Τοπικά

Μετανάστες 150 γιατροί και οδοντίατροι από τη Μαγνησία “Θ”

 

giatroi-ypourgeio-Ygeias

Η οικονομική κρίση που άρχισε στην Ελλάδα το 2010, τους ωθεί να αναζητήσουν νέες επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό, όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση για γιατρούς. Ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Αγγλία, η Σουηδία, αλλά και η Γαλλία, οι γιατροί είναι περιζήτητοι και οι αμοιβές πολύ καλές.

Ήταν φυσικό επακόλουθο, λοιπόν, να ξενιτευτούν αρκετοί γιατροί από τη Μαγνησία, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη κυρίως. Και σε όσους η ξένη γλώσσα ήταν ένα αρχικό εμπόδιο, μέσα από την προσήλωση στο στόχο τους καταφέρνουν και τη μαθαίνουν πολύ γρήγορα, προκειμένου να προσαρμοστούν στο ξένο εργασιακό περιβάλλον και να μπορούν να συνεννοούνται.

Από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας μόνο εκτιμήσεις υπάρχουν, όσον αφορά στη φυγή γιατρών από την περιοχή μας προς το εξωτερικό.

Ωστόσο ένα βασικό κριτήριο για την προσπάθεια των γιατρών να μεταναστεύσουν, αποτελούν οι αριθμοί πιστοποιητικών επαγγελματικής κατάστασης, που χορηγήθηκαν από τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Διεύθυνσης Υγείας κ. Κολημήτρα, οι γιατροί που θέλουν ή σκέπτονται να μεταναστεύσουν, λαμβάνουν από τη Διεύθυνση Υγείας το πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάστασης, το οποίο αποτελεί την «ακτινογραφία» της επαγγελματικής τους πορείας. Στη Διεύθυνση Υγείας βρίσκεται σε αρχείο η πορεία των γιατρών και είναι εύκολο να χορηγηθούν αυτά τα στοιχεία. Έτσι ο ενδιαφερόμενος γιατρός θα προσκομίσει στο Νοσοκομείο ή την Κλινική της χώρας που θέλει να εργαστεί, έναν ολοκληρωμένο φάκελο με τα προσόντα του, όπως πού σπούδασε, πού έκανε ειδικότητα και άλλα στοιχεία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Υγείας, από το 2010 μέχρι και σήμερα, έχουν χορηγηθεί πιστοποιητικά επαγγελματικής κατάστασης σε 117 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς και σε 31 οδοντίατρους.

Ουσιαστικά 150 γιατροί και οδοντίατροι ενδιαφέρθηκαν και κινήθηκαν, για να φύγουν στο εξωτερικό για εργασία.

Η κ. Κολημήτρα υπογράμμισε πως «δεν ξέρουμε αν τελικά όλοι αυτοί που ζήτησαν και έλαβαν το πιστοποιητικό επαγγελματικής κατάστασης μετανάστευσαν τελικά ή κάποιοι άλλαξαν γνώμη στην πορεία. Πάντως ο αριθμός των πιστοποιητικών που χορηγήθηκαν από τη Διεύθυνση, δεν είναι και μικρός».

Ο μέσος όρος ηλικίας των γιατρών που επιδιώκουν τη μετανάστευση, είναι περίπου 35, δηλαδή λίγο μετά τη λήξη της ειδικότητας. Υπάρχουν όμως και γιατροί μεγαλύτερης ηλικίας, που μπορεί ήδη να έχουν ιατρείο, αλλά λόγω της οικονομικής δυσκολίας μεταναστεύουν. Εξάλλου η μείωση του τζίρου την τελευταία τετραετία μέχρι και 40%, σε συνδυασμό με τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που υπάρχουν για την έγκαιρη αποπληρωμή των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, προκαλούν ασφυξία στον ιατρικό κλάδο.

Την ίδια στιγμή μάλιστα, Νοσοκομεία και Κλινικές του εξωτερικού προσφέρουν πολύ υψηλές μηνιαίες αμοιβές στους Έλληνες γιατρούς, προκειμένου να προσφέρουν εκεί τις υπηρεσίες τους.

Και στα Ηνωμένα

Αραβικά Εμιράτα

Ενδιαφέροντα είναι και τα στοιχεία από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, που ανακοινώθηκαν πριν μερικές ημέρες και σύμφωνα με τα οποία, από την αρχή της κρίσης, το 2010, μέχρι σήμερα, από την Αθήνα μόνο έχουν φύγει 7.581 γιατροί. Οι περισσότεροι ειδικευμένοι που φεύγουν, είναι χειρουργοί (36 το 2015), καρδιολόγοι (33), γυναικολόγοι (32) και αναισθησιολόγοι (30). Η πιο δημοφιλής χώρα είναι η Αγγλία (399 έχουν φύγει το 2015) και ακολουθούν οι Γερμανία (83), Σουηδία (57), Κύπρος (50), Ελβετία (42) και ΗΠΑ (34). Φέτος, 27 γιατροί επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εννέα τη Σαουδική Αραβία και δύο το Ντουμπάι.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το