Κόσμος

Μεξικό: Θλιβερό ρεκόρ με 11.535 ανθρωποκτονίες τους πρώτους μήνες του 2020

Οι ανθρωποκτονίες που διαπράχθηκαν στο Μεξικό έφθασαν σε επίπεδο άνευ προηγουμένου τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020, σημειώνοντας άνοδο 2,4% από την αντίστοιχη περίοδο της περασμένης χρονιάς, δείχνουν επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες Τετάρτη και πιστοποιούν το μέγεθος της πρόκλησης για την κυβέρνηση του προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ στην προσπάθειά της να αποκαταστήσει την κοινωνική ειρήνη και την τάξη. Ο πρόεδρος Λόπες Ομπραδόρ δεσμευόταν πως θα μειώσει τη βία, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας αποδίδεται σε συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος, όταν αναλάμβανε τα καθήκοντά του τον Δεκέμβριο του 2018. Όμως ο αριθμός των ανθρωποκτονιών αυξήθηκε σε επίπεδο-ρεκόρ το 2019 και συνέχισε να ανεβαίνει, ακόμα και μετά το lockdown για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2020 οι αρχές κατέγραψαν 11.535 ανθρωποκτονίες, έναντι 11.266 το αντίστοιχο διάστημα της περασμένης χρονιάς, κατά προκαταρκτικά δεδομένα του υπουργείου Ασφάλειας. Το σύνολο του 2019, στο Μεξικό καταγράφηκαν πάνω από 34.600 ανθρωποκτονίες. Στα τέλη του Μαρτίου, οι αρχές άρχισαν να επιβάλλουν μέτρα περιορισμού για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού, κάτι που ορισμένοι αναλυτές εξέφραζαν ελπίδες πως θα είχε παράπλευρο όφελος τη μείωση της βίας των καρτέλ. Αλλά αντίθετα, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο διαπράχθηκαν σχεδόν 6.000 φόνοι — πρόκειται για ένα από τα χειρότερα δίμηνα αφότου οι μεξικανικές αρχές ξεκίνησαν να καταγράφουν δεδομένα για το φαινόμενο.

Ο Λόπες Ομπραδόρ έχει πει πως η στρατηγική του είναι και θα παραμείνει διαφορετική από αυτή των προκατόχων του, ότι η προσέγγισή του επικεντρώνεται στα γενεσιουργά αίτια της εγκληματικότητας, ότι θα επιδιώξει αντί να εφαρμόζονται κατασταλτικά μέτρα να μειωθεί η φτώχεια και η διαφθορά. Αναγνωρίζει όμως πως η κατάσταση επείγει να ελεγχθεί. Αυτόν τον μήνα, έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις να συνεχίσουν να συνδράμουν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου για άλλα τέσσερα χρόνια, παρατείνοντας μια από τις πολιτικές των προκατόχων του που είχε επικρίνει επανειλημμένα.

Ο πρόεδρος, βετεράνος της μεξικανικής αριστεράς, έχει επίσης επικριθεί από διάφορες πλευρές διότι δεν παίρνει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας σε βάρος των γυναικών. Τα πιο πρόσφατα δεδομένα υποδεικνύουν πάντως ότι σημειώνεται κάποια πρόοδος. Ως τον Απρίλιο φέτος, διαπράχθηκαν 314 γυναικοκτονίες, κακούργημα που ορίζεται στον μεξικανικό κώδικα ποινικής δικονομίας ως η δολοφονία γυναίκας για λόγους που σχετίζονται με το φύλο της. Ο αριθμός των γυναικοκτονιών κατέγραψε μείωση 2,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Πηγή: Έθνος

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το