Πολιτισμός

Μια φωτογραφική περιπλάνηση στο Παρίσι σε λεύκωμα

 

Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις «τυπογραφείο 1985» το βιβλίο-λεύκωμα «Επιστροφή στο Παρίσι».
Πρόκειται για μια ξεχωριστή, «ένα ασυνήθιστο βιβλίο», λέει στον επίλογο ο Θανάσης Χειμωνάς, έκδοση ο πατέρας Νάκης Σκορδίλης και ο υιός Δημήτρης Προκοπίου συνθέτουν ποίηση και λογοτεχνία, περιπλανώμενοι στην πόλη του Φωτός.
«Ο νους έχει γραμμή και χρώμα. Έχει και λέξεις και φως και σκιές. Ο ποιητής κι ο φωτογράφος -ο πατέρας κι ο γιος- «μαστόροι της γραμμής και του φωτός» συναντιούνται εδώ, ο καθείς με τα όπλα του. Με λέξεις και εικόνες καταγράφουν αισθήσεις και μνήμες από μια πόλη-σύμβολο, το Παρίσι.
«Το Παρίσι ως κοιτίδα πολιτισμού ως φωτογραφική πρωτεύουσα, ως η απαρχή του ρομαντισμού και του διαφωτισμού κυριαρχεί στον παγκόσμιο πολιτισμό. Στο Παρίσι πέρασαν αμέτρητοι καλλιτέχνες και πνευματικοί άνθρωποι. Στη συγκεκριμένη πόλη ο πατέρας Νάκης Σκορδίλης και ο υιός Δημήτρης Προκοπίου, ο καθένας στην τέχνη του, ποίηση και λογοτεχνία, εμπνεύστηκαν και ολοκληρώνοντας τούτη την εργασία, ένα «φιλολογικό μνημόσυνο» του πατέρα, μας το παραδίδουν. Γιατί στο Παρίσι περιφέρεσαι, αλλά όχι άσκοπα μια και ο αυτοσκοπός είναι το βίωμα της εξέχουσας ομορφιάς ως ατμόσφαιρας. Στο Παρίσι αρκεί να είσαι εκεί όλα έπονται. Η ατμόσφαιρα είναι εξέχουσα, ως η διόρθωση της πρωταρχικής εμπειρίας της αγάπης της ζωής από τα σφάλματα της διάχυτης καθημερινότητας. Γιατί το Παρίσι είναι ποιητικό, εξόχως πνευματώδες και συναισθηματικό», λέει στον πρόλογό της η Νάγια Παπασπύρου.
«Ένα ασυνήθιστο βιβλίο. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό λεύκωμα; Μήπως είναι μια ποιητική συλλογή; Το Παρίσι πάντως είναι ο τόπος. Το «μοντέλο» του φωτογράφου Δημήτρη Προκοπίου-Σκορδίλη. Αλλά και η «μούσα» που εμπνέει τον ποιητή Νάκη Σκορδίλη στα περισσότερα (αν όχι όλα – ποιος ξέρει) τα ποιήματα τούτου του βιβλίου. Πάνω απ’ όλα, όμως, η «Επιστροφή στο Παρίσι» είναι μια συνεργασία πατέρα-γιου. Δύο ανθρώπων που έζησαν σε διαφορετικές εποχές, που επέλεξαν να υπηρετήσουν δύο διαφορετικά είδη τέχνης. Μέχρι που η ιδιαίτερη και οξυδερκής ματιά τους συντονίστηκε πάνω στη μαγεία που εκπέμπει η πόλη που και οι δύο τόσο λάτρεψαν. Η Πόλη του Φωτός», γράφει στο Επίμετρο του βιβλίου ο Θανάσης Χειμωνάς.
Το λεύκωμα αυτό θα προστεθεί στα χιλιάδες βιβλία που έχουν γραφεί ή απεικονίσει το Παρίσι και θα λάβει μια εξέχουσα θέση.
Ο δρ Γεδεών – Δημήτρης Προκοπίου γεννήθηκε στον Βόλο το 1972 και κατοικεί στην Αθήνα. Είναι μισός Μακρινιτσιώτης από τη μητέρα του, τη γνωστή λογοτέχνη, Μάγδα Τσιρογιάννη. Είναι καθηγητής Τουρισμού και Ναυτιλίας σε Δημόσια και Ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης και σύμβουλος τουρισμού στην τοπική αυτοδιοίκηση. Υπηρέτησε δυο χρόνια στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Σάμου, στον Δήμο Ικαρίας, στον Δήμο Πόρου Τροιζινίας και στον Δήμο Πάρου. Παράλληλα είναι αρθρογράφος στη εφημερίδα «Ροδιακή» της Ρόδου.
Στην περιοχή μας τον γνωρίζουμε κυρίως σαν πανελληνίως καταξιωμένο φωτογράφο, μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης από το 2003.
Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Παρίσι, τη Χαϊδελβέργη, τη Βουδαπέστη, τον Βόλο, τη Μακρινίτσα, την Ερμούπολη, τη Θήρα, τη Σάμο και τον Πειραιά.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις διεθνείς και πανελλήνιες στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Άμστερνταμ, τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τον Βόλο, τον Λαύκο Πηλίου, τα Τρίκαλα, τη Λευκάδα, τη Θεσσαλονίκη, την Ξάνθη, την Κυπαρίσσια και την Ερμούπολη.
Το 2022 εντάχθηκε στην Ελληνική Φωτογραφική Εταιρεία.
Επισκέφθηκε το Παρίσι 16 φορές μέχρι σήμερα και συνεχίζει, πλανιέται στην πόλη του φωτός χωρίς συγκεκριμένο σκοπό και φωτογραφίζει…
Ο Νάκης Σκορδίλης 1947-2023 ποιητής και συγγραφέας, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, τελείωσε την Αμερικανική Ακαδημία Λάρνακας και σπούδασε στο Λονδίνο Οικονομικά. Άρχισε την οικογενειακή του ζωή στον Βόλο, ως σύζυγός της Μάγδας Τσιρογιάννη, με την οποία απέκτησαν τον φωτογράφο του Λευκώματος, Δημήτρη και αγάπησε τον τόπο μας όπως και την Κύπρο.
Ο Νάκης Σκορδίλης ανήκε στην ανανεωτική αριστερά και ήταν αυθεντικός στην ιδεολογία του μακριά από σταλινισμούς και δικτατορίες. Δεν πούλησε τις ιδέες του και ως αυθεντικός δημοκράτης είχε φίλους από όλα τα κόμματα. Το αποτύπωμά του είναι ο αγώνας του κατά της δικτατορίας 1967-1974. Υπηρέτησε στην Κυπριακή Εθνοφρουρά και δεν ξεπέρασε ποτέ την προδοσία της Κύπρου. Αγάπησε την οικογένειά του, τη λογοτεχνία και τη μουσική και ανέπτυξε φιλίες με σπουδαίους Έλληνες ποιητές, συγγραφείς, μουσικούς και καλλιτέχνες.
Αγαπούσε πολύ την κλασική μουσική, έγραψε ένα βιβλίο πεζογραφίας «Οι Δυσχέρειες του Δομένικου» 2000, και τέσσερα βιβλία ποίησης, «A Dream and other poems» 1986, «Ποιήματα» 1989, «Κύκλος» 1998, «Αιγιαλούσα ή Φισκάρδο» 2009, και «Επίμονη Αγάπη» 2023.
Τον Ιούνιο του 2022, διαγνώσθηκε με καρκίνο και μας άφησε στις 25 Απριλίου 2023.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το