Τοπικά

Γνωρίζουν για το έιτζ, αλλά όχι για τη σύφιλη οι μαθητές του Βόλου “Θ”

διαφυλικές

Οι μαθητές θεωρούν ότι η γυναίκα είναι αδικημένη στην κοινωνία και ότι δεν έχει ίσες πιθανότητες επαγγελματικής ανόδου σε σχέση με τον άνδρα. Επίσης το 40% των μαθητών λέει ότι η οικογένεια είναι τροχοπέδη στην καριέρα της γυναίκας. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα πολύ ενδιαφέρουσας έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γενικό Λύκειο Βόλου στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας που υλοποιήθηκε στο σχολείο. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι οι νέοι δηλώνουν ενημερωμένοι για το έιτζ, ενώ έχουν ελλιπή ενημέρωση για τη σύφιλη, από την οποία καταγράφονται-σύμφωνα με πληροφορίες από γιατρούς- αυξημένα κρούσματα τον τελευταίο καιρό και στη Μαγνησία

Το πρόγραμμα εκπονήθηκε από τους φιλόλογους του σχολείου κ. Ανδρέα Συκιώτη και κ. Στυλιανή Μπάμπου και αναφερόταν στις διαφυλικές σχέσεις εξετάζοντας διάφορες πτυχές του θέματος, όπως η θέση της γυναίκας, η γνώση των παιδιών για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μάλιστα στο πλαίσιο του προγράμματος επισκέφθηκαν το σχολείο και ενημέρωσαν τους μαθητές εκπρόσωποι διαφόρων φορέων, όπως του Νοσοκομείου και του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας. Ειδικότερα σχετικές ομιλίες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα πραγματοποίησαν ο δερματολόγος κ. Μάκης Χριστοφορίδης, η μαία, υπεύθυνη του κέντρου οικογενειακού προγραμματισμού του Νοσοκομείου κ. Κατερίνα Καλαϊτζή και η επισκέπτρια του κέντρου οικογενειακού προγραμματισμού κ. Παναγιώτα Ντούλια.

Οι δύο καθηγητές σημείωσαν ότι οι μαθητές της Α’ τάξης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον συμμετείχαν στο πρόγραμμα, ερχόμενοι στις συναντήσεις που γίνονταν ακόμη και Σαββατοκύριακα και μπόρεσαν να ενημερωθούν για θέματα που τους απασχολούν.

Η μαθήτρια Παρασκευή Αθανασίου που συμμετείχε στο πρόγραμμα, τόνισε πως «ήταν πολύ ουσιαστική η συμμετοχή μας στην όλη έρευνα και μάθαμε πολύ σημαντικά πράγματα. Άλλωστε από αυτή την ηλικία αρχίζει ο κάθε μαθητής και αναπτύσσει τις δικές του αντιλήψεις για μια σειρά ζητημάτων, οπότε είναι απαραίτητη η ενημέρωση. Ήταν μάλιστα καλό που δημιουργήθηκαν ομάδες μεταξύ των μαθητών που συνεργάστηκαν».

Αδικείται η γυναίκα

Αναφορικά με τη θέση της γυναίκας στη σημερινή εποχή ερωτηματολόγια μοίρασαν οι μαθητές Στέφανος Αντρέτι, Δημήτρης Ευφραίμογλου, Ελευθέριος Ευαγγέλου, Ευθύμιος Δανιλόπουλος και Παναγιώτης Ζαχαρής.

Στην έρευνα αποδεικνύεται πως οι έφηβοι επηρεάζονται από τα στερεότυπα της κοινωνίας που έχουν ενισχυθεί λόγω και της κρίσης. Άλλωστε από την κρίση η θέση της γυναίκας έχει αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 24% των κοριτσιών πιστεύει ότι η γυναίκα θεωρείται στην κοινωνία κατώτερη του άνδρα. Επίσης το 33% των μαθητών εκτιμά ότι η γυναίκα έχει λιγότερες πιθανότητες επαγγελματικής ανόδου σε σχέση με τον άνδρα, ενώ αναφορικά με τις αιτίες επισήμαναν πως οφείλεται σε ποσοστό 20% στο σεξισμό, 65% στις στερεοτυπικές αντιλήψεις, 2% σε θρησκευτικές αντιλήψεις, ενώ ένα 13% έχει άλλη αιτία.

Επίσης το 22% των μαθητών θεωρεί ότι η γυναίκα αδικείται στην πολιτική, το 26% εκτιμά ότι συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στη διοίκηση επιχειρήσεων, το 4% στον αθλητισμό, ενώ ένα 48% εκτιμά ότι συμβαίνει το ίδιο και σε κάποιον άλλο τομέα.

Ενδιαφέρον είναι το στοιχείο ότι σύμφωνα με το 40% των μαθητών η δημιουργία οικογένειας είναι τροχοπέδη στην καριέρα μιας γυναίκας, ενώ το 40% τονίζει ότι δεν υπάρχουν ανδρικά επαγγέλματα.

Επίσης ένα 30% πιστεύει ότι οι γυναίκες θα έπρεπε να είχαν περισσότερα δικαιώματα.

Η σύφιλη και το έιτζ

Στο πλαίσιο των διαφυλικών σχέσεων μελετήθηκαν και οι γνώσεις των μαθητών για το έιτζ αλλά και γενικά για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας-ερωτηματολογίου που έγινε από το μαθητή Κωνσταντίνο Κελεπούρη, το 60% των μαθητών δεν γνώριζε για τη σύφιλη, ενώ το 80% θα ήθελε να ενημερωθεί σχετικά. Πάντως στο ερώτημα τι είναι η σύφιλη, το 40% απάντησε «ασθένεια», το 30% «νόσημα», το 20% «ίωση» και το 10% είπε ότι δεν γνωρίζει.

Ακόμη το 30% των μαθητών θεωρεί ότι η σύφιλη εμφανίζεται στα εσωτερικά του σώματος, το 20% στα εξωτερικά και το 50% τόσο στα εσωτερικά όσο και στα εξωτερικά του σώματος.

Το 35% των μαθητών απάντησε πως η σύφιλη μεταδίδεται με κάθε μορφή σεξουαλικής επαφής, το 20% με κάθε μορφή δερματικής επαφής, το 5% με ένα απλό φιλί και το 50% με όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις.

Επίσης το 15% των μαθητών εκτιμά ότι τα συμπτώματα της σύφιλης είναι τα μικρά εξογκώματα ή τα ογκίδια, το 2% είναι τα νευρολογικά προβλήματα, το 20% αποτελούν τα καρδιαγγειακά προβλήματα το 25% οι επιπλοκές στην κύηση και στον τοκετό, ενώ ένα 30% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.

Πολύ πιο ενημερωμένοι έδειξαν να είναι οι μαθητές για το έιτζ, όπως φάνηκε από την έρευνα που διεξήγαγαν οι μαθήτριες, Γαρυφαλλιά Βογιατζάκη, Αναστασία Γούση και Μυρτώ Δραμητινού. Καταρχήν οι μαθητές υπογράμμισαν σε πολύ μεγάλο ποσοστό ότι γνωρίζουν για το έιτζ και τόνισαν ότι οι πάσχοντες από έιτζ δεν θα πρέπει να στιγματίζονται ως ανεπιθύμητοι καθώς και ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν αφορά μόνο τους ομοφυλόφιλους. Σχεδόν όλοι τάσσονται υπέρ της συνεχούς ενημέρωσης για το έιτζ και της αντιμετώπισής του, ενώ για τον τρόπο προφύλαξης οι περισσότεροι συστήνουν το προφυλακτικό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το