Άρθρα

Μια κοινωνία με κουλτούρα στην τήρηση μέτρων ασφάλειας

 

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ,
πολιτικού μηχανικού
– κατασκευαστή
PKK Constructions

Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τον θάνατο 57 νέων συνανθρώπων μας το οποίο έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο, ανέδειξε μεταξύ άλλων κάποιες παθογένειες του Κράτους.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η κατασκευή σωστών και άρτιων υποδομών. Στην Ελλάδα ευτυχώς διαθέτουμε αξιόπιστες τεχνικές και εργοληπτικές εταιρείες οι οποίες μπορούν να αναλάβουν και να ολοκληρώσουν την υλοποίηση σημαντικών έργων που σχετίζονται με τις μεταφορές ανθρώπων, προϊόντων και εμπορευμάτων και γενικότερα όλων των ειδών των υποδομών Και τα τελευταία χρόνια έχουν κατασκευαστεί οδικές υποδομές που έδωσαν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και διευκόλυναν την καθημερινότητα των πολιτών.
Όμως, δεν φτάνει μόνο η ποιοτική κατασκευή για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Μεγάλη σημασία έχει η συντήρηση των υποδομών και οι συνεχείς παρεμβάσεις, ώστε να μην απαξιώνονται από τον χρόνο και την αναμενόμενη πολυχρησία.
Με άλλα λόγια απαιτούνται μέτρα ασφαλείας, όχι μόνο στις υποδομές, που ανέκυψε το ζήτημα με την εθνική τραγωδία, αλλά σε κάθε είδους κατασκευή και σε κάθε καθημερινή δραστηριότητά μας.
Στον κλάδο της κτηματαγοράς τόσο οι σεισμοί στην Τουρκία όσο και το δυστύχημα στα Τέμπη διδάσκουν ότι η λήψη μέτρων ασφαλείας πρέπει να αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα όλων μας.
Και αυτό σημαίνει αυστηρή τήρηση των κανόνων και χρήση υλικών που θα δημιουργούν αξιόπιστες και λειτουργικές κατασκευές. Εκπτώσεις σε τέτοια ζητήματα δεν δικαιολογούνται. Έτσι ερχόμαστε στη σημασία της κοινωνικής συνείδησης.
Ζούμε σε μια κοινωνία, όπου τόσο οι μέθοδοι όσο και η τεχνολογία εξελίσσονται και προσφέρουν τις δυνατότητες να εξασφαλίζεται στους πολίτες το κύριο αγαθό που είναι η ζωή.
Αυτή δεν μπορεί να μας τη στερήσει κανείς, επειδή κάποιος δεν προέβλεψε κάτι.
Γι’ αυτό, λοιπόν υπογραμμίζουμε την ανάγκη ευλαβούς τήρησης των κανόνων ασφαλείας.
Έτσι και στην καθημερινότητά μας οφείλουμε να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε κάθε εργασία που επιχειρήσουμε να ολοκληρώσουμε πρωτίστως θα πρέπει να μελετάμε και να εφαρμόζουμε τα μέτρα ασφαλείας.
Η προσοχή και η ευαισθησία για την πρόληψη και την ασφάλεια μπορεί να είναι σε διάφορα πεδία της καθημερινότητάς μας, όπως στη σωστή χρήση των ηλεκτρικών συσκευών και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων σε ένα σπίτι, στο ενδιαφέρον για την κατάσταση του οχήματός μας, στην άμεση ειδοποίηση των αρμόδιων φορέων, όταν διαπιστώνουμε μια ζημιά σε ένα πεζοδρόμιο ή ένα ετοιμόρροπο σοβά ενός μπαλκονιού σε ένα κτήριο. Τα παραδείγματα είναι πολλά και τα βιώνουμε πολύ συχνά καθημερινά.
Η κουλτούρα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής πρέπει να μας διαπερνά σε κάθε δραστηριότητα.
Οι επενδύσεις και οι οικονομικοί πόροι είτε εθνικοί είτε ευρωπαϊκοί πάντοτε θα υπάρχουν.
Αυτό που εμείς οφείλουμε να διατηρήσουμε, είναι η ατομική και συλλογική ευθύνη για μια ζωή, για μια καθημερινότητα, για μια κοινωνία με ασφάλεια και προοπτική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το