Τοπικά

Μετρήσεις του «Δημόκριτου» στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ και αντιδράσεις από την Επιτροπή Αγώνα Πολιτών 

Μετρήσεις σε διοξίνες και φουράνια και άλλα επικίνδυνα στοιχεία θα πραγματοποιήσει για ένα 48ωρο ο Δημόκριτος στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ, παρουσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ωστόσο η Επιτροπή Αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών αναρωτιέται τι νόημα έχουν οι μετρήσεις από την ώρα που δεν θα γίνουν στον περιβάλλοντα χώρο του εργοστασίου για διαπιστωθεί η ζημιά που προκαλείται.
Οι μετρήσεις ξεκινούν σήμερα μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας και θα πραγματοποιηθούν, σε συνθήκες συναποτέφρωσης, παρουσία των μελών του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος. Θα γίνουν δύο συνεχόμενες δειγματοληψίες αέριων εκπομπών, στον Περιστροφικό Κλίβανο (Π.Κ. 1) για ανάλυση των ληφθέντων δειγμάτων, όσον αφορά στις παραμέτρους, Σ(Cd + TI), Hg, Σ(As, Sb, Pb, Cr, Co, Cu, Mn, Ni, V), PCDDs + PCDFs.
Κατά τη διάρκεια των μετρήσεων και συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη 24 Μαΐου και ώρα 10 π.μ., τα μέλη του Κλιμακίου σε συνεργασία με τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος θα πραγματοποιήσουν δειγματοληψία του εναλλακτικού καυσίμου που βρίσκεται ήδη αποθηκευμένο στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Σε δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη ανέφερε ότι «για την Περιφέρεια Θεσσαλίας προέχει η προστασία της υγείας των πολιτών και για αυτό δεν θα ανεχτεί καμία παράνομη πράξη που επιβαρύνει το περιβάλλον και θα εφαρμόσει στο ακέραιο τις προβλεπόμενες από τον Νόμο κυρώσεις. Οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας διενεργούν συστηματικούς και αυστηρούς ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση, ενώ παράλληλα επιβάλουν πρόστιμα όταν αυτό απαιτείται. Το περιβάλλον είναι το σπίτι μας και ως τέτοιο το προστατεύουμε».
Η Επιτροπή Αγώνα αναφέρει πως αν πιστέψει κανείς ότι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας «Δημόκριτος» θα έρθει στον Βόλο για να πραγματοποιήσει δειγματοληψίες αερίων εκπομπών στην καμινάδα της ΑΓΕΤ επειδή τελικά η κρατική μηχανή λειτουργεί, έχει κάνει λάθος.
« Ως Επιτροπή Πολιτών προτείνουμε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας να μην πετάξει από το παράθυρο χιλιάδες ευρώ για να αποδείξει ότι οι εκπομπές σε διοξίνες και φουράνια από τα φουγάρα της ΑΓΕΤ είναι εντός ορίων, όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα με τις διοξίνες είναι η παραγωγή τους. Γιατί αύριο και μεθαύριο που θα πραγματοποιούν οι επιστήμονες του Δημόκριτου τις δειγματοληψίες, η ΑΓΕΤ θα δουλέψει στις ιδανικότερες συνθήκες συναποτέφρωσης. Και τα αποτελέσματα όχι μόνο εντός ορίων θα είναι, αλλά και δύο τάξεις μεγέθους πιο κάτω, προκειμένου να μας ρίξει «στάχτη στα μάτια» και να καταστήσει την Περιφέρεια συνένοχο στο έγκλημα.
Αν θέλει η Περιφέρεια Θεσσαλίας να κάνει ουσιαστικό έργο, να δώσει στο Δημόκριτο εντολή δειγματοληψίας σε ζωικό κεφάλαιο, αλλά και σε άλλες πιθανές περιοχές ρύπανσης γύρω από την περιοχή της ΑΓΕΤ για να δημιουργηθεί μία βάση αναφοράς για το μέλλον. Ακόμη είναι δυνατό να ληφθεί δείγμα αίματος από όσους εργαζόμενους το επιθυμούν για να διερευνηθεί η παρουσία ή όχι διοξινών στο αίμα τους. Η καύση των σκουπιδιών «ποτίζει» καθημερινά με διοξίνες και φουράνια την περιοχή και είναι σημαντικό οι ίδιες μετρήσεις να πραγματοποιηθούν και μελλοντικά, αλλά μόνο ως συγκριτικό εργαλείο. Η επίκληση των κυρώσεων όπως τα πρόστιμα, ακόμη και όταν αυτά επιβάλλονται, δεν αρκεί.
Όσο για την Επιτροπή Κοινωνικού Ελέγχου που συστήνει ο κ. Φάμελλος, είναι σαφές ότι ως Επιτροπή Πολιτών δεν θα συμμετέχουμε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το