Τοπικά

Μετεξεταστέοι οι Βολιώτες στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ “Θ”

Σ16 Φ1 (8)
Τα αποτελέσματα του προγράμματος Freemobility που υλοποιήθηκε από το ΕΕΕΕΚ Βόλου, παρουσιάστηκαν χθες στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου

Αυτοκίνητα που είναι παρκαρισμένα πάνω σε ράμπες, χώροι αναψυχής που δεν διαθέτουν υποδομές για την ομαλή πρόσβαση των ατόμων με ανάγκες, δημόσιες υπηρεσίες που ακόμη δεν έχουν τοποθετήσει ράμπες, συνθέτουν το δύσκολο τοπίο της προσβασιμότητας των συμπολιτών με κάποια αναπηρία είτε κινητική είτε όρασης ή κώφωσης.
Δυστυχώς οι Βολιώτες εμφανίζονται μάλλον μετεξεταστέοι στην ευαισθησία τους για να έχουν συνάνθρωποί τους ομαλή πρόσβαση σε ένα δημόσιο χώρο, σε ένα πεζοδρόμιο, μια υπηρεσία. Και τα βήματα που έχουν γίνει από τους αρμόδιους φορείς είναι λίγα. Τουλάχιστον βέβαια έγινε μια αρχή.
Τα αποτελέσματα του προγράμματος Freemobility που υλοποιήθηκε από το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου παρουσιάστηκαν χθες στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Δήμο Βόλο και το φορέα Ecocity. Μαθητές και καθηγητές του ΕΕΕΕΚ Βόλου δραστηριοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες στην πόλη εξετάζοντας το θέμα της ομαλής και οικολογικής πρόσβασης. Κατέγραψαν τα προβλήματα και κατέθεσαν προτάσεις.
Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί του προγράμματος ήταν οι κ.κ. Θεοδώρα-Ευαγγελία Βασιλοπούλου, Ελευθερία Σκρίμπα, Λήδα Φλωρούς, Μαρία Χονδροδίνη, ενώ οι μαθητές ήταν οι εξής: Δήμητρα Αλεξανδράκη, Ανδρέας Γιαλούμης, Χρήστος Ρήγας, Παναγιώτης Μαλτάκης, Βασίλης Μαντζαφλάρας, Παρασκευή Μήτραινα, Φωτεινή Μιμίκου και Παναγιώτης Μπούρος.
Η πρωτοβουλία είχε τη στήριξη της διευθύντριας κ. Φωτεινής Γρηγορίου.
Αναφερόμενη στα συμπεράσματα του προγράμματος η καθηγήτρια φυσικοθεραπείας κ. Θεοδώρα-Ευαγγελία Βασιλοπούλου τόνισε πως το τελευταίο χρόνο έγιναν κάποιες παρεμβάσεις στις λειτουργικές υποδομές, ιδίως με τα πάρκιν για δίκυκλα, αλλά πρέπει να γίνουν και άλλα για την καλύτερη προσβασιμότητα των ατόμων με ανάγκες. Μάλιστα όλες οι αλλαγές έγιναν στο κέντρο της πόλης. Πάντως το γενικότερο πρόβλημα δημιουργείται κυρίως από τη νοοτροπία του κόσμου, όπως αυτοκίνητα που σταθμεύουν πάνω σε ράμπες. Μάλιστα ακόμη και όταν λέγαμε στους οδηγούς να σταθμεύσουν αλλού και όχι σε πάρκιν αναπήρων ή ράμπες αυτοί αδιαφορούσαν. Δυστυχώς δεν υπάρχει συνείδηση στους πολίτες. Επίσης οι χώροι αναψυχής δεν έχουν ράμπες, ενώ λίγες υπηρεσίες έχουν ράμπες».
Η ίδια πρόσθεσε πως οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματικές δράσεις, δημιούργησαν το έντυπο και είχαν μεγάλη δραστηριότητα καταγράφοντας και προτάσεις.
Ανάμεσα στα αιτήματα των μαθητών είναι και τα λευκά ταξί για τους μαθητές με κινητικές αναπηρίες για να έχουν πιο ομαλή πρόσβαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το