Τοπικά

Μέτωπο ενάντια στο πρόβλημα της δυσοσμίας ζητεί η Δωροθέα Κολυνδρίνη – Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους οι βουλευτές

Να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους απέναντι στο πρόβλημα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ οι βουλευτές όλων των κομμάτων, ζητεί η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη και μάλιστα τους προκαλεί, σε περίπτωση που διαφωνούν με τη σχετική άδεια, να εισηγηθούν στο υπουργείο την τροποποίησή της. Η Δωροθέα Κολυνδρίνη απέστειλε επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, καθώς και προς τους έξι βουλευτές του Νομού Μαγνησίας, με αφορμή το έντονο πρόβλημα της δυσοσμίας που παρατηρείται καθημερινά στον Βόλο και τις δικαιολογημένες αντιδράσεις πολιτών και φορέων.
Η κ. Κολυνδρίνη επαναλαμβάνει το αίτημα προσωρινής ανάκλησης της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει συσχέτιση με το πρόβλημα της δυσοσμίας, ενώ για πρώτη φορά «βάζει στο κάδρο» και την Χαλυβουργία ζητώντας, μεταξύ άλλων, να ενημερωθεί από το αρμόδιο υπουργείο αν έχει καταθέσει η συγκεκριμένη βιομηχανία νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και, εφόσον έχει υποβληθεί, να προωθηθεί άμεσα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ολόκληρη η επιστολή της Δωροθέας Κολυνδρίνη:
Με αφορμή την κλιμακούμενη και καθημερινά αυξανόμενη δυσοσμία που παρατηρείται στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου, κυρίως κατά τις βραδινές, μεταμεσονύχτιες και πρώτες πρωινές ώρες κατά κόρον και με δεδομένο ότι τις ΑΕΠΠΟ που καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας των εργοστασίων και την ενεργειακή ύλη που χρησιμοποιούν, τις εγκρίνει το Υπουργείο και αφού ληφθούν υπόψη οι δύο αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (αα 91/30-05-2017 πρακτικό 7 και την αα 61/4-4- 2018 πρακτικό 4) που ζητάμε την ανάκληση της καύσης του RDF, η χρήση του οποίου εγκρίθηκε από το Υπουργείο:
1) ΖΗΤΟΥΜΕ από τους Βουλευτές του Ν. Μαγνησίας και το συναρμόδιο Υπουργείο, να τοποθετηθούν σε σχέση με την εν λόγω ΑΕΠΠΟ και συγκεκριμένα να πάρουν θέση για την καύση του RDF από την εν λόγω βιομηχανία και άρα να εκφράσουν την πολιτική τους θέση σε σχέση με την ισχύουσα ΑΕΠΠΟ και την καύση των δύο (2) συγκεκριμένων κωδικών (191210 και 191212) που ενέκρινε το Υπουργείο το 2014. Σε περίπτωση διαφωνίας σας με την εν λόγω ΑΕΠΠΟ, παρακαλούμε όπως προτείνετε και εισηγηθείτε την τροποποίηση αυτή. Η θέση του Περιφερειακού Συμβουλίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του είναι δύο φορές αρνητική και ουδέποτε συμφωνήσαμε με τον εν λόγω κωδικό.
2) ΖΗΤΟΥΜΕ από το αρμόδιο Υπουργείο, με δεδομένη τη λήξη των Περιβαλλοντικών Όρων της Βιομηχανίας «Χαλυβουργία» στις 18-08-2019 και την ισχύ των παλαιών περιβαλλοντικών μέχρι σήμερα όρων, με δεδομένες επίσης, τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις του ΚΕΠΠΕ, όπως προκύπτουν από τις Εκθέσεις Αυτοψίας, που σας έχουν κοινοποιηθεί, μετά από ελέγχους, να μας ενημερώσετε αν έχει κατατεθεί καινούργιος φάκελος από τη Χαλυβουργία και αν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτόν οι θέσεις του ΚΕΠΠΕ της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων. Αν και εφόσον έχει κατατεθεί, ενημερώστε μας πότε ξεκινά η σχετική διαβούλευση. Σας ζητούμε να έρθει άμεσα η νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Τέλος ζητώ, όπως εξετασθεί η δυνατότητα σύγκλησης της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, για δεύτερη φορά, προκειμένου να συζητηθούν τα εν λόγω θέματα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το