Οικονομία

Μεταρρυθμίσεις εξπρές για έσοδα 3 δισ. ευρώ, μικρό πλεόνασμα και ανάπτυξη

eurogroup
Ετοιμη είναι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα υποβάλλει η κυβέρνηση στους εταίρους για να ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση της χώρας. Στη λίστα αυτή περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις άμεσης εφαρμογής που έχουν στόχο την είσπραξη εσόδων ύψους 3 δισ. ευρώ το 2015, χωρίς να λαμβάνονται υφεσιακά μέτρα, όπως μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις μισθών.
Το Σάββατο θα ξεκινήσουν οι τεχνικές εργασίες του Brussels Group, στις Βρυξέλλες, όπου θα πάρει μέρος και η αντιπροσωπεία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να εξεταστούν οι ελληνικές προτάσεις, που σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προβλέπουν την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% και ρυθμού ανάπτυξης 1,4% του ΑΕΠ.
Οι δράσεις που προτείνονται μέσω της λίστας μεταρρυθμίσεων προβλέπουν για το 2015 έσοδα ύψους 3 δισ. ευρώ, που δεν προέρχονται σε καμιά περίπτωση από περικοπή μισθών, συντάξεων ή εφάπαξ, όπως διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα περιλαμβάνει 18 δράσεις, μεταξύ των οποίων, ξεχωρίζουν οι εξής:
– Μέτρα κατά της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της εισφοροδιαφυγής
– Εντατικοί έλεγχοι στις λίστες Λαγκάρντ, εμβάσματα στο εξωτερικό κ.α.
– Ελεγχοι στο ηλεκτρονικό σύστημα για την απόδοση του ΦΠΑ,
– Λοταρία των αποδείξεων, και
– Αδειες για τα μέσα ενημέρωσης
Επίσης, με αφορμή το ανεπίσημο ενημερωτικό σημείωμα που εκδόθηκε νωρίτερα για τον απολογισμό των δύο μηνών του κυβερνητικού έργου και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, τονίζεται ότι η κυβέρνηση ουδέποτε ανακοίνωσε στάση πληρωμών, κάτι που χαρακτήρισε «σενάριο φαντασίας».
Στο σημείωμα αναφέρεται ότι έχει καταστεί σαφές προς τους εταίρους ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνεχίσει την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους με ίδιους πόρους, αν δεν εκταμιευτούν άμεσα οι δόσεις της χρηματοδοτικής βοήθειας, που εκκρεμούν από το 2014. Οι κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι το σημείωμα επαναλαμβάνει το σημείο που ανέφερε και ο πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τους ηγέτες της ευρωζώνης και δεν αποτελεί κάτι το καινούριο.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση:
1. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνει υφεσιακά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Το πρόγραμμα είναι επεξεργασμένο και κοστολογημένο, προβλέποντας για το 2015 πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ, ενώ θα επιτρέψει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει το 1,4%.
2. Οι μεταρρυθμίσεις/δράσεις για πρώτη φορά δεν θα οδηγήσουν στα ταμεία τους “συνήθεις υπόπτους”, αλλά θα πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες.
Η λίστα των μεταρρυθμίσεων «κλείδωσε» σε σύσκεψη που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη και τον υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να συνεδριάσουν οι τεχνοκράτες του Euroworking Group για να εξετάσουν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων και να αποφασιστεί αν θα δοθεί το «πράσινο φως» για να συνεδριάσει το Eurogroup.
Τσακαλώτος: Δεν αποκλείουμε τη ρήξη
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν απέκλεισε τη ρήξη με τους εταίρους, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν αίσιο τέλος και η λίστα των μεταρρυθμίσεων δεν γίνει αποδεκτή.
Μιλώντας στο Star, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Νομίζω ότι το σενάριο της ρήξης είναι κάτι που το είχε πει και ο κ. Βαρουφάκης στις προγραμματικές του δηλώσεις κι αυτό το έχει εκτιμήσει ο ελληνικός λαός. Έχει καταλάβει ότι εμείς υποστηρίζουμε τον κόσμο της εργασίας, υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που έχασαν πάρα πολλά πράγματα από την κρίση και ότι είμαστε έτοιμοι, αν δεν πάνε καλά τα πράγματα, για μια ρήξη».
Πρόσθεσε δε πως: «Αν δεν έχεις στο μυαλό σου τη ρήξη, ούτε καν σαν ενδεχόμενο, προφανώς οι δανειστές θα περάσουν τα ίδια μέτρα με τους προηγούμενους. Θα μπορούσαμε, δηλαδή, να είμαστε σαν τον κ. Σαμαρά. Εμείς δημιουργούμε ασάφεια στους εταίρους μας για τις προθέσεις μας σκοπίμως γιατί πρέπει να ξέρουν ότι εμείς είμαστε έτοιμοι για μια ρήξη, αλλιώς δεν διαπραγματεύεσαι».
Πάντως ο κ. Τσακαλώτος δεν θέλησε να αποκαλύψει τα κρυφά χαρτιά της κυβέρνησης για το τι σκοπεύει να κάνει αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν καλά, τονίζοντας ότι αυτό είναι ένα διαπραγματευτικό ατού, που δεν πρέπει να γνωρίζει η άλλη πλευρά.
Και τόνισε πως βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι το θετικό σενάριο, λέγοντας ότι «εμείς επιλέξαμε στη διαπραγμάτευση να είμαστε πολύ λογικοί, πολύ ευγενικοί, πολύ μετριοπαθείς σ’ αυτά που ζητάμε. Αν μετά από όλα αυτά, μας πουν ότι τίποτα δεν άλλαξε με τις εκλογές και ότι πρέπει να κάνουμε ακριβώς αυτό που δεν έκανε η ΝΔ με τη λίστα Χαρδούβελη, προφανώς αυτό δεν είναι μια βάση συμφωνίας και νομίζω ότι και ο ελληνικός λαός δεν το θέλει αυτό».

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το