Τοπικά

«Μέτωπο» 80 συνεταιριστών για στήριξη των αγροτών – Συνάντηση εκπροσώπων οργανώσεων χθες στον Βόλο

Πραγματοποιήθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της νεοσυσταθείσης Συνεταιριστικής Οργάνωσης με την παρουσία περισσοτέρων από 80 συνεταιριστών από την Κρήτη έως τον Έβρο. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου-ΕΒΟΛ Ν. Πρίντζος μίλησε για μια εθνική προσπάθεια «για να μπορέσουμε να καταστρώσουμε ένα σχέδιο και προς αυτή την κατεύθυνση να κινηθούμε και εμείς ώστε όχι να εξαλείψουμε τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον να μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε, ώστε να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει και να παραμείνει στο χωριό του και να παράγει. Από την πλευρά του ο κ. ο Αλ. Κοντός, πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ), τόνισε την ανάγκη στήριξης του ανώνυμου Έλληνα αγρότη μέσω του συνεταιριστικού κινήματος.

Ο κ. Νικήτας Πρίντζος, αφού καλωσόρισε τον κ. Αλ. Κοντό δηλώντας παράλληλα ότι είναι χαρούμενος για την πραγματοποίηση του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΑΣΟΕΕ στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ, τόνισε ότι «θα μπορέσουμε με την αρχή που κάνουμε σήμερα (σ.σ. χθες) στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά και με τις ενέργειες που θα γίνουν άμεσα, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τον αγροτικό κόσμο τις δύσκολες αυτές ημέρες που περνάει».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα νέα μέτρα που ψηφίστηκαν προσφάτως στη Βουλή για το 4ο μνημόνιο, λέγοντας ότι «είναι σκληρά και πάνω σε αυτό το θέμα μίλησα προχθές στη Βουλή εκπροσωπόντας το ΣΑΣΟΕΕ. Πρέπει να γίνει μια εθνική προσπάθεια για να μπορέσουμε να καταστρώσουμε ένα σχέδιο – και προς αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και εμείς – ώστε όχι να εξαλείψουμε τα προβλήματα, αλλά τουλάχιστον να μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε για να μπορέσει ο κόσμος να ζήσει και να παραμείνει στο χωριό του και να παράγει».

Από την πλευρά του ο κ. Αλ. Κοντός, αφού ανέφερε ότι βρίσκεται σε ένα οικείο περιβάλλον, σε ένα κόσμημα του συνεταιριστικού κινήματος, την ΕΒΟΛ, που διοικείται από ένα εξαίρετο συνεταιριστή, τον Νικήτα Πρίντζο, τόνισε ότι και οι δύο έχουν συναντίληψη όσον αφορά στην ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος.

«Το πρώτο περιφερειακό Διοικητικό Συμβούλιο γίνεται στην ΕΑΣ Βόλου για να σηματοδοτήσουμε την τάση και μια επιδίωξη του συνεταιριστικού κινήματος να έχουμε υγιείς και δυνατές οργανώσεις. Ο ΣΑΣΟΕΕ είναι ένας νεοσύστατος σύνδεσμος, είναι μια κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση, που μετέχουν εκπρόσωποι πάνω από 80 συνεταιριστικών οργανώσεων από την Κρήτη έως τον Έβρο και στόχο έχει την ουσιαστική αναβάθμιση του συνεταιριστικού κινήματος, έτσι ώστε μέσω των οργανώσεων, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, να στηριχθεί ο ανώνυμος Έλληνας αγρότης, τον οποίο καλούμε να έρθει στις τάξεις των αγροτικών συνεταιρισμών» επισήμανε ο κ. Αλ. Κοντός για να συμπληρώσει: «Είναι μονόδρομος για τους αγρότες η αναβάθμιση και η στήριξη του συνεταιριστικού κινήματος και μέσω των οργανώσεων η δική τους στήριξη».

Όπως ανέφερε ο κ. Αλ. Κοντός στο χθεσινο Διοικητικό Συμβούλιο συζητήθηκαν σημαντικά θέματα όπως μιας νέας πρότασης νόμου για τους συνεταιρισμούς που θα έχει κατεύθυνση την αγορά, διότι αν μια συνεταιριστική οργάνωση δεν έχει καλά οικονομικά αποτελέσματα, δεν μπορεί να στηρίξει όχι μόνο τους αγρότες-μέλη της, αλλά ούτε τον ίδιο της τον εαυτό.

Ένα άλλο και μείζον για τον ίδιο θέμα είναι η αύξηση της φορολογίας και των ασφαλιστικών εισφορών, από τις οποίες πλήττονται οι αγρότες, με αποτέλεσμα να πλήττονται καίρια και οι συνεταιριστικές οργανώσεις, διότι οι τελευταίες νόμιμα διακινούν τα αγροτικά προϊόντα.

Ο κ. Αλ. Κοντός σημείωσε ότι υπάρχει μια «παράλληλη αγορά» με ένα μεγάλο ποσοστό παράνομης διακίνησης αγροτικών προϊόντων, από όπου πλήττονται οι συνεταιριστικές οργανώσεις, αλλά και η οικονομία και ο νομοταγής αγρότης.

Ανέφερε ότι δεν μπορεί στην Ελλάδα τα λιπάσματα και τα φάρμακα να είναι σε διπλάσια ή τριπλάσια τιμή απ’ ό,τι σε γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε χώρες εκτός ΕΕ.

Τέλος για τα θέματα που αφορούν στους κτηνοτρόφους είπε ότι «προτεραιότητα είναι το πώς θα θωρακίσουμε τη φέτα, ένα σοβαρό και μεγάλο θέμα. Διαμορφώνουμε μία δυναμική αγροτική πολιτική που θα προσπαθήσουμε να την περάσουμε και στην κυβέρνηση και στα κόμματα, διότι ένας από τους σκοπούς του ΣΑΣΟΕΕ είναι ο συμβουλευτικός. Δουλεύουμε συστηματικά, προσπαθούμε και πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Αλ. Κοντός.

 

Επίσκεψη υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στην ΕΒΟΛ

Στον Βόλο αναμένεται να βρεθεί την Τετάρτη 24 Μαΐου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης βαγγέλης Αποστόλου προκειμένου να επισκεφτεί την ΕΒΟΛ στη βιομηχανική περιοχή, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Βόλου κ. Νικήτας Πρίντζος.

 

Λοΐζος Ασβεστάς

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κύκλωμα μαστροπείας: Η μαρτυρία μητέρας 17χρονης – Πώς έμαθε για τη συμμετοχή της κόρης της

«Σπάει» τη σιωπή της η μητέρα μίας 17χρονης, ενός από τα θύματα του κυκλώματος μαστροπείας,…

21 Μαρτίου 2024

Κύκλωμα μαστροπείας: Και tattoo artist ανάμεσα στους εμπλεκόμενους – Είχε εμφανιστεί σε πασίγνωστο βιντεο κλιπ

Γνωστή περσόνα στην ελληνική σόουμπιζ ήταν ο 55χρονος tattoo artist, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται…

21 Μαρτίου 2024

Σε χωριά του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου η εκπομπή της ΕΡΤ «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα

Η τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Φτάσαμε» με παρουσιαστή το γνωστό καλλιτέχνη Ζερόμ Καλούτα ταξίδεψε στο…

21 Μαρτίου 2024

Για πρώτη φορά μεταμοσχεύθηκε νεφρό γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή

Για πρώτη φορά, Αμερικανοί χειρουργοί μεταμόσχευσαν το νεφρό ενός γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ζώντα ασθενή,…

21 Μαρτίου 2024

Finos Film: To αφιέρωμα για την Παγκόσμια Ημέρα Αρώματος

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρώματος, η Finos Film μοιράστηκε ένα βίντεο στον λογαριασμό που…

21 Μαρτίου 2024

Ένα νέο αστέρι θα κάνει την εμφάνισή του στον ουρανό! Συμβαίνει κάθε 79 χρόνια

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αστρονόμοι και λάτρεις της αστρονομίας για ένα σπάνιο φαινόμενο που συμβαίνει…

21 Μαρτίου 2024