Τοπικά

Μετέωρη η αντιμετώπιση της υποστελέχωσης του ΕΣΥ

Ως μία «χειρονομία καλής θέλησης» που, όμως, δεν λύνει ουσιαστικά προβλήματα του τομέα της υγείας, όπως η υποστελέχωση του ΕΣΥ και η εύρεση στέγης ειδικά στα τουριστικά νησιά, χαρακτηρίζουν οι γιατροί τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ των 45 μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον ιατρικό κλάδο. Ειδικότερα, ανακοινώθηκε ότι η αμοιβή των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, που ισοδυναμεί με μεσοσταθμική αύξηση αποδοχών κατά 130 ευρώ τον μήνα. Παρέχεται πρόσθετο κίνητρο έως 7.200 ευρώ ετησίως στους ιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές. Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε 37.000 πολίτες με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε στη «Θ» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Μαγνησίας, Παύλος Μαλινδρέτος, μπορεί οι παροχές που εξαγγέλθηκαν να είναι στη σωστή κατεύθυνση, αλλά μόνο ως «χειρονομία καλής θέλησης» μπορούν να ερμηνευθούν, παρά ως οργανωμένο σχέδιο εξόδου του ΕΣΥ από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Για παράδειγμα, δεν ανακοινώθηκε τίποτα για περαιτέρω στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, αλλά ούτε και κάποιο μέτρο για την εύρεση στέγης ειδικά στα νησιά.
Όπως είπε ο κ. Μαλινδρέτος, «τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί το οικονομικό πρόβλημα των γιατρών του ΕΣΥ να μη λύνεται με την αύξηση των 100-150 ευρώ, αλλά δείχνει μία καλή πρόθεση».

Όσον αφορά στα κίνητρα για να στελεχωθούν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές και ειδικά στα τουριστικά νησιά, ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΜ τόνισε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτό της στέγασης, δεν λύθηκε. «Τα επιδόματα από 200 έως 600 ευρώ για το ενοίκιο, δεν θα λύσουν το πρόβλημα ιδιαίτερα αφού το ενοίκιο σε αυτές τις περιοχές είναι πολύ υψηλότερο. Δεν είναι ζήτημα μόνο της κυβέρνησης της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ή όποιου άλλου κόμματος. Η αδυναμία στέγασης του πληθυσμού είναι θέμα της Ελλάδας και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν σε τριάντα νησιά να χτιστούν 30 πολυκατοικίες, για τη στέγαση γιατρών, εκπαιδευτικών κι ένστολων. Αυτό θα ήταν πιο οικονομικό και θα έλυνε σημαντικό μέρος του προβλήματος» σημείωσε ο κ. Μαλινδρέτος, υπογραμμίζοντας πως σε κάθε περίπτωση – όπως και για την υποστελέχωση του ΕΣΥ-είναι απαραίτητο να ληφθούν γενναίες αποφάσεις.

Ρεπορτάζ
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΛΑΜΠΡΟΝΙΚΟΥ

Share

Πρόσφατα άρθρα

Καταδικάστηκε 55χρονος που παρίστανε τον επιστήμονα με πλαστά πτυχία

Διοργάνωνε διαλέξεις και σεμινάρια σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπου μιλούσε για την ευεξία των…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Σχολεία: Έτσι θα είναι τα lockers που θα αφήνουν τα κινητά τους οι μαθητές

Σε lockers, δηλαδή ειδικά ντουλαπάκια, θα αφήνουν τα κινητά τους τηλέφωνα οι μαθητές όπως ανακοίνωσε…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Γαλλία: Ένας από τους βιαστές ζήτησε συγγνώμη στη Ζιζέλ – «Έκανα ότι μου είπε ο Πελικό»

Ένας από τους άνδρες που κατηγορούνται ότι βίασαν τη Ζιζέλ Πελικό στην πολύκροτη υπόθεση που…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Η Ουκρανία πρέπει να είναι σε θέση να πλήξει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία

Με ψήφισμα που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά να αρθούν οι περιορισμοί που εμποδίζουν την…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Δολοφονία Κατσουρή: Αντιμέτωποι με κακούργημα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ για την είσοδο των Κροατών οπαδών

Τον ποινικό έλεγχο των πέντε αξιωματικών της ΕΛΑΣ που είχαν κρίσιμο ρόλο στις αποφάσεις για…

19 Σεπτεμβρίου 2024

Με 90 συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η Seajets Ανάβαση Πορταριάς

Με 90 αξιόλογες συμμετοχές θα διεξαχθεί η 43η  Seajets Ανάβαση Πορταριάς το Σαββατοκύριακο 21 και…

19 Σεπτεμβρίου 2024