Ελλάδα

Μέτρα στήριξης: Live οι ανακοινώσεις για ρυθμίσεις χρεών και συνταξιούχους

Στην εξειδίκευση των νέων μέτρων στήριξης που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός προχωρούν αυτή την ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, και ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Το νέο πακέτο μέτρων αφορά την στήριξη των συνταξιούχων που δεν είδαν αυξήσεις λόγω της προσωπικής διαφοράς αλλά και νέες ρυθμίσεις χρεών στο δημόσιο.

Οι ανακοινώσεις

Για επτά νεες παρεμβάσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

– Μπόνους συνταξιούχων

Μέχρι τέλος Μαρτίου η έκτακτη εφάπαξ χορήγηση που καλύπτει πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους και κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ

Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με χρέη στο δημόσιο και δεν υπόκειται σε τέλη ή κράτηση

– Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Για άλλους 6 μήνες η μείωση συντελεστών ΦΠΑ που έχει νομοθετηθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2023 που αφορά μεταφορές, μη αλκοολούχα ποτά, κινηματογράφους κ.α.

Για τη ρύθμιση χρεών προβλέπονται:

– έως και 72 δόσεις για τα «φρέσκα χρέη» της ενεργειακής κρίσης, δηλαδή τις νέες οφειλές που δημιουργήθηκαν στα τέλη του 2021 και το 2022.

– επαναφορά- αναβίωση των 72 ή 100 ή 120 δόσεων, για μισό εκατομμύριο φορολογουμένους οι οποίοι καταβάλλοντας 2 δόσεις, «σβήνουν» προσαυξήσεις και σταματάνε τις κατασχέσεις

Για τους συνταξιούχους

το έξτρα μπόνους των 200-300 ευρώ θα καταβληθεί με εμβόλιμη πληρωμή έως το τέλος Μαρτίου και με κριτήριο το ύψος της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγάλες συντάξεις θα λάβουν μικρότερο ποσό. Για παράδειγμα, όσοι έχουν σύνταξη ως 800 ευρώ θα πάρουν 300 ευρώ επίδομα, όσοι έχουν από 800- 1100 θα πάρουν 250 και όσοι έχουν από 1.100 έως 1.600 θα πάρουν 200 ευρώ.

Για τους αγρότες

– ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα χρηματοδοτηθεί η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023, μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ.

Πηγή:Protothema

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το