Παραπολιτικά

Μια «εξέγερση» αυτοχειρίας

Ο πανεπιστημιακός Νικόλας Σεβαστάκης εξηγεί την εκλογή Τραμπ ως ένα ακόμη φαινόμενο εξέγερσης εναντίον των ελίτ. Των ελίτ της πολιτικής, της μόρφωσης, των αρχών, των αξιών, του πολιτισμού.
Μια εξέγερση πολύμορφη, πολυδιάστατη και σε πολλές χώρες συγχρόνως που αντιμετωπίζουν υπαρξιακά προβλήματα και προκλήσεις. Φυσικά, σύμφωνα με τον Νικόλα Σεβαστάκη, αυτή η εξέγερση δεν έχει τις λυρικές, απελευθερωτικές και μαγικές διαστάσεις των αριστερών κινημάτων. Είναι το προϊόν των καιρών της απομυθοποίησης και στη βάση της συναντούμε ένα κύμα γενικευμένης εχθρότητας προς τις «κανονικές» κυβερνήσεις και προς τις παραδοσιακές ολιγαρχίες, τις ισορροπίες και τους καθιερωμένους κώδικες της πολιτικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, μέσα σε αυτό το κύμα πρέπει να εντάξουμε και το τωρινό σοκ.
Επανέρχεται στο προσκήνιο αυτό που δεν έφυγε ποτέ από τη μέση, απλώς παραμερίστηκε από τη λάμψη του ζεύγους Ομπάμα: Μια Αμερική αυτοπροστατευτική και βαθύτατα καχύποπτη με ό,τι δεν καταλαβαίνει στον σύγχρονο κόσμο. Οι αισθητικές και ιδεολογικές ασχήμιες της συγκεκριμένης εικόνας του Τραμπ αφορούν τους σοβαρούς κοινωνικούς κριτικούς, τους καθοδηγητές γνώμης, τα καλλιεργημένα παιδιά της μεσαίας τάξης των μεγάλων πόλεων. Αλλά ο Τραμπ δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ γι’ αυτά τα κοινά. Δεν είχε, ούτε έχει ποτέ πρόσβαση στη φιλολογία περί λαϊκισμού, αντιπολιτικής και ακροδεξιάς, σε όλο αυτό το κύμα ανάλυσης που ασχολήθηκε με την αφεντιά του και το κίνημά του. Απλώς πραγμάτωσε την υπόσχεσή του να πολιτευτεί αδιαφορώντας παντελώς για τις καθιερωμένες αξίες της ακαδημαϊκής μόρφωσης, της πολιτικής εμπειρογνωμοσύνης, της ρητορικής για τα δικαιώματα και τις ευαισθησίες των μειονοτήτων. Το βέβαιο είναι πως η νίκη του συνδέεται, αντικειμενικά, με μια αντιφιλελεύθερη και μισαλλόδοξη ιδέα της Αμερικής.
Το ερώτημα είναι αν η εξέγερση εναντίον των ελίτ θα συνεχιστεί ή αν θα καταλαγιάσει, μια εξέγερση που συχνά γυρίζει σε αυτοχειρία των λαών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το