Τοπικά

Μετρήσεις ακτινοβολίας για την κεραία κινητής στον οδό Κύπρου

“Η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα επισπεύσει τις διαδικασίες παραλαβής της κινητής μονάδας ελέγχου ακτινοβολίας, προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα έκτακτες μετρήσεις των ορίων ακτινοβολίας” διαβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Χαλέβας τους εκπροσώπους της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ενεργούς πολίτες, σε σύσκεψη που είχε μαζί τους το πρωί της Τρίτης.
Επίκεντρο της συζήτησης αποτέλεσε η κεραία που έχει τοποθετηθεί στο κτίριο του ΟΤΕ στη διεύθυνση Πουρίου και Επισκοπής, όπου σε απόσταση μικρότερη των τριακοσίων μέτρων υπάρχουν σχολικές μονάδες.

Ο κ. Χαλέβας, ενημέρωσε τους παρισταμένους ότι από το 2012 για τα συγκεκριμένα έργα αρμόδιος φορέας είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει την ευθύνη των έκτακτων μετρήσεων ακτινοβολίας μετά από καταγγελίες πολιτών. Αιτήθηκε άμεσο έλεγχο της περιοχής από τον αρμόδιο φορέα προκειμένου να καταγραφεί το ύψος της ακτινοβολίας και εντός των ημερών αναμένεται να κοινοποιηθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Ενημέρωσε επίσης τους παρευρισκόμενους ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου υπογράφτηκε σύμβαση παραλαβής κινητής μονάδας μετρήσεων με σκοπό την δυνατότητα συχνότερων μετρήσεων της ακτινοβολίας των κεραιών της περιοχής αναδεικνύοντας έτσι την ιδιαίτερη ευαισθησία που επιδεικνύει ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός και το περιφερειακό συμβούλιο σε περιβαλλοντικά θέματα.

Η εν λόγω κεραία τοποθετήθηκε κοντά σε σχολικές μονάδες, τη στιγμή που ο νόμος ως νόμιμο προβλέπει το 60% της επιτρεπόμενης ακτινοβολίας όταν υπάρχουν σχολεία σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων. Οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι των φορέων δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν την μείωση των ορίων της ακτινοβολίας, προσβλέποντας σε όρια ανάλογα αυτών που εφαρμόζονται στα αναπτυγμένα κράτη παγκοσμίως, όπως στην Ελβετία, την Αυστραλία και τον Καναδά. Μάλιστα έθεσαν επί τάπητος προς ενίσχυση της απόφασής τους την μελέτη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών σε επιστημονική ημερίδα, στην οποία ο Σύλλογος εισηγήθηκε ξεκάθαρα ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην έκθεση των παιδιών στην ακτινοβολία ενώ τόνισε ότι πρέπει να αλλάξουν τα όρια έκθεσης.

Ολοκληρώνοντας τη σύσκεψη, ο αντιπεριφερειάρχης διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των φορέων ότι ανεξαρτήτου του ότι η αρμοδιότητα των αδειοδοτήσεων έχει μεταφερθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα επισπεύσει τις διαδικασίες παραλαβής της κινητής μονάδας ελέγχου ακτινοβολίας προκειμένου να πραγματοποιηθούν άμεσα έκτακτες μετρήσεις των ορίων ακτινοβολίας σε όλη τη Θεσσαλία. Ο Κ. Χαλέβας τόνισε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα και προτεραιότητα στις μετρήσεις σε σχολικές μονάδες αλλά και σε χώρους από τους οποίους θα μπορούσαν να επηρεαστούν ευπαθείς ομάδες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το