Πολιτισμός

Μια Εταιρία για τα Γράμματα και τις Τέχνες του Πηλίου

Μέσα στο καθεστώς παρατεταμένης αβεβαιότητας που επέβαλε η πανδημία, ήταν μια πραγματικά ευχάριστη έκπληξη το πρόγραμμα εκδηλώσεων της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου για φέτος το καλοκαίρι. Πέρσι είχε εξαγγελθεί ότι τη φετινή χρονιά θα πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων είχε εξαγγελθεί και ένα διεθνές συμπόσιο, πράγμα όχι τόσο συνηθισμένο για το Πήλιο. Η πανδημία δεν έφερε ματαίωση των σχεδίων, αλλά υποχρέωσε σε προσαρμογή. Η «Θ» συνάντησε τέσσερις από τους πρωτεργάτες της προσπάθειας και τους ζητήθηκε να περιγράψουν τον σχεδιασμό και πώς σκέφτονται τον ρόλο της Εταιρίας.

«Στις αρχές του 2020 ιδρύσαμε την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου, φίλοι από όλο το Πήλιο, όχι μόνο μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και καταγόμενοι και συνδεόμενοι οπωσδήποτε με αυτό» τόνισε ο Δημήτρης Τσιμπούκης, γνωστός επιχειρηματίας του Βόλου, Πηλιορείτης και αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας.
«Ανάμεσά μας έχουμε ήδη πολλές σημαντικές προσωπικότητες με δημόσια παρουσία. Το πιο ενδιαφέρον, ανθρώπους που τους κινητοποιεί η ιδέα να κάνουμε πράγματα στο Πήλιο για το Πήλιο. Και μας δίνει μεγάλη χαρά, όταν βλέπουμε φίλους από την Τσαγκαράδα, τις Μηλιές, τον Λαύκο, τη Μακρινίτσα, τη Ζαγορά, τον Βόλο, αλλά και από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, να εκδηλώνουν εντονότατο ενδιαφέρον γι’ αυτά που θέλει να διοργανώσει η εταιρία, εντέλει για την ίδια την εταιρία» πρόσθεσε ο ίδιος.
Όσον αφορά στην Εταιρία και αυτά που επιδιώκει, ο Διογένης Καραγιαννακίδης, νομικός και πρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου, που ζει πολλούς μήνες κάθε χρόνο στο σπίτι του στη Ζαγορά, σημείωσε: «Καταρχάς να παραπέμψουμε κάθε ενδιαφερόμενο για τα στοιχεία της Εταιρίας, των μελών του Δ.Σ., τις δράσεις μας, την επικοινωνία μαζί μας κ.λπ. στην ιστοσελίδα μας www.peleassociety.com. Η όλη προσπάθεια ξεκίνησε με αφετηρία μια ιδέα, να διοργανωθεί κάτι πολύ σημαντικό στο Πήλιο ενόψει των εορτασμών των διακοσίων ετών από την επανάσταση του ’21. Κι όταν λέμε Πήλιο και ’21 είναι μονόδρομος να ασχοληθούμε με τους Πηλιορείτες λόγιους του Διαφωτισμού. Ίσως θα πει κανείς ότι πρόκειται για γνωστά πράγματα. Μην είστε σίγουροι ότι ισχύει. Αυτό που θελήσαμε, είναι ακριβώς να ακούσουμε νέα στοιχεία. Πώς το πετυχαίνεις αυτό; Καλώντας σημαντικούς επιστήμονες που σέβονται τη δουλειά τους.

Πρώτο μέλημά μας, λοιπόν, υπήρξε να εξασφαλιστεί η ενδεδειγμένη επιστημονική εποπτεία του εγχειρήματος. Και έτσι χτυπήσαμε την πόρτα του κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη, του κορυφαίου μελετητή του νεοελληνικού Διαφωτισμού και ακαδημαϊκού. Μας περιποιεί ιδιαίτερη τιμή, ότι αποδέχθηκε με θέρμη την πρόσκληση για τη διοργάνωση διεθνούς επιστημονικού συμποσίου. Ήδη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν και ανταποκρίθηκαν θετικά επιστήμονες διεθνούς φήμης από Αγγλία, Ολλανδία, Ρουμανία, Ελλάδα και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Και ήδη ήλθε η επιβράβευση: Προτείναμε την εκδήλωσή μας αυτή στην Επιτροπή Ελλάδα 2021 και μας χορήγησε την αιγίδα της. Η ιδέα, λοιπόν, αυτή, αποτέλεσε την αφετηρία για την Εταιρία, καθώς, ευθύς εξ αρχής, συζητώντας μεταξύ μας είδαμε ότι υπάρχει ένα ατελείωτο πλήθος ανάλογων σημαντικών θεμάτων που μας ενδιαφέρουν και που αξίζει τον κόπο να καταπιαστείς μαζί τους συστηματικά. Νομίζω ότι από αυτά τα λίγα μπορεί να διακρίνει ο καθένας τους σκοπούς μας. Ας μη γενικολογούμε».
Από την πλευρά του ο Άγγελος Στάμος, ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου στη Ζαγορά και μέλος αναπληρωματικό του Δ.Σ. της εταιρίας, ανέφερε πως «η πανδημία είχε τις συνέπειές της. Μπορεί να καταφέραμε να συνεδριάζουμε, ως Δ.Σ., διαδικτυακά, δεν θέλαμε όμως να πραγματοποιήσουμε το συμπόσιο με τον τρόπο αυτό. Κι έτσι, ενώ προγραμματιζόταν για τα τέλη Ιουλίου 2021, αναγκαστικά το μεταθέσαμε για του χρόνου την ίδια περίοδο. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε ξεμπερδέψει μέχρι τότε από το υγειονομικό πρόβλημα. Για φέτος σκεφθήκαμε ως εξής: Ο εορτασμός των διακοσίων ετών επιβάλλει μία κατεύθυνση και η κατεύθυνση αυτή δεν μπορεί να αγνοεί τον τόπο μας, το Πήλιο. Έτσι εντάξαμε στο πρόγραμμα, ως πρώτη εκδήλωση, στη Ζαγορά, ένα θεατρικό αναλόγιο με το μέλος μας, δημοφιλή συγγραφέα, Θωμά Κοροβίνη (9 Αυγούστου) και θα ακολουθήσουν τρεις σπονδυλωτές εκδηλώσεις λόγου, στη Ζαγορά (18 Αυγούστου), την Τσαγκαράδα (21 Αυγούστου) και τις Μηλιές (28 Αυγούστου) με θέματα για το Πήλιο στα προεπαναστατικά ή στα χρόνια της επανάστασης. Για τις εκδηλώσεις μας του 2021 έχουμε κυκλοφορήσει ήδη ένα φυλλάδιό μας, που ελπίζουμε θα βρει μια καλή θέση στη φιλόξενη εφημερίδα σας».

Παίρνοντας τον λόγο ο Γιάννης Κουτσαφτής, των εκδόσεων «Αίολος», Ζαγοριανός και ταμίας της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου, τόνισε πως «το πρόγραμμα του 2021 είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αλλά εξ ανάγκης περιορισμένο», για να συμπληρώσει: «Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψουμε την πληθώρα των θεμάτων που μας έχουν προτείνει μέλη μας, αλλά και φίλοι, θεμάτων που υιοθετήσαμε και προγραμματίζουμε για του χρόνου και για παραπέρα. Θα περιοριστώ σε ελάχιστα, με χαρακτηριστικά ανάλογα του συμποσίου για τον Διαφωτισμό. Προγραμματίζουμε μία μεγάλη εκδήλωση με τη μορφή της ημερίδας ή του συμποσίου για τον σημαντικό λόγιο του μεσοπολέμου, Ζαγοριανό, Δημήτρη Καπετανάκη, που πρόλαβε να αφήσει εξαιρετικό έργο, φιλοσοφικό και ποιητικό, και πέθανε μόλις στα 32 του χρόνια στο Λονδίνο το 1944. Αποφασίσαμε επίσης μία εκδήλωση της ίδιας μορφής με θέμα τη σχέση του Πηλίου με το Άγιον Όρος σε συνδιοργάνωση με την Αγιορειτική Εστία της Θεσσαλονίκης και ήδη έχει συσταθεί μία κοινή οργανωτική επιτροπή. Υιοθετήσαμε μία πρόταση του μέλους μας, κ. Καίτης Πολυμέρου – Καμηλάκη για τέτοια εκδήλωση με θέμα τον σπουδαίο Τσαγκαραδιώτη ελληνιστή του 19ου αιώνα, Ευαγγελινό Αποστολίδη (Sophocles), που άφησε μνημειώδες επιστημονικό έργο, μεταξύ των άλλων το λεξικό του της ελληνικής γλώσσας. Υπάρχουν και άλλες, τέσσερις τουλάχιστον, ανάλογου βεληνεκούς εκδηλώσεις που δεν μπορούμε ακόμη να ανακοινώσουμε. Και εκτός από αυτές, βέβαια, όπως είπα, υπάρχει ένα πλήθος προτάσεων για μεμονωμένες εκδηλώσεις, λόγου, θεατρικές, μουσικές κ.λπ. Όλες θα πάρουν τη σειρά τους. Μόνο να επιτρέψει η πανδημία, διά της εξαφανίσεώς της, να τις πραγματοποιήσουμε».
Το αναπληρωματικό μέλος του Δ.Σ. της Εταιρίας, Δημήτρης Τσιμπούκης, με την ευκαιρία της αναφοράς στις προτάσεις των μελών της Εταιρίας σημείωσε πως «θα πρέπει να τονίσουμε ότι αυτό ίσως είναι η πεμπτουσία της λειτουργίας μας. Είμαστε απολύτως ανοιχτοί σε ιδέες και προτάσεις, προτρέπουμε γι’ αυτό και προσφέρουμε τις όσες δυνατότητες έχουμε για την πραγματοποίηση, φυσικά με κάποιους κανόνες. Κι από τη θέση αυτή απευθύνουμε πρόσκληση σε κάθε ενδιαφερόμενο, καταρχάς να γίνει μέλος μας, να προτείνει δράσεις, και πριν από όλα, φυσικά, να μη λείψει από τις εκδηλώσεις μας».

Τέλος ο πρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου Διογένης Καραγιαννακίδης για τη θέση της εταιρίας ανάμεσα στα άλλα σωματεία του Πηλίου και τις σχέσεις με τους Δήμους της περιοχής επισήμανε πως «η Εταιρία μας αναφέρεται σε ολόκληρο το Πήλιο, κάτι που επιτρέπεται, αν δεν υποδεικνύεται, από την ιστορία, από το Κοινό του Πηλίου, αν θέλετε. Κάτι ανάλογο δεν υπήρχε. Αλλά και πέραν αυτού, οι υπάρχοντες σύλλογοι έχουν ο καθένας την τάξη του, τις συνήθειές του και το έργο του, όλα σεβαστά κατά πάντα. Είναι βέβαιο ότι δεν επικαλύπτουμε τη δράση κανενός. Υπό την έννοια αυτή, με την ίδρυση ενός νέου φορέα αποφύγαμε, νομίζω, παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, ότι π.χ. θα εισαγάγαμε «καινά δαιμόνια» στον δικό τους χώρο κ.λπ. Τελικά όλοι έχουν θέση κάτω από τον ήλιο. Φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε συνεργασίες και συμπράξεις με καλή διάθεση. Το ζητούμενο είναι να παράγεται έργο. Όλοι μας, ζώντας σ’ αυτό το ευλογημένο μέρος άλλος μόνιμα, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, θέλουμε μόνο να συμβάλουμε κατά το δυνατό στην προκοπή του, στους τομείς των ενδιαφερόντων του ο καθένας. Κλείνοντας πρέπει να πούμε ότι η Δ. Κοινότητα Ζαγοράς μας παραχώρησε ευγενικά αίθουσα για την εγκατάσταση της έδρας μας και οι Δήμοι Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου στηρίζουν με θέρμη την προσπάθεια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το