Πολιτισμός

«Μια μέρα στον βυθό» για μικρούς και μεγάλους από την Χαριτίνη Μαλισσόβα

 

Της
Μαρίας Αλμπανίδου,
νομικού MSc,
αρθρογράφου,
ποιήτριας

Καλημέρα, καλημέρα αγαπημένες και αγαπημένοι και καλή μας Κυριακή! Σήμερα σας παρουσιάζω ένα υπέροχο και ξεχωριστό βιβλίο για όσους είναι παιδιά και για όσους νιώθουν παιδιά, ένα βιβλίο για μικρούς και μεγάλους! Ναι, καλά καταλάβατε! Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα παραμύθι, για ένα μοναδικό παραμύθι της εξίσου μοναδικής μου φίλης και παλιάς μου συμμαθήτριας Χαριτίνης Μαλισσόβα, το καταπληκτικό «Μία μέρα στον βυθό» σε ξεχωριστή και υπέροχη εικονογράφηση της Σίσυς Κυλερτζή, από τις εκδόσεις Αρμός, που μόλις κυκλοφόρησε.
Ας δούμε, όμως, λίγα πράγματα για τη Χαριτίνη Μαλισσόβα για όσους δεν την ξέρετε:
Η Χαριτίνη Μαλισσόβα γεννήθηκε και κατοικεί στον Βόλο. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και ασκεί το λειτούργημα της δασκάλας. Από το 2014 αρθρογραφεί για θέματα λογοτεχνίας και εκπαίδευσης στην εφημερίδα «Θεσσαλία» της Μαγνησίας. Έχει φιλοξενήσει σε συνεντεύξεις λογοτέχνες, ακαδημαϊκούς, εικαστικούς και καλλιτέχνες. Συνεντεύξεις της και κριτικές βιβλίων φιλοξενούνται και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Διάστιχο.
Έχει γράψει άλλα τρία παραμύθια, σε θεατρική μορφή, τα οποία επένδυσαν σχολικές γιορτές. Η ποιητική συλλογή με τίτλο «Ιδεατή ολότητα», που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2019 από τις εκδόσεις Αρμός, ήταν υποψήφιο για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας στα βραβεία Jean Moréas. Τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησε, επίσης από τις εκδόσεις Αρμός, το εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και γονείς με τίτλο «Σχέσεις γονέων – εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο». Το παραμύθι «Μια μέρα στον βυθό» είναι το τρίτο της βιβλίο.
Το υπέροχο αυτό βιβλίο είναι ένα αληθινό μάθημα αυτογνωσίας για μικρούς και μεγάλους. Αναφέρεται σε έννοιες όπως η αλληλεγγύη, η διαφορετικότητα, η φιλία, η σοφία, το θάρρος, η έννοια του παιχνιδιού στη ζωή μας, η αλήθεια, ο σεβασμός, η αποδοχή και η εκτίμηση του άλλου ακόμη κι αν στην αρχή δεν τον καταλαβαίνουμε πολύ καλά και μας τρομάζει.
Πώς κάποιος διαφορετικός από εμάς και στην προκειμένη περίπτωση το μεγάλο, περίεργο και παράξενο ψάρι που εμφανίστηκε ξαφνικά στον βυθό και τρομάζει πολύ τα άλλα ψαράκια και τις υπέροχες γοργονίτσες θα γίνει τελικά αποδεκτό και θα ενσωματωθεί στην παρέα ή θα παραμείνει για πάντα ένας ξένος;
Πώς θα καταφέρουμε να αγκαλιάσουμε αυτή τη διαφορετικότητα στη ζωή μας και θα πάψουμε να μας τρομάζει είτε είμαστε παιδιά είτε είμαστε ενήλικες είτε είμαστε αυτή η ίδια η κοινωνία μας ολόκληρη; Άλλωστε η έννοια του «ξένου» κυριαρχούσε σε όλα τα γραπτά των αρχαίων Ελλήνων ποιητών μας, τραγωδών μας και συγγραφέων μας, αλλά και στην ίδια την Αθηναϊκή Δημοκρατία.
Ένα βιβλίο για τις αληθινές αξίες της ζωής που πραγματικά χρειάζεται να διαβάσετε πρώτα εσείς οι ίδιοι και στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσετε με ευλάβεια στα παιδιά σας, στα εγγόνια σας, στα ανίψια σας, στα βαφτιστήρια σας, στα παιδιά των φίλων σας. Είναι ένα εξαιρετικό επίσης εργαλείο για εκπαιδευτικούς για δουλειά με τα παιδιά μέσα στην τάξη, καθώς περιέχει δημιουργικές δραστηριότητες για τα παιδιά και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς για χρήση του στη σχολική τάξη. Εδώ πρέπει οπωσδήποτε να αναφέρουμε αφενός την εξαιρετική εικονογράφηση της Σίσυς Κυλερτζή που είναι χαρά Θεού όσο και την πολύ προσεγμένη και καλαίσθητη έκδοση των εκδόσεων Αρμός.
Ας σκορπίσουμε λίγη αστερόσκονη αγάπης στους ουρανούς! Ας φωτίσουμε για λίγο το φεγγάρι!
Η παρούσα παρουσίαση αφιερώνεται εξαιρετικά: Σε όσους είναι παιδιά. Σε όσους νιώθουν παιδιά. Στην αγαπημένη μου φίλη Χαριτίνη για το εξαιρετικό της ταλέντο. Και στη μικρή Χαριτίνη που αγαπάει τις γοργόνες.
Ώς την επόμενη φορά, σας στέλνω την αγάπη μου και καλή σας ανάγνωση!

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το