Τοπικά

Μία καινοτομία από τον Βόλο έφθασε στη Λατινική Αμερική – Η εταιρεία «Augmenta» πρωτοπορεί με τη συσκευή της

Αξιοποιώντας τις γνώσεις και το μεράκι τους για την επιχειρηματικότητα ίδρυσαν την start-up εταιρεία Augmenta, η οποία κατασκευάζει μια συσκευή γεωργίας ακριβείας, με στόχο την εξοικονόμηση κόστους για τον παραγωγό, αλλά και την αύξηση της απόδοσης του αγρού.

Οι δύο απόφοιτοι του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Βαρβαρέλης και Δημήτρης Ευαγγελόπουλος κατάφεραν να επεκτείνουν την εταιρεία και από τον Βόλο, που ξεκίνησε και έχει έδρα την Αθήνα, να έχει πλέον ενεργούς πελάτες στην Τουρκία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ, ακόμη και τη Λατινική Αμερική.
H εταιρεία Augmenta ιδρύθηκε από δύο απόφοιτους του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 2017. Έξι μήνες μετά την ίδρυσή της, συνεργάστηκε με άλλους δύο φοιτητές του ίδιου Τμήματος της πόλης του Βόλου και όλοι μαζί, τον Ιούλιο του 2018, κατάφεραν να εξασφαλίσουν μία χρηματοδότηση, ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, για να αυξήσουν την ομάδα τους ακόμα περισσότερο, καθώς και να επεκταθούν στο εξωτερικό. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή απαρτίζεται από δέκα άτομα, εδρεύει στην Αθήνα και έχει ενεργούς πελάτες στις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, καθώς και τη Γερμανία και Τουρκία, ενώ έχει κερδίσει και αναγνωρισμένους διεθνείς διαγωνισμούς καινοτομίας στο Τέξας των ΗΠΑ και στο Φρίμπουργκ της Ελβετίας.

Συσκευή γεωργίας ακριβείας
Ο Γιώργος Βαρβαρέλης τόνισε πως «η εταιρεία έχει κατασκευάσει μία συσκευή γεωργίας ακριβείας, η οποία προσαρμόζεται σε γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ) και με τη χρήση καμερών υπολογίζει τη «θρέψη» του αγρού, καθώς ο ελκυστήρας κινείται κατά μήκος και πλάτος του αγρού. Με την πληροφορία αυτή, το σύστημα τελικά ελέγχει τα γεωργικά μηχανήματα, όπως οι λιπασματοδιανομείς, σε ζωντανό χρόνο, ώστε σε μία περιοχή καλής θρέψης να διανέμεται λιγότερο λίπασμα και σε μία κακής θρέψης περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο, ο αγρότης όχι μόνο εξοικονομεί χρήματα από τα υλικά, που αγοράζει για τον αγρό, αλλά καταφέρνει να αυξήσει και την παραγωγή του ανά στρέμμα, μέχρι και 20%, διότι τα φυτά λαμβάνουν «ακριβώς αυτά που χρειάζονται». Τέλος, είναι αδιαμφισβήτητο και το όφελος τέτοιων συστημάτων για το περιβάλλον, καθώς στην περίπτωση των νιτρικών λιπασμάτων, βελτιώνεται αισθητά το πρόβλημα της «νιτρορύπανσης» των υπόγειων υδάτων, το οποίο είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα του κάμπου της Θεσσαλίας, αλλά και άλλων περιοχών παγκοσμίως, όπως οι βόρειες πολιτείες των ΗΠΑ, η Γερμανία και η Ελβετία».

Ο Γιώργος Βαρβαρέλης

Καινοτόμο προϊόν με πρακτική εφαρμογή
Αναφερόμενος στην επιτυχία της εταιρείας, που αποτελείται από νέους, μορφωμένους, με όρεξη για δουλειά, που στράφηκαν με ζήλο στον κόσμο της επιχειρηματικότητας, τόνισε πως «όλοι μας κάνουμε αυτό που αγαπάμε και θέλουμε. Είμαστε μια δυνατή ομάδα, που μας χαρακτηρίζει η διάθεση για καινοτομία, για συνεργασία, αλλά και προσήλωση στον στόχο. Υπάρχει ένα ομαδικό πνεύμα, που φέρει καρπούς».
Πόσο εύκολη είναι η στροφή στην επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα της κρίσης; «Ο δρόμος για την επιχειρηματικότητα δεν είναι εύκολος. Και δεν διαφέρει, αν είσαι στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Αναμφίβολα πρέπει να υπάρχουν κάποια βασικά στοιχεία, για να έχει ελπίδες επιτυχίας το εγχείρημα. Αυτά είναι η καινοτομία του προϊόντος, που βέβαια θα πρέπει να έχει πρακτική εφαρμογή και να καλύπτει ανάγκες. Εμείς συνδυάσαμε τις γνώσεις, που λάβαμε από το Πανεπιστήμιο και τις εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία, με τις προκλήσεις στον πρωτογενή τομέα. Επίσης να υπάρχει ομαδικότητα, συνεργασία, αποφασιστικότητα και πίστη στον στόχο. Μπορεί η Ελλάδα να διέρχεται μια σοβαρή οικονομική κρίση, αλλά η παγκοσμιοποίηση ανοίγει παράθυρα ευκαιρίας και ένα προϊόν μπορεί να φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εμείς νιώθουμε πολύ ικανοποιημένοι, που καταφέραμε για την συσκευή μας, να έχουμε πελάτες από το εξωτερικό».
Η εταιρεία έχει και επόμενους στόχους για πιο δυναμική εξέλιξη. «Στοχεύουμε στο να αντλήσουμε ακόμη μια σημαντική χρηματοδότηση, προκειμένου να μεγαλώσουμε την εταιρεία, με επιπλέον προσωπικό και να αυξήσουμε την παραγωγή συσκευών γεωργίας ακριβείας προς εμπορική αξιοποίηση. Θέλουμε αυτό που ξεκινήσαμε, να το συνεχίσουμε».

Ο Δημήτρης Ευαγγελόπουλος
Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το