Τοπικά

Μέτρια παραγωγή και χαμηλές τιμές στα σιτηρά – Απαισιόδοξοι οι αγρότες στο τέλος του αλωνισμού

Με τον αλωνισμό φέτος στη Μαγνησία να έχει τελειώσει, τα μηνύματα που έρχονται από τον αγροτικό κόσμο, δεν είναι και τόσο αισιόδοξα, καθώς η παραγωγή στα σιτηρά χαρακτηρίζεται μέτρια και οι τιμές χαμηλές. Από την πλευρά του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου δίνει και φέτος την καλύτερη τιμή στην αγορά στους παραγωγούς κριθαριού, φτάνοντας τα 15 λεπτά το κιλό, ενώ παράλληλα, ανακοίνωσε προκαταβολή 16 λεπτά το κιλό για το σιτάρι φετινής εσοδείας και 0,19 ευρώ το κιλό κλειστή τιμή για άμεση πληρωμή στην πλάστιγγα.
Να αναφερθεί ότι στη Μαγνησία η συγκομιδή πρώιμων κριθαριών άρχισε στις 13 Μαΐου, αλλά και νωρίτερα σε σχέση με πέρυσι αυτή των σιτηρών.

Στην περιοχή του κάμπου του Αλμυρού ο αλωνισμός βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η μέση στρεμματική απόδοση για το κριθάρι αγγίζει τα 300 έως 400 κιλά, ενώ σαφώς χαμηλότερη είναι για το σιτάρι, που φτάνει τα 250 κιλά.
Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή κ. Χρ. Πάντζιο «η παραγωγή συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίζεται μέτρια», ενώ σχετικά με τις τιμές που δίνουν οι έμποροι, φτάνουν τα 0,17 ευρώ το κιλό για το σκληρό σιτάρι και τα 0,15 ευρώ το κιλό για το κριθάρι.
«Με αυτές τις τιμές οι παραγωγοί σιτηρών δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσουν τα έξοδα με τα έσοδα, καθώς είναι ιδιαίτερα χαμηλές και σε συνδυασμό με τη μέτρια παραγωγή, οι κόποι μιας χρονιάς θα πάνε χαμένοι», πρόσθεσε ο ίδιος.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στον κάμπο του Βελεστίνου, καθώς όπως ανέφερε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου Ηλ. Ιωάννου «η φετινή παραγωγή σιτηρών χαρακτηρίζεται μέτρια».

Ο A.Σ Βόλου προχώρησε σε συγκέντρωση σιταριού εσοδείας 2018 στο σιλό Στεφανοβικείου, από την Παρασκευή 1 Ιουνίου, δίνοντας προκαταβολή 0,16 ευρώ ανά κιλό, ενώ με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους παραγωγούς, ότι η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.
Να αναφερθεί ότι στο κριθάρι οι έμποροι δίνουν προκαταβολή 13 λεπτά το κιλό, ενώ όπως προαναφέρθηκε, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου για μια ακόμη χρονιά δίνει υψηλότερη τιμή στα 15 λεπτά το κιλό.
Παράγοντες της αγοράς σιτηρών τονίζουν ότι «οι τιμές δέχονται «πίεση» με τις εισαγωγές που γίνονται από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, με τιμές που κυμαίνονται στα 12 λεπτά. Οι προβλέψεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι το κριθάρι φέτος θα κυμανθεί από 13 μέχρι 15 λεπτά το κιλό, ενώ όσοι έχουν κλειστά συμβόλαια με εταιρείες ζυθοποιίας, θα πληρωθούν 17,5 λεπτά.
Από την πλευρά του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου με ανακοίνωσή του ενημέρωσε τους παραγωγούς της περιοχής, ότι η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου, όταν και θα έχει διαμορφωθεί η τρέχουσα τιμή αγοράς.
Παραγωγοί από τις περιοχές Αλμυρού και Βελεστίνου εκτιμούν ότι η τελική τιμή των σιτηρών θα καθοριστεί και από τη ζήτηση, που θα έχει το ελληνικό σιτάρι από την Ιταλία, καθώς σε αυτή κατευθύνεται η πλειονότητα του προϊόντος, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν συμφωνίες με εμπόρους από τη γείτονα χώρα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το