Ελλάδα

Μεταξύ διάλυσης και αριστείας…

Åëçîå ç êáôáëçøç ôéò Íïìéêçò Ó÷ïëçò áñãá ôï ìåóçìåñé Öùôï/×áñçò Ãêéêáò

Οι δύο όψεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στην Ελλάδα. Από τη μία η εικόνα διάλυσης τις προηγούμενες ημέρες στη Νομική Σχολή της Αθήνας και στο Αριστοτέλειο, όπου ομάδες αντιεξουσιαστών κατέστρεψαν τα πάντα στο πέρασμά τους, και από την άλλη οι ομάδες των νέων ερευνητών που πραγματικά μεγαλουργούν μέσα στα ιδρύματα. Καταστροφή αλλά και δημιουργία.

Ειδικά στη χώρα μας η ερευνητική δραστηριότητα έχει εκτοξευτεί, παρά την οικονομική κρίση.

Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Μόνο μία χρονιά, και συγκεκριμένα το 2012, δημοσιεύτηκαν 11.138 ελληνικές μελέτες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, φέρνοντας τη χώρα μας στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη στην παραγωγή επιστημονικού έργου.

Μάλιστα οι έρευνες χαρακτηρίζονται από ποιότητα, πρωτοτυπία και αποτελούν «οδηγό» σε κάποιες περιπτώσεις για ξένους επιστήμονες, αλλά η χώρα μας δεν εκμεταλλεύεται αυτήν τη δραστηριότητα των νέων επιστημόνων. Οι έρευνες δεν βρίσκουν αντίκρισμα στην ελληνική οικονομική και την παραγωγική δραστηριότητα και, φυσικά, ούτε και οι ερευνητές απασχόληση στη χώρα τους.

Ετσι τα μεγάλα «μυαλά», τα οποία αποτελούν τον πλούτο μας, παίρνουν τον δρόμο της φυγής και προσφέρουν τις δυνάμεις τους σε ξένη γη και κυρίως σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, που «ξέρει» να δημιουργεί νέες επιχειρήσεις βασισμένες στην έρευνα και την καινοτομία.

Τα παραπάνω συμπεράσματα προέρχονται από μελέτη που διενήργησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την επιστημονική συγγραφική δραστηριότητα των ελληνικών φορέων σε διεθνή περιοδικά κατά τη δεκαπενταετία 1998-2012, η οποία αναδεικνύει τη σημαντική θέση που καταλαμβάνει η χώρα μας στο διεθνές περιβάλλον.

Είναι ενδεικτικό ότι η Ελλάδα βρέθηκε το 2012 στην τρίτη θέση σε ό,τι αφορά την «παραγωγικότητα» των επιστημονικών δημοσιεύσεων, ακολουθώντας την Κροατία και τη Ρουμανία. Επίσης, όσον αφορά τον αριθμό των δημοσιεύσεων ανά ερευνητή για κάθε χώρα, η Ελλάδα κατέκτησε την έκτη θέση, ακολουθώντας την Ολλανδία, την Κροατία, την Ιταλία, την Ιρλανδία και τη Σουηδία.

«Η δυναμική του ελληνικού ερευνητικού συστήματος, που ανά ερευνητή παράγει περισσότερες δημοσιεύσεις από πολλές ανταγωνιστικές χώρες, τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο», λέει η κ. Εύη Σαχίνη, διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, και υπογραμμίζει:

«Αυτό που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι το πώς αυτό το επιστημονικό έργο θα αξιοποιηθεί ως όφειλε, ώστε να δημιουργήσει την απαιτούμενη δυναμική ανάπτυξη για τη χώρα».

Το έργο των Ελλήνων ερευνητών, εκτός από μεγάλο όγκο, χαρακτηρίζεται και για τη σημαντική του απήχηση στη διεθνή επιστημονική κοινότητα: 642 ελληνικές δημοσιεύσεις κατατάχθηκαν παγκοσμίως στο Top 1% με υψηλή απήχηση, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό (32,6%) των δημοσιεύσεων με συνεργασία επιστημονικών φορέων από διαφορετικές χώρες, όπου ο πρώτος συγγραφέας είναι Ελληνας.

Αναλυτικά στο www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το