Προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο είναι οι επιστήμονες αλλά και η Πολιτεία καθώς η μετάλλαξη Όμικρον επελαύνει και προβλέπεται πως θα κυριαρχήσει τις επόμενες εβδομάδες στην χώρα μας. Στο πλαίσιο αυτό, η λήψη περαιτέρω μέτρων ακόμα και αυτή την εβδομάδα, δεν μοιάζει μακρινό σενάριο.
Αύριο, Δευτέρα, συνεδριάζει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων η οποία θα εξετάσει την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, και την μέχρι τώρα αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί. Έτσι αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση κατά πόσο το δεύτερο πακέτο μέτρων το οποίο έχει ήδη προαναγγελθεί για μετά τις εορτές, ακόμα και από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, θα πρέπει να έρθει νωρίτερα, δηλαδή από την ερχόμενη εβδομάδα, πριν από την Πρωτοχρονιά.
Αν και το βασικό σενάριο θέλει τις νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν στην τηλεργασία και την διασκέδαση να έρχονται μετά τις 3 Ιανουαρίου, ο ίδιος ο κ. Πλεύρης κατά την ανακοίνωση των μέτρων είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επίσπευση της διαδικασίας παραπέμποντας στην αυριανή συνεδρίαση των επιστημόνων.
Τα νέα μέτρα θα αφορούν την διασκέδαση, για την οποία θα εξεταστούν διαφορετικά σενάρια αναφορικά με το ωράριο, τις εκδηλώσεις – κυρίως τις αθλητικές- στην οποία έχει κάνει ήδη ειδική αναφορά ο υπουργός Υγείας, Θάνος, την αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας, καθώς επίσης και σε γενικότερα μέτρα για δραστηριότητες που δεν είναι αναγκαίες.
Σημειώνεται πως το σενάριο θέλει, εάν τα μέτρα ληφθούν και ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου, τότε θα έχουν ισχύ δύο εβδομάδων.
Πάντως για τα σχολεία, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Πλεύρης δεν επίκειται να ανασταλεί η λειτουργία τους αφήνοντας πάντως ανοιχτό το παράθυρο για επανεξέταση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Στις συζητήσεις τόσο του κυβερνητικού κλιμακίου όσο και των επιστημόνων θα βρεθούν, όπως είναι αναμενόμενο, και οι εικόνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες από νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στα οποία δεν τηρείται κανένα μέτρο προστασίας ενώ σε άλλα δεν έγινε κανένας απολύτως έλεγχος για πιστοποιητικά.
Θέμα εβδομάδων να κυριαρχήσει στην Ελλάδα η Όμικρον
Την ίδια ώρα δυσοίωνες είναι πλέον οι προβλέψεις για την πορεία εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα την ώρα που ο επιδημιολογικός χάρτης παραμένει επιβαρυμένος.
Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του καθηγητή του LSE και εκπροσώπου της Ελλάδος στα διεθνή fora, Ηλία Μόσιαλου, ο οποίος μιλώντας το Σάββατο στον ΣΚΑΪ σημείωσε πως είναι θέμα λίγων εβδομάδων για να επικρατήσει η νέα παραλλαγή στην χώρα μας. Παράλληλα, ο καθηγητής επεσήμανε πως το 10 με 20% των κρουσμάτων στην πατρίδα μας αυτή τη στιγμή είναι της παραλλαγής Όμικρον.
«Δεν είχαμε την ένταση του πανδημικού κύματος που αναμένουμε τώρα με την Όμικρον, δηλαδή να κολλήσουν πάρα πολλοί» επεσήμανε ο καθηγητής προσθέτοντας πως οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και «με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί». «Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει».
Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι ο ΕΟΔΥ -παρότι πρόκειται για το διήμερο παραμονής και ανήμερα των Χριστουγέννων- ανακοίνωσε χθες 6.590 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 617 διασωληνωμένους και 58 θανάτους. Το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο σαφές εστιάζοντας σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως η Αττική. Στην Αττική, στις 21 Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί 2.264 κρούσματα και το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκτοξεύτηκαν στα 3.200! Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 617 διασωληνωμένους οι 518 (83.95%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 99 (16.05%) πλήρως εμβολιασμένοι.
Παράλληλα, αρκετά δύσκολη είναι ήδη η κατάσταση στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με τον επιδημιολογικό χάρτη οι περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» στη χώρα μας είναι συνολικά 20.
Η λίστα με τις περιοχές στο «βαθύ κόκκινο»:
Γρεβενά,
Κοζάνη,
Καστοριά,
Πιερία
Ημαθία,
Θεσσαλονίκη
Κιλκίς
Χαλκιδική
Σέρρες
Δράμα
Έβρος
Μυτιλήνη
Άρτα
Κέρκυρα
Καρδίτσα
Ευρυτανία
Φθιώτιδα
Εύβοια
Αχαΐα
Λακωνία
Πηγή:protothema