Τοπικά

Μετανάστες κινδυνεύουν να χάσουν επιδόματα – Ζητούν να δοθεί παράταση στην ισχύ των διαβατηρίων τους

Να χάσουν τα κοινωνικά επιδόματα του Κράτους σε μια περίοδο μάλιστα που η ανεργία τους χτυπά αλύπητα, κινδυνεύουν πολλοί μετανάστες αλβανικής καταγωγής αν δεν μπορέσουν να μεταβούν στο αλβανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης για να λάβουν το νέο τους διαβατήριο που θα έχει ισχύ για τα επόμενα δέκα χρόνια.
Η προθεσμία λήγει στα τέλη του χρόνου και υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη και να εξυπηρετηθούν. Τώρα, όμως λόγω της καραντίνας δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα, γι’ αυτό και ζητούν από την πολιτεία να δώσει την πολυπόθητη παράταση.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αλβανών Μεταναστών κ. Ασίμ Κούκα πρόλαβε την τελευταία μέρα πριν την καραντίνα και μετέβη στο αλβανικό προξενείο της Θεσσαλονίκης για να ανανεώσει το διαβατήριο που διαθέτει και να πάρει το καινούριο με τη δεκαετή ισχύ.
«Πολλοί ομοεθνείς βρίσκονταν εκεί για να λάβουν το διαβατήριό τους και να μπορέσουν να έχουν τις βοήθειες του Κράτους. Προσωπικά πρόλαβα την τελευταία μέρα πριν την καραντίνα και ανανέωσα το διαβατήριο. Όμως πολλοί άλλοι Αλβανοί μετανάστες δεν τα κατάφεραν, γιατί τους πρόλαβε η καραντίνα. Και αν λήξει η προθεσμία που είναι μέχρι τέλη Δεκεμβρίου, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λαμβάνουν μια σειρά κοινωνικών βοηθημάτων για να επιβιώσουν, όπως είναι το ΚΕΑ, το επίδομα παιδιού, και άλλα. Ζητάμε από το Κράτος να δώσει παράταση τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαΐου. Και έχω δεχτεί αρκετά τηλεφωνήματα μέχρι στιγμής από μετανάστες που διαμένουν στον νομό και αγωνιούν. Άλλωστε πολλές οικογένειες είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Το καλοκαίρι δεν εργάστηκαν στον τουρισμό, απ’ όπου αντλούσαν και τα εισοδήματα για να καλύψουν ανάγκες του χειμώνα, και τώρα εξαρτιώνται ακόμη περισσότερο από τα κοινωνικά επιδόματα του Κράτους. Για τους αλλοδαπούς οι κυριότερες εργασίες αυτή την περίοδο είναι στη φροντίδα ηλικιωμένων, στην καθαριότητα σπιτιών, και στα χωράφια για τη συγκομιδή των ελαιών. Παντού, όμως τα μεροκάματα είναι περιορισμένα».

Παράλληλα και αυτοί που κατάφεραν να ανανεώσουν το νέο τους διαβατήριο αντιμετωπίζουν πρόβλημα, αφού θα πρέπει να το καταθέσουν στην Εφορία για ενεργοποίηση, ωστόσο λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊό, τα ραντεβού κλείνονται τηλεφωνικά και υπάρχει αναμονή.
Ο κ. Κούκα τόνισε πως «και αυτή τη δυσκολία της υγειονομικής κρίσης ο Αλβανοί μετανάστες θα την ξεπεράσουν μαζί με τους Έλληνες και κάλεσε τους ομοεθνείς του να μη ρισκάρουν να μεταβούν στη γείτονα, καθώς και εκεί η πανδημία είναι σε πλήρη έξαρση.
Στη Μαγνησία οι μετανάστες αλβανικής καταγωγής κυμαίνονται μεταξύ 8.000-9.000 ατόμων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το