός τρίτου, ενός 45χρονου.

Ο 45χρονος αντιδρώντας στην επίθεση που δέχθηκε, τους πυροβόλησε τέσσερις φορές με κυνηγετική καραμπίνα, τραυματίζοντας με σκάγια τους δύο Λαρισαίους ενώ εκείνοι έφευγαν. Τα σημάδια από τα σκάγια στο αυτοκίνητο, αλλά και τα αίματα που έφεραν στο σώμα τους, τους «πρόδωσαν» όταν ελέγχθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. δηλώνοντας μάλιστα αρχικά πως βρίσκονταν σε άλλο χωριό και πως γνώριζαν τι είχε προηγηθεί.

Μία υπόθεση όπου το πραγματικό κίνητρο πα­ραμένει ακόμη επτασφράγιστο μυστικό, καθώς δεν το αποκάλυψαν ποτέ οι κατηγορούμενοι. Υπόνοιες υπάρχουν με αφορμή… αόριστες ανα­φορές περί ερωτικής αντιζηλίας και λόγους εκ­δίκησης, αλλά οικονομικό κίνητρο δεν υπήρξε, δοσοληψίες μεταξύ των τριών κατηγορουμένων δεν αποδείχθηκαν, ενώ το κίνητρο, έχοντας μά­λιστα προηγηθεί η δίκη στο ΜΟΔ Καρδίτσας το 2015, δεν απασχόλησε την πρόσφατη συνε­δρίαση του ΜΟΕ Λάρισας. Έτσι ο πραγματικός λόγος της παρ’ ολίγον αιματηρής έκβασης της επίθεσης με μολότοφ και των πυροβολισμών με κυνηγετική καραμπίνα, δεν έγινε ποτέ γνω­στός, επισήμως τουλάχιστον.

ΜΕ ΑΙΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΕΙΣ

Ο 53χρονος Λαρισαίος, μεταξύ άλλων, κατηγορήθηκε για έκρηξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για ανθρώπους, για την κα­τασκευή της αυτοσχέδιας εκρηκτικής βόμβας μολότοφ και για διακεκριμένη φθορά ξένης πε­ριουσίας. Ο 44χρονος φίλος του κατηγορήθηκε επίσης με τις ίδιες κατηγορίες, ενώ ο 45χρονος κάτοικος του χωριού, κατηγορήθηκε για από­πειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, κατηγορία που μεταβλήθηκε προχθές σε επικίνδυνη βλάβη κατά συρροή.

Σύμφωνα και με το κατηγορητήριο, ο 53χρονος με τον 44χρονο φίλο του, περασμένα μεσάνυχτα της 11ης Αυγούστου 2013 μετέβησαν στο χωριό του Δήμου Λαρισαίων, όπου «εντόπισαν την οικία» του 45χρονου και τρίτου κατηγορουμέ­νου. «Οι δύο πρώτοι κατηγορούμενοι κατα­σκεύασαν εκρηκτικό μηχανισμό και δη μία βόμ­βα «μολότοφ» με τα υλικά που κατείχαν από κοινού, την πυροδότησαν και την εκσφενδόνι­σαν από κοινού προς το εξωτερικό παράθυρο της μονοκατοικίας του τρίτου κατηγορουμένου», με την έκρηξη να προκαλεί υλικές ζημιές.

Ο 45χρονος ακούγοντας την έκρηξη, «άρπαξε την καραμπίνα και βγήκε από την οικία του, όπου αντίκρισε φλόγες» και βλέποντας το IX, «το οποίο, διερχόταν έμπροσθεν της οικίας του, καθώς οι δράστες επιχείρησαν αμέσως μετά το πέταγμα της «μολότοφ» να τραπούν σε φυγή», «τότε, αυτομάτως στρέφει το όπλο κατά των αγνώστων, γι’ αυτόν μέχρι τότε, επιβατών του αυτοκινήτου, και πυροβολεί, τουλάχιστον 4 φο­ρές, από απόσταση 5 μέτρων, γαζώνοντας το πίσω μέρος του αυτοκινήτου, του οποίου έσπασε σε όλο το πίσω παρμπρίζ και το πίσω παράθυρο του συνοδηγού», «τραυματίζοντας επικίνδυνα τους δύο πρώτους κατηγορούμενους». Μάλιστα στο κατηγορητήριο, γίνεται αναλυτική αναφορά στα τραύματα που προκλήθηκαν στους δύο φίλους από τα σκάγια. Ο 45χροvoς ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ. πως δέχθηκε επίθεση και πυροβόλησε κατά ενός αυτοκινήτου, το οποίο περιέγραψε, με αστυνομικούς του Α.Τ. Περιφέρειας να εντοπίζουν το IX στον δρόμο προς Λάρισα. Παρότι οι ίδιοι έφεραν αίματα από τα σκάγια και παρότι στο αυτοκίνητο ήταν εμ­φανή τα σημάδια από τα σκάγια, ο 53χρονος και ο 44xpovos δεν έδιναν πειστικές εξηγήσεις για το τι είχε προηγηθεί.

Μάλιστα εξεταζόμενοι στην EΛ.ΑΣ. «κατέθεσαν ψευδή περιστατικά», «αφηγούμενοι αμφότεροι ότι βρίσκονταν δήθεν» σε άλλο χωριό, στο οποίο «κάποιο άγνωστο άτομο για άγνωστο λό­γο πυροβόλησε το αυτοκίνητο, το οποίο επέβαιναν», ενώ «αρνήθηκαν δε επιμόνως την πα­ρουσία τους» στο χωριό του 45χρονου. Ωστόσο στη συνέχεια παραδέχθηκαν πως ήταν οι δράστες της επίθεσης σε βάρος του 45χρονου «αν και επιχείρησαν να ρίξουν την ευθύνη για το περιστατικό ο ένας στον άλλο, με ατυχείς αφηγήσεις, γεμάτες αντιφάσεις που, στο ακρο­ατήριο τούς επισημάνθηκαν», «χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν λογικοφανείς εξηγήσεις» γιατί μετέβησαν μαζί στο χωριό «μέσα στα ξη­μερώματα, γιατί κατείχαν τα απαραίτητα είδη για την αυτοσχέδια βόμβα, γιατί την κατασκεύασαν και την πέταξαν στο παράθυρο ενός απλού γνω­στού τους».

Πρωτόδικα, ο ΜΟΔ Kαρδίτσας επέβαλε ποινές κάθειρξή 17 ετών στον 53χρονο, 11,2 ετών στον 44χρονο και 11,6 ετών στον 45χρονο, ο μοναδικός που παρέστη προχθές στην ακροαματική διαδικασία, καθώς οι άλλοι δυο εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

Μετά και την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, περί ενοχής για κάποιες κατηγορίες και περί απαλλαγής για κάποιες άλλες, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λάρισας, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, κήρυξε ένοχο τον 53χρονο (σ.σ. απαλλάχθηκε για μία μόνο κα­τηγορία) επιβάλλοντας συνολική ποινή φυλά­κισής 3,5 ετών με 4ετή αναστολή υπό τον όρο της επιμέλειας και επιτήρησης επιμελητή κοινωνικής αρωγής. Στον 44χρονο που αναγνωρίστηκε το ίδιο ελαφρυντικό και κηρύχθηκε ένοχος για τις ίδιες κατηγορίες (σ.σ. απαλλάχθηκε επίσης για μια κατηγορία) επιβλήθηκε ποινή φυ­λάκισή 3,5 ετών με 4ετή αναστολή, θέτοντας και αυτόν υπό την επιμέλεια και επιτήρηση επιμελητή κοινωνικής αρωγής.

Τέλος για τον 45χρονο, μετά τη μεταβολή της αρχικής κατηγορίας της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή, την αναγνώριση ελαφρυντικών και την παύση της δίωξης για άλλες κατηγορίες, το ΜΟΕ τον κήρυξε ένοχο επιβάλλοντας ποινή φυλάκισή 9 μηνών, με τριετή αναστολή.

Πηγή: εφημερίδα Ελευθερία (Β. Κακάρας)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το