Ελλάδα

Μεταγγίζει νέο αίμα για να αλλάξει τη ΝΔ

mitsotakis

Η ποιότητα θα φέρει την ποσότητα. Αυτή είναι η αρχή πάνω στην οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει τον μετασχηματισμό της Νέας Δημοκρατίας από ένα κόμμα υπερηλίκων, μακριά από τις ανάγκες της σημερινής Ελλάδας, που δεν μπορούσε ούτε εσωκομματικές εκλογές να διενεργήσει, σταματημένο στην εποχή του φαξ, σε ένα σύγχρονο κόμμα, δικτυωμένο στο Ιντερνετ. Δηλαδή, μια Νέα Δημοκρατία από την αρχή.

Το πρώτο δείγμα αυτής της ποιοτικής στροφής ανέλαβε να οργανώσει και να παρουσιάσει ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, με όχημα την κατάρτιση του νέου κυβερνητικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Αρχικά ο κ. Χατζηδάκης προσκάλεσε τεχνοκράτες από την κοινωνία, τονίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τους χρειάζεται, ακόμα κι αν δεν ανήκουν σε αυτήν, και στη συνέχεια, παρουσίασε σε δύο φάσεις, τους συντονιστές ομάδων εργασίας.

Στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας έλεγαν σε κλειστές κομματικές συσκέψεις ότι το «νέο αίμα» που στελεχώνει την προσπάθεια παρουσίασης ενός σύγχρονου κυβερνητικού προγράμματος, χωρίζεται κυρίως σε τέσσερις κατηγορίες: Η πρώτη είναι κομματικά στελέχη, που όμως προέρχονται από την αγορά και γνωρίζουν πώς λειτουργεί. Ως τέτοια αναφέρουν τους Πασχάλη Μπουχώρη, που έχει ασχοληθεί με τραπεζικά, με συγχωνεύσεις και στρατηγική επιχειρήσεων αλλά και με επιχειρήσεις στον χώρο της Υγείας, τον Πάτροκλο Γεωργιάδη που έχει σπουδάσει και έχει θητεύσει σε θέσεις ευθύνης στο Δημόσιο αλλά και έχει αναλάβει αρμοδιότητες σε ιδιωτικές εταιρείες, τον Μιχάλη Κεφαλογιάννη κ.λπ.

Πρώην σύμβουλος του Γιώργου
Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται στελέχη που προέρχονται από την ανοικτή πρόσκληση που απηύθυνε ο Κωστής Χατζηδάκης. Τέτοια είναι ο καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο επίκουρος καθηγητής Μέσων Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας Θανάσης Τσεβάς, ο λέκτορας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Γιάννης Κτιστάκης κ.ά. Στην τρίτη κατηγορία συγκαταλέγονται στελέχη που έρχονται από χώρους εκτός ΝΔ και -προφανώς- σηματοδοτούν τη διεύρυνση του κόμματος: τέτοιοι είναι ο πρώην σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου Θανάσης Κοντογεώργης, ο νευροχειρουργός Μάριος Θεμιστοκλέους κ.λπ.

αρχείο λήψης

Τέλος, στη ΝΔ υπογραμμίζουν ότι μια ξεχωριστή κατηγορία είναι όσοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης στην κατάρτιση του προγράμματος και είναι κάτω των 40 ετών. Αυτοί ενσαρκώνουν την προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας να απευθυνθεί σε ηλικιακές κατηγορίες του πληθυσμού όπου καταγράφει μονοψήφια ποσοστά κι έχει ως τώρα μηδενική πολιτική επιρροή. Τέτοια πρόσωπα είναι η δικηγόρος με πλούσια μεταπτυχιακή εξειδίκευση Μαρίνα Στέφου, το στέλεχος ναυτιλιακών εταιρειών Νίκη Δανδόλου, η απόφοιτη του Χάρβαρντ Ιωάννα Δρέττα, συνεργάτιδα της Ολγας Κεφαλογιάννη, ο δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα Ενέργειας και Εμπορικού Δικαίου Νίκος Σωτηρόπουλος κ.λπ.

Η συλλογή όλων αυτών των προσώπων, επισημαίνουν παράγοντες της Συγγρού, πραγματοποιήθηκε μέσα σε λίγες, μόλις, εβδομάδες και δεν είναι παρά μόνο η αρχή. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Η Νέα Δημοκρατία του Μητσοτάκη θα είναι μια ΝΔ «από την αρχή», όπως προεκλογικά δεσμεύτηκε ο σημερινός αρχηγός της. Μια ΝΔ που θα διατηρήσει την πολιτική και κοινωνική βάση που είχε (και η οποία, εμπλουτισμένη, εξέλεξε τον Μητσοτάκη), θα αξιοποιήσει τις διεργασίες στον χώρο δεξιότερα από αυτήν (καθώς η Συγγρού υπολογίζει ότι οι ΑΝΕΛ βαδίζουν προς την ολοκλήρωση του πολιτικού τους κύκλου), αλλά θα διεκδικήσει δυναμικά την πρόσβασή της και την κυριαρχία της σε συγκεκριμένες δεξαμενές:

Στον πολιτικό χώρο ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα δεν εκφράζεται κυρίαρχα ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το Ποτάμι.

• Σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας που σήμερα δεν εκφράζεται πολιτικά κι αποτελεί τον κόσμο των επιχειρήσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της προσπάθειας να παράγει αποτελέσματα που ωφελούν όλη την κοινωνία, και τον οποίο η υπερφορολόγηση και η διοικητική αδυναμία του κράτους τον αδικούν και τον κάνουν να υποφέρει χωρίς διέξοδο.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αλλά και ο Κ. Χατζηδάκης είναι πεπεισμένοι ότι από την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί η κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό για πολλά χρόνια.

Τα πρόσωπα που καλούνται να φρεσκάρουν το κόμμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η νέα ηγετική ομάδα είναι πεπεισμένοι ότι από την επιτυχία του εκσυγχρονιστικού εγχειρήματος θα εξαρτηθεί η κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό για πολλά χρόνια.

Μ. ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ
Ενας γενετιστής για την έρευνα

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης (Ερευνα) έχει πλούσιο βιογραφικό. Είναι τακτικός καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Γενεύης από το 2009. Είναι επίσης μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιοματικής της Γενεύης, μέλος του Ελβετικού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής. Η έρευνά του εστιάζεται στην ανάλυση ποικιλομορφίας του DNA στον άνθρωπο και πώς αυτή η ποικιλομορφία σχετίζεται με ασθένειες και άλλα ποσοτικά χαρακτηριστικά. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 160 εργασίες, μερικές από τις οποίες στα πλέον διακεκριμένα περιοδικά κι έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 35.000 αναφορές.

ΝΙΚΗ ΔΑΝΔΟΛΟΥ
Μια μηχανικός για τη Ναυτιλία

Η Νίκη Δανδόλου (Ναυτιλία) είναι πολιτικός μηχανικός, απόφοιτη του University College London, με μεταπτυχιακά στη μηχανική (MSc, City University) και τη διοίκηση επιχειρήσεων (ΜΒΑ, ΕΜΠ και Οικονομικό Αθηνών). Είναι μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων και του TEE. Εχει εξειδικευθεί σε θέματα αναπτυξιακών πολιτικών, δημόσιων οικονομικών και κοινοτικών συγχρηματοδοτήσεων, ενέργειας, μεταφορών και Ναυτιλίας κι έχει εκπροσωπήσει τη χώρα σε διάφορα επίπεδα στους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς. Το 2014 αποχώρησε από το Δημόσιο και εργάζεται στον τομέα της ναυτιλίας.

Μ. ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ
Eνας γιατρός για την Πρόνοια

Ο Μάριος Θεμιστοκλέους (Κοινωνική Πρόνοια) είναι νευροχειρουργός και εργάζεται ως επιμελητής στη Νευροχειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία». Είναι κάτοχος διδακτορικού από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στην Οργάνωση και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας. Εχει πλούσια ερευνητική και συγγραφική δράση και έχει δημοσιεύσει επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά. Εχει θητεύσει σε επιτελικές θέσεις του τομέα της Υγείας κι έχει αναπτύξει πλούσια δράση σε διοικητικά και οργανωτικά σχέδια για το ΕΣΥ, την κοινωνική ασφάλιση και το κράτος πρόνοιας.

Π. ΜΠΟΥΧΩΡΗΣ
Ο οικονομολόγος της Υγείας

Ο Πασχάλης Μπουχώρης (Υγεία) είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πειραιά με ειδίκευση στο Health Management. Από το 2010 ασκεί καθήκοντα γενικού διευθυντή του Ομίλου ΙΑΣΩ. Ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του ως ανώτερο στέλεχος οικονομικών υπηρεσιών σε βιομηχανικές και εμπορικές επιχειρήσεις και από το 1992 συνέχισε απασχολούμενος αποκλειστικά στον χώρο της Υγείας. Εργάστηκε ως οικονομικός διευθυντής, διοικητικός διευθυντής, γενικός διευθυντής και διευθύνων σύμβουλος σε ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών Υγείας – κλινικές. Εχει επίσης έντονη επιστημονική και κοινωνική δράση.

ΜΑΡΙΝΑ ΣΤΕΦΟΥ
Δικηγόρος για την ανάπτυξη

Η Μαρίνα Στέφου (Περιφερειακή Ανάπτυξη) είναι δικηγόρος, κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Ευρωπαϊκό και Διεθνές Οικονομικό και Χρηματοπιστωτικό Δίκαιο και διδακτορικό στο Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο. Εχει επίσης εξειδίκευση στην Εταιρική Διακυβέρνηση και ήταν μία από τους δέκα ερευνητές του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκπαίδευσης για την Εταιρική Διακυβέρνηση. Εχει δημοσιεύσει εργασίες με θέμα τη συγκριτική ανάλυση της εταιρικής διακυβέρνησης σε Ελλάδα και Κύπρο (2009), τη χρηματοοικονομική κρίση και τις συνέπειές της στην εταιρική διακυβέρνηση (2009). Είναι επιστημονική συνεργάτιδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο ΕCEFIL.

Ν. ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ο στρατηγός για τη Δημόσια Τάξη

Ο αντιστράτηγος ε.α. Νίκος Παπαγιαννόπουλος (Δημόσια Τάξη) ήταν αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας από τον Οκτώβριο του 2011 έως τον Απρίλιο του 2014. Αποφοίτησε πρώτος από τη Σχολή Αξιωματικών το 1982. Φοίτησε στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας κατά το εκπαιδευτικό έτος 2000-2001 και κατέχει τρεις πανεπιστημιακούς τίτλους σπουδών, από τη Νομική Σχολή Αθηνών, το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και τη Ζωσιμαία Ακαδημία Ιωαννίνων. Εχει υπηρετήσει σε διευθύνσεις διαφόρων τμημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας και υψηλές επιτελικές θέσεις.

Θ. ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΗΣ
Ενας νομικός για τον συντονισμό

Ο Θανάσης Κοντογεώργης (Οργάνωση της κυβέρνησης και Συντονισμός κυβερνητικού έργου) εργάζεται στην Αθήνα ως δικηγόρος. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Δημόσια Διοίκηση – Πολιτικές του Κράτους στις ΗΠΑ στο Πανεπιστήμιο Harvard (Master in Public Policy-Kennedy School of Government) με έμφαση στη Δημόσια Πολιτική, Νομικά και Οικονομικά-Financial Management. Είναι υπ. διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εχει διατελέσει από το 2009 έως το 2015 νομικός σύμβουλος και σύμβουλος στρατηγικής για την ελληνική κυβέρνηση.

ΤΡΕΙΣ… ΑΓΝΩΣΤΟΙ
Για τη διαφάνεια, την ασφάλιση και την καινοτομία

Ξεχωρίζουν επίσης οι Θανάσης Τσεβάς (Διαφάνεια), επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μονάχου, και Παναγιώτης Δουφεξής (Κοινωνική Ασφάλιση), οικονομολόγος και ανώτερο στέλεχος μεγάλων ελληνικών και πολυεθνικών ασφαλιστικών εταιρειών, που έχει θητεύσει ως ειδικός συνεργάτης του υπουργού Εργασίας (2007-2009) καθώς και ως διευθυντής γραφείου του υπουργού Εργασίας (2012-2014). Επίσης, ο Σωτήρης Χήνος (Καινοτομία), ανώτερο διευθυντικό στέλεχος με πολυετή εμπειρία στον χώρο της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων και του venture capital. Τα τελευταία 12 χρόνια είναι διευθυντής επενδύσεων και οικονομικός διευθυντής της εταιρείας Attica Ventures Α.Ε. συμμετέχοντας ενεργά στην αξιολόγηση, πραγματοποίηση και παρακολούθηση επενδύσεων συνολικού ύψους 170 εκ. ευρώ σε καινοτόμες ελληνικές επιχειρήσεις.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ

Η ΝΔ θα διεκδικήσει πρόσβαση στον χώρο της νεολαίας, που η κρίση και ο τρόπος που τη διαχειρίστηκε η πολιτική ελίτ την έκαναν να απομακρυνθεί από τα παραδοσιακά σχήματα Δεξιάς – Αριστεράς και να παραμένει πολιτικά ανέκφραστη και ιδεολογικά ουδέτερη.

Πηγή www.ethnos.gr

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το