Τοπικά

Μεταναστεύουν και οι μηχανολόγοι για εργασία

Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ελλάδα οδήγησε στον περιορισμό των θέσεων εργασίας για τους μηχανολόγους μηχανικούς, που μέχρι και πριν μερικά χρόνια έβρισκαν με σχετική ευκολία εργασία.

Βέβαια και τώρα οι ευκαιρίες υπάρχουν, αλλά εντοπίζονται περισσότερο στο εξωτερικό, όπου μάλιστα έχουν καταφύγει και οι μισοί διδάκτορες του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Λόγω της συρρίκνωσης των εργασιών στον βιομηχανικό τομέα, περιορίστηκαν και οι συνεργασίες των εργαστηρίων των Μηχανολόγων με διάφορες βιομηχανίες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν και τώρα επαφές, όπου η ερευνητική και πανεπιστημιακή γνώση αποδεικνύεται πολύτιμη για τον δευτερογενή τομέα.

Την Πέμπτη στο Τμήμα Χωροταξίας ορκίστηκαν προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί φοιτητές και διδάκτορες του Τμήματος Μηχανολόγων.

Ο πρόεδρος του Τμήματος κ. Νίκος Ανδρίτσος τόνισε πως πριν από μερικά χρόνια οι προοπτικές των Μηχανολόγων ήταν πάρα πολύ καλές στην ελληνική αγορά. Ωστόσο λόγω της κρίσης και των επιπτώσεων στη βιομηχανική παραγωγή και ο κλάδος των μηχανολόγων αντιμετωπίζει προβλήματα στην εύρεση εργασίας, ίσως όχι στον ίδιο μεγάλο βαθμό που εμφανίζεται σε άλλους χώρους. Άλλωστε, επειδή η μηχανολογία είναι μια οριζόντια δραστηριότητα, ακόμη και τώρα αρκετά άτομα βρίσκουν εργασία και ως μερική απασχόληση.

 

Στον Βόλο και στο εξωτερικό

«Θέσεις εργασίας προκύπτουν και σε όσες βιομηχανίες μας έχουν απομείνει», ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος και πρόσθεσε πως «απόφοιτοι του Τμήματός μας εργάζονται και στη βιομηχανική περιοχή του Βόλου, αλλά με την αποβιομηχάνιση που επικρατεί, οι θέσεις αυτές είναι περιορισμένες. Κάποιοι άλλοι βρίσκουν δουλειά σε τεχνικά γραφεία ή και στο Δημόσιο».

Η φυγή στο εξωτερικό για τους αποφοίτους είτε για μεταπτυχιακές σπουδές είτε για εύρεση εργασίας είναι ένα θέμα που συζητιέται στο Τμήμα Μηχανολόγων.

Όπως τόνισε ο κ. Ανδρίτσος, «δυστυχώς όλο και περισσότερο ακούμε ότι οι απόφοιτοί μας οδηγούνται στο εξωτερικό για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές ή να βρουν εργασία, όπου βέβαια πετυχαίνουν τον στόχο τους άμεσα, γιατί υπάρχουν ευκαιρίες. Μάλιστα πάνω από τους μισούς διδάκτορες του Τμήματός μας αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό και μερικοί πάνε πάρα πολύ καλά και διαπρέπουν. Είναι νέοι, μορφωμένοι, με εμπειρία και μεράκι για εργασία, που προοδεύουν στο εξωτερικό, αν και βέβαια η εκπαίδευσή τους έγινε στην Ελλάδα».

 

Τα εργαστήρια

Ο κ. Ανδρίτσος επισήμανε πως «πολλά εργαστήρια του Τμήματος έχουν συνεργασία με τη βιομηχανία, μολονότι έχει πληγεί από την κρίση. Παράλληλα υπάρχει η πρακτική άσκηση για τους φοιτητές, μέσω της οποίας μπορούν να δημιουργήσουν κάποιες ευκαιρίες για εύρεση εργασίας. Παράδειγμα για το Τμήμα μας αποτελεί και η ομάδα της φόρμουλα με το μονοθέσιο αγωνιστικό αυτοκίνητο, όπου οι φοιτητές μπορούν να βρουν απασχόληση σε μεγάλες βιομηχανίες, με την εμπειρία που αποκτούν εδώ. Ενδεικτικά μια απόφοιτός μας εργάζεται στη Μερσεντές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το